ABD, ‘CHARTER OKULLAR’ İLE EĞİTİMDE KALİTEYİ ARTIRACAK

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
ABD, ‘CHARTER OKULLAR’ İLE EĞİTİMDE KALİTEYİ ARTIRACAK
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Özel Öğretim ve Eğitim Kurumları Meslek Komitesi, ABD’de özel öğretim kurumları sistemi ile ilgili olarak bir inceleme gezisi düzenledi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Özel Öğretim ve Eğitim Kurumları Meslek Komitesi, ABD’de özel öğretim kurumları sistemi ile ilgili olarak bir inceleme gezisi düzenledi. İnceleme gezisine Meclis Üyeleri Orhan Albayrak ve Mehmet Emin Köse ile Komite Üyeleri Vedat Toy, Ali Dayıoğlu, Nurullah Dal ve Turay Kesler katıldı. Heyet üyeleri, ABD’nin Connecticut Eyaleti’nde açılan Putnam Science Academy isimli özel lisede inceleme yaptı. Okul Müdürü Tufan Aydın ve Müdür Yardımcısı Fahrettin Çıplakoğlu’dan okul hakkında bilgi alan heyet üyeleri, ayrıca ABD’deki özel ve devlet eğitim sistemi hakkında bilgilendirildi. Okulun öğrenci ve öğretmenleri ile de tanışan ve birebir görüşmeler gerçekleştiren heyet üyeleri, geziden memnun bir şekilde ayrıldılar.

PUTNAM SCIENCE ACADEMY

Connecticut eyaletinde 2003’te kurulan Putnam Science Academy, özel erkek lisesi olarak eğitim veriyor. Vakıf okulu olan okul önceliğini fen, matematik ve teknoloji üzerine yoğunlaştırıyor. Okulda öğrencilerin başarısını yükseltmek için öğretmen ve aile işbirliği ile öğrencilerin potansiyelleri keşfediliyor. Ayrıca sosyal, kültürel ve fiziki gelişimlerinde öğrencilere yardımcı olunuyor. Okulda eğitim alan pek çok öğrenci ABD’nin New York, Virginia Tech, Brandeis, Penn State, Boston College, Lehigh, Boston ve Northeastern University gibi en önemli üniversitelerinden kabul ve burs kazanıyor.

ABD EĞİTİM SİSTEMİNE BAKIŞ

Gezide, ABD özel okul sistemi, devletin özel okullara bakışı ve destekleri, özel okulların eğitimdeki oranı, çeşitliliği ve okul işletmeciliği gibi konular araştırıldı. ABD’de eğitimde merkezi bir yapı bulunmuyor. Her eyalet kendi eğitim sistemini kendi düzenliyor. Her eyalette eğitim sistemi standartlardan müfredatlara, okullarda okutulan derslerden bunların kredi ve saatlerine kadar her şey değişebiliyor. ABD’de özel okul işletmeciliğinin iki farklı şekilde
ele alındığı, birincisinin tamamen özel vakıflar, kiliseler ve şirketlerin açtığı özel okullar, ikincisinin ise maddi desteği devlet tarafından sağlanan öğrenci başına işletmeciye bir bedel ödenerek yürütülen charter okulları olduğu tespit edildi.

11 YILLIK EĞİTİM ZORUNLU

ABD’de ilk ve orta öğretimi almak zorunlu. Ancak bunun yaş sınırlaması bazı eyaletlerde 16, bazılarında ise 18 yaşa kadar devam ediyor. Okula başlama yaşı 29 eyalette 7, 16 eyalette 6 ve 3 eyalette ise 5. ABD’deki her çocuğun yaş, cinsiyet, ırk, din, fiziksel engel, öğrenme problemleri, konuşma engeli, vatandaşlık ve hatta göçmenlik gibi durumlara bakmaksızın en az 11 yıllık bir eğitim alma zorunluluğu bulunuyor.

DEVLET OKULU TERCİHİ

ABD’de ilk ve orta öğretimde okuyan öğrencilerin büyük bir bölümü devlet okullarına devam ediyor. Devlet okulları kaynaklarını devlet, eyalet ve okul bölgesinden karşılıyor. Ülkede yaklaşık olarak 85 bin devlet okulu ve bunlarda öğretim gören 45 milyon öğrenci bulunuyor. Özel okulları tercih eden öğrencilerin sayısı ise yüzde 10 civarında. Ülkedeki özel okullar genellikle dini gruplar tarafından idare ediliyor. Bu okullar maddi olarak öğrencilerden aldıkları öğrenim ücretleri ve yapılan bağışlar ile ayakta kalıyor.

CHARTER OKUL NEDİR?

ABD’de devlet okulları ile özel okulların yanı sıra son yıllarda, eğitim kalitesini artırmak ve ülkede eğitim görmemiş kimse bırakmamak amacı ile yeni bir okul sistemi geliştirildi. Özel topluluk veya kuruluşlar tarafından kurularak idare edilen charter okullar, maddi olarak devlet tarafından destekleniyor. Devlet, her öğrenci başına okul yönetimine belli bir miktarda para veriyor. Bunun karşılığında bu tip okulların istenen standartları tutturmaları bekleniyor. Charter okulları düzenli aralıklarla denetleniyor. Standartlar, müfredat ve yönetim üzerindeki hedefler tutturulamayınca bu okullar devlet tarafından kapatılabiliyor.

Raporlar, ABD’de ilk ve orta öğretim için diğer ülkelerle karşılaştırılınca çok daha fazla para harcandığını ortaya koyuyor. Ülkelerin gayri safi milli hasılalarından eğitime ne kadar pay ayırdıklarına bakıldığında, zengin ülkelerin doğal olarak daha fazla para ayırdıkları görülüyor. Öğrenci başına Meksika’da 683 dolar harcanırken, bu oran Danimarka’da 6.713, Polonya’da 1.438, İsviçre’de ise 9.348 dolar civarında. Bu rakam ABD’de ilköğretim için 6.043, orta öğretim için ise 7.764 dolar.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres arasında Davos’ta yaşanan gerginlik neticesinde Erdoğan’ın sarf ettiği ‘one minute’ sözü ABD’de markalaştı. Genç bir Türk girişimci olan Üzeyir Tari, ABD, New York Manhattan’da ‘One minute Cafe’ isminde bir işyeri açtı. İTO Heyeti Manhattan’daki Türkler’in buluşma noktalarından biri olan İstanbul Cafe ve One Minute Cafe’yi de ziyaret etti.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
RADYOSPOR YAYIN YÖNETMENİ SAYIN BARIŞ ERTUR İLE SÖYLEŞİÖnceki Haber

RADYOSPOR YAYIN YÖNETMENİ SAYIN BARIŞ ER...

2 M KABLO YURT İÇİ SATIŞ MÜDÜRÜ SAYIN SERDAR BAYKAL İLE SÖYLEŞİSonraki Haber

2 M KABLO YURT İÇİ SATIŞ MÜDÜRÜ SAYIN SE...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-maizlik.com-kodim0313kpr.com-www.lataant.com-www.inst-fbchurch.com-wiselifecare.com-metrorelocation.net-milsgallery.com-hairsalonranchocucamonga.com-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar