AYDINLATMADA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİNİ LEDLER BELİRLEYECEK

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
AYDINLATMADA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİNİ LEDLER BELİRLEYECEK
Öncelikle röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ediyoruz.

Öncelikle röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ediyoruz. Son yıllarda aydınlatmada ledli ürünler, iç ve dış aydınlatmada her alanda ve her konsepte kullanılmaya başlandı. Gün geçtikçe de yaygınlaşmaya devam ediyor. Öncelikle bu süreci nasıl görüyorsunuz?

Aydınlatmada led teknolojilerinin kullanımının yaygınlaşması sürecin çok ta sağlıklı geliştiğini göstermiyor. Öncelikle uluslararası bilimsel standartlar ve literatür daha tam oturmuş sayılmaz. Dolayısıyla ürünlerin elektriksel ve optiksel parametreleri markadan markaya farklı yorumlama ve bakış açılarıyla çok değişken ve çelişkili bir biçimde piyasaya taşınıyor. Bu gün Çin de herhangi bir bilimsel hassasiyet gösterilmeden, aydınlatma tekniği bağlamında gerekli mimari ve mühendislik kriterleri ile ilgili sağlıklı analizler yapılmadan var olan, kullanımı klasikleşmiş ürünlere ledler yerleştirilip moda olarak piyasaya sürülüyor. Şu anda piyasa ledli ürün çöplüğüne dönüşmüş diyebiliriz. Her yeni teknolojide olduğu gibi burada da süreçle kendi dengesini bulacaktır diye düşünüyorum. Dikkat edilirse kamu düzeyindeki projelerde hala led tercihleri ile ilgili çok ürkek davranılıyor. Çünkü uluslar arası bilimsel bir konsensüs tam oluşmamış, standartlar ve deklarasyonlar henüz tamamlanmamış. Bu süreç bilimsel disiplinliği oturduğu oranda kendi sağlıklı zeminini yakalayacaktır.

Bu bağlamda led teknolojileri ile ilgili kendi Ar-Ge çalışmalarımızı merkeze alan bir yaklaşımla hareket ediyoruz. Ürün portföyümüze aldığımız ledli aydınlatma elemanlarının tümü öncellikle uzun ve titiz Ar-Ge süreçlerimizle şekillenir. Ürünlerimizin tamamına yakını kendi tasarımlarımız olup, özellikle sektörede ”power led” olarak adlandırılan ürün gruplarında başta led chiplerinin kalite ve performansı olmak üzere, şu anda en önemli performans kriterlerinden biri olan ledlerin soğutma sistemleri ve sürücü devreleri, driverleri ile ilgili tercihler ve standartlar titizlikle seçilmektedir.

Led teknolojisinin aydınlatmadaki geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Şu ana kadar ledlerle ilgili yaşadığımız süreci yakından izleyen biri olarak şunu rahtlıkla söyleyebilirim. Aydınlatmada geleceğin teknolojisini

ledler belirleyecek. Şimdiye kadar elde ettiğimiz en verimli sistemler alçak/yüksek basınçlı gaz deşarjı esasına dayanan lambalarla oluşturulmuştu. Ledlerin şu anki seviyesi bile iki üç boyutta bu teknolojiyi rahatlılıkla, şimdiden sollamıştır. Bunlardan ilki ışık verimi ki ledlerde ulaşılan şu anki seviye 90 Lm/w tır. Yani 1 wattlık güçle 90 lümen ışık elde edebiliyoruz. Bu diğer teknolojilerde maksimum 60 Lm/w seviyelerindedir. İkinci olarak ömür performanslarıdır ki ledler bu konuda da açık ara fark atmaktadır. Şu anda ortalama ledlerde ömür 80 bin saat civarlarındadır ki diğerlerinin en iyisine göre yaklaşık 6-7 kat daha fazla ömür demektir. Üçüncü olarak renk seçenekleri ve programlanabilme özellikleri ki ledler bu konuda hayallerinizin sınırlarını zorlayacak seçenekler sunabilmektedir.

Sonuç olarak enerji verimi ve görsel, estetiksel konfor ve her alandaki performans üstünlükleri ile ledler geleceğin dünyasını aydınlatacak, aydınlatmanın geleceğine damgasını vuracaktır diye düşünüyorum.

Birazda RAİNA’dan bahsedelim istiyorum. RAİNA ELEKTRİK olarak ledli teknolojilerle ilgili ne durumdasınız? Projeleriniz, hedefleriniz neler?

Biz RAİNA ELEKTRİK olarak aydınlatmada led teknolojilerini en üst düzeyde takip ediyoruz. Ar-Ge çalışmalarımızın merkezinde led teknolojileri ile ilgili çalışmalar var. Özellikle proje ürünleri ile ilgili profesyonellere, mühendis ve mimarlara hitap eden ürünler üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Ürün gamımızda CREE chip power ledler kullandığımız tasarım ve üretiminin tamamını Türkiye’de gerçekleş-tirdiğimiz dış aydınlatmaya dönük ürünlerimiz yoğun talep görmeye devam ediyor. Wallwasher, ve ledli projektörlerle ilgili serilerimiz 60 m ye varan ışık yıkama yüksekliği ile farklı renk ve açılı lens seçenekleri ile sunulmaktadır.

Ayrıca projelere özel ölçü ve standartlarda da üretilebilen bu ürünlerin dış gövdede kullanılan %100 alüminyum anodize işlenmiş gövde özelliği ve yüksek kalitede sürücü ve programlayıcı yazılım ve devreleri ile özel projelerde de önemli bir adres olmak için çalışıyoruz.

Havuz ve bahçe aydınlatma ürünlerinde ve iç aydınlatmaya dönük ihtiyaçlara cevap verebilecek tasarımı bize ait farklı armatür ve lamba gruplarımızla da led alanında oldukça geniş bir ürün yelpazesine sahibiz.

Verdiğiniz bilgilerden dolayı ve bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

 

Başta üniversitelerimiz olmak üzere her alanda olduğu gibi bu alanda da bilimsel üretkenliğin öncülüğünü yapabileceğimiz çalışmaları önemsemeli ve arttırmalıyız. Özel sektör olarak ta bu alandaki Ar-Ge çalışmalarıyla dünyada teknolojik üretkenliğin adres ülkelerinden biri olma noktasında yatırımlar yapmamızın gerekli olduğunu düşünüyorum. Biz RAİNA ELEKTRİK olarak bu bilinç ve sorumlulukla hareket etmeye devam edeceğiz.

 

Yayınlarınızda bize yer verdiğiniz için asıl biz teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dileriz.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
ZİHNİ GÜLEP İLE FAR BAKALİTİN DÜNÜ VE BU GÜNÜ ÜZERİNE SÖYLEŞİÖnceki Haber

ZİHNİ GÜLEP İLE FAR BAKALİTİN DÜNÜ VE BU...

AKYOL ELEKTRİK OSMAN DAŞDAN İLE GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE SOHBETSonraki Haber

AKYOL ELEKTRİK OSMAN DAŞDAN İLE GEÇMİŞTE...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-maizlik.com-kodim0313kpr.com-www.lataant.com-www.inst-fbchurch.com-wiselifecare.com-metrorelocation.net-milsgallery.com-hairsalonranchocucamonga.com-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar