Yılmazlar Kablo Genel Müdürü Sami Yılmaz:

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yılmazlar Kablo Genel Müdürü Sami Yılmaz:
 Dönem tasarruf dönemiBaşta Amerika, Kanada, Rusya, Avrupa, Asya, Ortadoğu ve Balkanlar olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde uzun zamandan beri tercih edilen alüminyum enerji kabloları, Londra Metal Borsası’nda (LME) bakırın beklenmedik yükselişi, alüminyum kablonun ortalama % 70’e varan fiyat avantajını fark etmemizi sağladı.
 

Dönem tasarruf dönemi

Başta Amerika, Kanada, Rusya, Avrupa, Asya, Ortadoğu ve Balkanlar olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde uzun zamandan beri tercih edilen alüminyum enerji kabloları, Londra Metal Borsası’nda (LME) bakırın beklenmedik yükselişi, alüminyum kablonun ortalama % 70’e varan fiyat avantajını fark etmemizi sağladı. LME’de bakır, 8.300 dolar/ton fiyatını görünce özellikle kablo tedarikçi ve tüketicilerini arayışa yöneltti.

Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (Tedaş) müesseselerinin özelleştirilmesiyle başlayan yatırım maliyetlerini düşürme çabaları, bu güne dek göz ardı edilen çok önemli oranda, ortalama %70 bakır kablo-alüminyum kablo fiyat farkını göz önüne serdi. Türkiye nin yıllık enerji kablosu yatırımının % 70 oranında düşürülebileceğini düşünürsek bir devlet politikası olması gerekir. Milyarlarca dolar tasarruf sağlayacağını anlamak zor olmasa gerek. Başta Tedaş ve özelleşen elektrik dağıtım şirketleri olmak üzere OSB’ler ve diğer sanayi kuruluşları bundan böyle tercihlerini hızla alüminyum kablodan yana kullanacaklardır.

“Alüminyum kablolar, fiyat avantajı ve montaj kolayığı sunuyor“

Alüminyum kablolar, fiyat avantajının yanında hafifliği sayesinde montaj kolaylığı sağlamaktadır. Her türlü montaj malzemesi ve aksesuarları kolayca temin edilebilmektedir.

Alüminyum enerji kablosu, bakır kablo üretebilen her fabrikada üretilebilecek bir kablo türüdür. Her geçen gün sayıları hızla artan alüminyum kablo üreticileri bu durumu açıklamaktadır.

Bilindiği gibi bakırın iletkenlik katsayısı 56, buna karşın Alüminyumun iletkenlik katsayısı ise 35 dir. Bu durumda bakır kesitinin 1,6 ile çarpılmasıyla alüminyumun bakır muadili kesiti belirlenmektedir.

Örneğin: 3 x 150 + 70 NYY Bakır kablo yerine 3 x 240 + 120 NAYY Alüminyum kablo tercih edilmelidir. Yürürlükte olan son bakır kablo fiyat listesi baz alındığında 129 TL fiyat listesidir ve piyasamız için uygulanmakta olan nakit ödemede yaklaşık % 55 reel indirimden sonra,

3 x 150 + 70 NYY bakır kablo 58 TL net fiyatla tüketiciye sunulmaktadır. Buna karşın alüminyum kablo ise liste fiyatından, piyasamız için uygulanmakta olan reel nakit indirimden sonra 3 x 240 +120 NAYY Alüminyum kablo 15 TL net fiyatla tüketiciye sunulmaktadır.

Bu denli cazip fiyat farkının nedeni öncelikle (LME ) Londra Metal Borsasındaki fiyat farkıdır. Bakır 8.300 USD/ton, alüminyum 2.300 USD/ton dur. Özgül ağırlıkları olarak bakırın özgül ağırlığı 8,9, alüminyumun özgül ağırlığı 2,7 dir. Ayrıca dünyada gün geçtikçe azalan bakır stoklarına karşın yükselen alüminyum stokları da göstermektedir ki gelecekte alüminyum kaçınılmaz bir tercih olacaktır.

“25 bin ton/yıl alüminyum işleme kapasitemiz ile Türkiye’de ilk üç firmadan biriyiz.“

Biz Yılmazlar Kablo olarak 30. kuruluş yılımızı kutladığımız bu yıl 25.000 ton/yıl alüminyum işleme kapasitemiz ile, Türkiye de kendi ürün gamında ilk üç firmadan birisiyiz. Ürettiğimiz ürünlere sürekli yenilerini katarak ürün gamımızı genişletmekteyiz. Öncelikle yıllık 25.000 ton alüminyum filmaşin (ROD) üretme kapasitemiz ile alüminyum iletkenler(AAC), çelik özlü alüminyum iletkenler(ACSR), alaşımlı alüminyum iletkenler (AAAC), alüminyum enerji kabloları (YILVİNAL) ve alüminyum hava-i hat kabloları (AER) üretmekteyiz. Alanında uzmanlaşmış deneyimli kadromuz ve sahip olduğumuz üstün teknoloji sayesinde ürettiğimiz ürünlerimizi, öncelikle ülkemiz ihtiyacını karşılanmaktan ve sonrasında 4 kıtaya ihraç ederek ülke ekonomisine katkıda bulunmaktan dolayı mutluyuz.


  • 1
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
BORSAN GRUP, SATIŞ VE PAZARLAMA DİREKTÖRÜ NUSRET GÜNAY İLE KISA BİR DEĞERLENDİRMEÖnceki Haber

BORSAN GRUP, SATIŞ VE PAZARLAMA DİREKTÖR...

SİGMA ELEKTRİK GENEL MÜDÜR YARDIMCISI MUSTAFA TOKHAN; “SİGMA ELEKTRİK 2011’DE YATIRIMLARINA YABANCI ORTAKLA DEVAM EDECEK”Sonraki Haber

SİGMA ELEKTRİK GENEL MÜDÜR YARDIMCISI MU...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-maizlik.com-kodim0313kpr.com-www.lataant.com-www.inst-fbchurch.com-wiselifecare.com-metrorelocation.net-milsgallery.com-hairsalonranchocucamonga.com-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar