PEDAŞ DIŞ TİCARET MÜDÜRÜ SAYIN MURAT ÖZTÜRK İLE SÖYLEŞİ

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
PEDAŞ DIŞ TİCARET MÜDÜRÜ SAYIN MURAT ÖZTÜRK İLE SÖYLEŞİ
Sayın Murat ÖZTÜRK; PEDAŞ A.

Sayın Murat ÖZTÜRK; PEDAŞ A.Ş olarak 30 yılı aşkındır aydınlatma sektöründe faaliyet gösteriyorsunuz. Kurulduğunuz günden bu yana çizginizden hiç taviz vermediniz. Bu duruma nasıl geldiniz?

Söylediğiniz gibi 30 yıldır aydınlatma sektöründe üretim yapmaktayız. Hiçbir zaman ticaretimizin en temel ilkesi olan ve büyüklerimizden öğrendiğimiz dürüstlüğümüzü ikinci plana atmadık. Büyüklerimizden aldığımız en büyük sermaye ticarette dürüstlüğün ilk ve en önemli unsur olduğudur. Bu, bizim ne olursa olsun vazgeçmediğimiz en önemli ilkemizdir. Dürüst ticaret ilişkileri her zaman kazandırmıştır. Bu var olan ve yadsınamaz bir gerçektir.

Firmamız üretmiş olduğu ürünlerin tamamını fabrikamızda üreterek kaliteyi kontrol altına almış ve kaliteli ürün üretmeye özen göstermiştir. Bu da firmamızın kalite konusunda bilinirliliğini sağlamıştır. Firmamız satış sonrası hizmettede çok hassas davranarak, müşterilerinde PEDAŞ ın daima ürününün arkasında olduğu kanaatini oluşturmuştur.

Firmamızın yönetiminde ve üretiminde bulunan bütün herkesin PEDAŞ'ı kendi firması gibi görüp firmayı sahiplenmeside bizim yol almamızda önemli bir etken olmuştur.

Sayın ÖZTÜRK Aydınlatma sektörü en çok batan üreticilerin olduğu bir sektör neden böyledir? Siz mevcut aydınlatma sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu konuda üç etken olduğunu düşünüyorum. Bunları sıralarsak eğer birinci sırada maliyetin tam olarak hesaplanamaması ikinci olarak banka kredisi alan firmaların kredi maliyetine ürüne düzgün bir şekilde yansıtamaması üçüncü olarak ta özsermayesi kuvvetli olmayan firmaların üretim yapması;

Aydınlatma sektörü emek yoğun olan bir sektördür. Dolayısıyla eğer yapmış olduğunuz ürün maliyet ağacına bu işçiliği doğru bir şekilde yansıtamazsanız ve şirketinizin genel giderlerini doğru bir şekilde dahil etmezseniz, ciddi bir maliyet hesaplama hatası yaparsınız.

Sektörümüzde de ciddi bir rekabet olmasından dolayı kar marjlarıda çok düşüktür. Bu hata neticesinde kar olarak gördüğümüz tutar beklide sizin genel giderinizi bile karşılamıyor.


Diğer bir etken olanıda banka kredileridir. Birçok aydınlatma firması banka kredisi kullanmaktadır. Eğer bu banka kredisinin maliyetini ürünün fiyatına yansıtamazsa bu da firmaların zarar etmesine ciddi anlamda katkıda bulunmaktadır.

Sektörümüzde, ülkemizin ekonomik durumundan dolayıda yaşanan bir sıkıntıda var. Eğer firmaların özsermayeleri kuvvetli değil ise firmaların müşterilerinden almış olduğu veya alacağı ödemelerde bir sıkıntı yaşaması durumunda bu durumu idare edemeyebiliyorlar. Bu durumda üretici firmaları ciddi anlamda sıkıntıya sokuyor.
 
Dış ticarette çok başarılısınız. Bundan sonraki hedefleriniz nelerdir?
 
Şu anda firmamız 30 a yakın ülkeye ihracat yapmaktadır. Dış ticarette en önemli şey doğru zamanda doğru ülkede olmaktır. Bunun için de çok iyi bir şekilde Pazar araştırması yapılması gerekiyor. Bu Pazar araştırması doğru yapılırsa eğer üretmiş olduğunuz ürünlerin o ülkede satılabilirliliğini tesbit edebilirsiniz. Araştırma yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır; bu ülkenin türk ürünlerine karşı bakış açısı, ülkenin mevcut ekonomik durumu ve sizin ürünü satabilecek doğru müşteriyi bulabilmektir.Bunları biraz açarsak; ülkenin türk ürünlerine vermiş oldukları değerin derecesi çok önemlidir. Bazı ülkeler vardır ki fiyat olarak ta kalite olarak ta uygun olsanız dahi insanlar türk malı almak istemeyebilirler ancak bazı ülkelerde vardır ki ürünün kolisinin üzerinde Made in Türkiye yazması o ürünün o ülkede satılabilme şansı % 50- 60 olarak çözer. Yani bu tarz ülkelerde bazen fiyat ve kaliteden önce gelir ürünün menşei. Ülkenin ekonomik durumuda çok önemlidir onun için diyoruz ki doğru zamanda doğru yerde olmak gerekir ürünün satılması için bütün şartlar tamamlanmıştır ancak ülkenin satın alma gücü yoksa bu şartlar bir şey ifade etmez. Diğer bir hususta doğru müşteriyi bulabilmektir. Bazen bir ülkeye iki üç defa fuara gitmişsinizdir bunun yanında birkaç defa bu ülkeye iş seyahati yapmışsınızdır ancak doğru müşterileri yine de ulaşamamış olabilirsiniz onun için o ülkede istihbaratı çok iyi yapmak gerekiyor. Firmamız bu doğrultuda hareket ederek yeni pazarlar keşfetmeğe devam etmeği başlıca hedef olarak benimsemektedir ve bunun yanında müşteri memnuniyetini ve güvenilirliğimizi muhafaza etmeyede devam edicez tabiki. Ayrıca firma olarak uygulamak istediğimiz farklı düşüncelerimiz de var. İhracatta daha ileriye gitmek hedefindeyiz ve ülkemize de bu yolda katkıda bulunmak istiyoruz.

Göstermiş olduğunuz misafirperverliğinizden dolayı teknik elektrik postası dergisine çok teşekkür eder, sektörümüze katkılarınızın artarak devam etmesini dilerim.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Efsane Fenerbahçeli Futbolcu Engin Verel ile Günümüz Futbolu Hakkında SöyleşiÖnceki Haber

Efsane Fenerbahçeli Futbolcu Engin Verel...

RAINA ELEKTRİK GENEL MÜDÜRÜ SAYIN KAMİL ERGİNOL İLE SÖYLEŞİSonraki Haber

RAINA ELEKTRİK GENEL MÜDÜRÜ SAYIN KAMİL...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-maizlik.com-kodim0313kpr.com-www.lataant.com-www.inst-fbchurch.com-wiselifecare.com-metrorelocation.net-milsgallery.com-hairsalonranchocucamonga.com-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar