ELEKTROMED PAZARLAMA MÜDÜRÜ OĞUZHAN TOPCAN İLE SÖYLEŞİ

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
ELEKTROMED PAZARLAMA MÜDÜRÜ OĞUZHAN TOPCAN İLE SÖYLEŞİ
Sayın Oğuzhan Topcan, Firma olarak bulunduğunuz sektör içindeki konumunuzdan bahsedebilir misiniz? Elektromed olarak; 1994 yılından bu yana su, doğalgaz ve elektrik sayaçlarımızın üretim ve dağıtım süreçlerini yürütüyoruz.

Sayın Oğuzhan Topcan, Firma olarak bulunduğunuz sektör içindeki konumunuzdan bahsedebilir misiniz?

Elektromed olarak; 1994 yılından bu yana su, doğalgaz ve elektrik sayaçlarımızın üretim ve dağıtım süreçlerini yürütüyoruz. Üretimlerimizdeki asıl amaç, bahsi geçen enerji alanlarında maksimum verimin elde edilmesi oldu. Bu amaç doğrultusunda ölçümlendirme, ölçülen verileri doğrudan veya uzaktan (AMR, IMR) yöntemlerle toplayarak amaca uygun veriler haline getirerek “Enerji Üreticisi” konumundaki firmalara doğru yatırım ve planlama seçeneklerini sunuyoruz. Hem ürün hem de hizmet kalitesinde yüksek standardımızı koruyarak, global anlamda sektörün ilerlediği noktayı görerek her zaman bir adım önde olmayı hedefliyoruz.

Elektronik Sayaç üreticilerinin içerisinde ürün gamları incelendiğinde sadece işi “Sayaç Üretimi” olan ve bu faaliyet alanı içerisinde Türkiye’nin En Büyük 597. Firması olarak, sektördeki yerimizi ve bu alandaki büyüklüğümüzü ortaya koymaktayız. Dünya genelinde Elektromed’in konumuna baktığımızda ise ABS Enerji Araştırma Kurumu’nun raporuna göre firmamız dünyanın en büyük 4. ön ödemeli sayaç üreticisi elektronik sayaç üretimi alanında ise dünya 11.’si. Üretimini gerçekleştirdiğimiz sayaçlarımızı ürün gamımızın tamamlayıcı “yardımcı ürünleri” olarak değil, “varlığımızın asıl sebebi” olarak görüyoruz; çalışmalarımızı da bu düşüncenin ışığında ciddi ve hassas bir şekilde geliştiriyor ve yürütüyoruz.

Sadece yurt içi pazarında etken bir firma olmak değil, aynı zamanda yurt dışı ölçüm sektöründe de ön sıralarda yer almak asli amacımız ola geldi. Bunun en güzel göstergesi de geçtiğimiz ay içerisinde Cumhurbaşkanımız Sn. Abdullah Gül’ün de katılımları ile şereflendirdiği, Hindistan’da 2010 Ağustos ayı içerisinde faaliyete geçireceğimiz Elektronik Elektrik Sayaç Fabrikası için imzaların atılmış olmasıdır.

Teknolojiyi yakından takip eden ve üretiminde son teknolojiyi kullanan bir firma olarak AR-GE çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?

Elektromed bünyesinde 3 ayrı Ar-Ge bölümümüz bulunuyor. Elektronik, Endüstriyel Ürün Tasarım ve Üretim Ar-Ge bölümlerimizde yaklaşık 30 kişilik bir kadromuz ile çalışmalarımızı yürütüyoruz. Dünya markası olma hedefimize ulaşabilme adına Ar-Ge alanına yapmış olduğumuz yatırımların meyvelerini son dönemde daha sık ve verimli bir şekilde toplamaya başladık. Bunun son örneği ise az önce bahsetmiş olduğum Hindistan için üretecek olduğumuz sayaçlarımızdır. Hindistan’daki 21 farklı kaçak kullanım tipinin önüne geçecek özel bir elektronik elektrik sayacı geliştiren firmamız, orada bu sayaçların üretimini gerçekleştirecek. Yıllardan beri elektronik sayaç alanında faaliyet gösteren teknik ekiplerin dile getirdikleri veya bir başka değişle hayal etmiş oldukları bir sayacı tasarlayarak bir anlamda hayalleri gerçeğe dönüştürmüş olduk. Bu durumun cirosunun önemli bir bölümünü Ar-Ge faaliyetlerine aktaran bir firma için sürpriz bir sonuç olmadığını düşünüyorum.

Aynı zamanda son zamanlarda özelleşen elektrik dağıtım kuruluşlarının gündemlerine yeni almış oldukları ve yatırım maliyetlerini, işçilik giderlerini ve tahakkuk – tahsilat maliyetlerini minimize eden Uzaktan Okuma Sistemlerini (AMR) 2005 yılından bu yana uyguluyoruz. AMR konusunda hem yurt içi hem de yurt dışı projelerinde uzun süredir kapsamlı bir tecrübe birikimi sağladık. Bu noktada 2003 yılında Ar-Ge çalışmalarına başladığımız AMR alanında RF, GPRS ve PLC’li yapılar ile elektrik, su ve doğalgaz sayaçlarını uzaktan okuma, açma/kesme, tüketim değerlerini anlık ve istenilen periyotlarda toplayarak geleceğe dönük talep tahmin sistemleri oluşturma anlamında tamamlamış olduğumuz ve faaliyette olan projelerimiz var.

Ar-Ge anlamında “Taklit eden değil, takip edilen” bir yapımız söz konusu… Geçmişe bakarak geleceğin hayallerini gerçekleştiren Ar-Ge yapımıza gerekli olan tüm desteği geçmişte olduğu gibi bundan sonra da sağlamaya devam eden bir firma olacağız.

Geçtiğimiz son 2-3 seneyi etkileyen “Küresel Kriz” tüm sektörleri ve özellikle elektrik sektörünü ciddi şekilde etkiledi. Elektromed bu dönemi nasıl değerlendirdi?

Elektromed olarak elektrik malzemesi pazarında faaliyet göstermekle birlikte, az önce açıkladığım gibi belirli projelere özel sayaçlar geliştiriyor ve üretiyoruz. Özellikle alışveriş merkezleri (AVM), tatil siteleri ve devre mülklerde süzme sayaç olarak kullanılan ön ödemeli sayaçların üretim ve satışı ve bunlara ek olarak yurt dışına ihraç ettiğimiz sistem ve ürünlerimiz bulunuyor. Bu çerçevede baktığımızda elektrik, su ve doğalgaz sayaçlarımızın üretim ve satışları ile tüm dünyanın içinde bulunduğu kriz dönemini; bir anlamda geçtiğimiz son 3 yılın değerlerine göre %4,8 büyüyerek başarılı bir şekilde atlatmış olduk. Bunun yanında iç pazarda yaşanan daralma ve sektörün düşen alım gücüne karşın; gelişen teknolojiyi tasarımlarımıza yansıtarak kaliteli, güvenli ve endüstriyel dizayn trendlerini yakalayan yeni kabuk tasarımını ürünlerimize yansıttık. Bunu yaparken verimli bir maliyet analizi ile hem yeni nesil sayaçlarımızı etkin fiyatlarla piyasaya sunabildik, hem de bu sayede kriz dönemindeki pazar etkinliğimizi sürdürebildik. Daima “Stratejik İş Ortağı” olarak gördüğümüz müşterilerimize uygun maliyet ve ödeme koşulları sağlayarak geçirmekte olduğumuz kriz döneminde destek olmayı amaçladık.

Bunların dışında geçtiğimiz yıl bir ilke imza atarak, Türkiye’nin ilk MID Belgeli sayacını piyasaya sunduk. AB Uyum Yasaları çerçevesinde ölçümleme yapan tüm cihazlara zorunlu hale getirilen MID Belgesi’ni haiz ilk sayaçları, EC0 ve EC1’i üreterek piyasaya sunan Elektromed olarak, hem ürünlerin birebir tanıtımı ve teknolojik yenilikler hem de MID sertifikasının getirdiği yükümlülükler hakkında idareleri daha yakından bilgilendirmek amacıyla Türkiye genelinde eğitim seminerleri düzenledik. Türkiye’nin tüm idarelerine ulaşmayı hedeflediğimiz bu seminerler, şu ana kadar ziyaretlerine gittiğimiz tüm bölgelerde büyük ilgiyle karşılandı. Bu anlamdaki çalışmalarımız kapsamlı olarak devam ediyor.

Elektromed’in iç pazara yönelik çalışmaları ve hedefleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Öncelikli hedeflerimiz arasında iç pazarda “ELEKTROMED” markalı yeni nesil monofaze ve trifaze sayaçlarımızın pazar payını arttırmak ve yine yeni nesil x5, direkt bağlı ve 3x57,7 aktif- reaktif elektronik elektrik sayaçlarımızı 2010 yılı içerisinde tüketicilerimizin hizmetine sunmak yer alıyor. Bunun yanında, yakın bir dönemde eski sayaç pazar alışkanlıkları terk edilerek; yeni bir döneme girilecek diyebilirim. Geçmişte devlet kurumu olan TEDAŞ’ın, özelleştirme kapsamında 21 ayrı bölgede belirli firmalara satışları tamamlanmış olacak. Hali hazırda hizmet veren Başkent EDAŞ, SEDAŞ, MEDAŞ, AYDEM, Kayseri Civarı Elektrik AŞ özelleşmiş olan elektrik dağıtım firmalarına birkaç örnektir. Bu firmaların yine yakın bir süre içerisinde alışıla gelen sayaç sistemlerinden vazgeçerek kendi standart ve şartnamelerini oluşturarak faaliyet göstermeye yönelecekleri de ortadadır. Zamanında ve hızlı bir şekilde bu değişim ve gelişime ayak uyduramayan üretici firmaların da bu pazarda etkinliği kalkacağı kaçınılmaz bir gerçektir. Şu anda Elektromed olarak önümüzdeki 5 yıllık stratejik planlamamızı gerçekleştirmiş durumdayız ve gerekli olan tüm yeni çalışmalarda çözüm ortağı olarak yer almak ve sorunlara analitik çözümler üreten yöntemlerimiz ile Elektrik Dağıtım Firmalarına hizmet sağlamak için hazırlıklarımızı tamamlamış durumdayız.

Kısaca diyebilirim ki: Önümüzdeki dönem asli işi “Sayaç” olan firmaların dönemidir.

2010 yılı hedefleriniz nelerdir? Bildiğimiz kadarıyla 2010 yılı ilk yarısında Hindistan da üretime başlıyorsunuz? Hindistan’ı tercih sebepleriniz nelerdir?

2010 iç pazar hedeflerimizden yukarıda genel hatlarıyla bahsetmiştim. Global anlamda ise Hindistan ile başlayan yurtdışı üretim tesisi çalışmalarımızı farklı ülke ve bölgelerde artırmak olduğunu söyleyebiliriz. 2010 içerisinde Elektromed’den bu anlamda yeni haberler duyabilirsiniz. Öncelikli hedefimizin Hindistan olmasının ana sebepleri arasında ise tabi ki ilk olarak kalabalık nüfusu geliyor. 1 milyarın üzerindeki nüfusuyla yüksek potansiyele sahip bu pazarı seçmemizin ikinci ana sebebi ise düşük maliyetli kalifiye personele sahip bir ülke olmasıdır. Elektromed’in yıllara dayanan birikimi ve Ar- Ge gücüyle, Hintli ortağı Gloabtel Convergence’ın Hindistan’da ilklere imza atmasını sağlayan IT gücünden doğan sinerjiyle başarılı bir sürecin ilk adımları atılmış oldu.

Teknik Elektrik Postası olarak başarılarınızın devamı dileriz...


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
BORSAN GRUBU BAŞKANI ADNAN ÖLMEZ İLE SÖYLEŞİÖnceki Haber

BORSAN GRUBU BAŞKANI ADNAN ÖLMEZ İLE SÖY...

2 M KABLO YURT İÇİ SATIŞ MÜDÜRÜ SERDAR BAYKAL İLE SÖYLEŞİSonraki Haber

2 M KABLO YURT İÇİ SATIŞ MÜDÜRÜ SERDAR B...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-maizlik.com-kodim0313kpr.com-www.lataant.com-www.inst-fbchurch.com-wiselifecare.com-metrorelocation.net-milsgallery.com-hairsalonranchocucamonga.com-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar