Weymo Mobilya Mustafa AktaŞ ile sektör hakkında söyleşi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Weymo Mobilya Mustafa AktaŞ ile sektör hakkında söyleşi
Teknik Elektrik Postası olarak başarı hikayesi olan iş adamlarımızla söyleşilerimiz devam ediyor. Bu ayki konuğumuz MÜSİAD Sektör Kurulu 1nci Bölge ve İş Geliştirme Komisyonu Başkanı Mustafa Aktaş

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz ?

Ben Mustafa Aktaş, 1964 doğumluyum. Evliyim 3 çocuğum var. Weymo Mobilya adı altında şu an Masko’da perakende ev mobilyası satışı yapıyoruz. 1977 senesinden beri bilfiil bu sektörün içerisindeyim. Öncelikle biz bir aile şirketiyiz. 1959 senesinden beri halı, beyaz eşya ve mobilya sektöründe olan bir şirketiz. Ben ikinci kuşak olarak bu işi devam ettiriyorum.


Wemo Mobilya’dan kısaca bahseder misiniz ? Kuruluşundan bugüne kadar önemli dönüm noktaları neler ?

Öncelikle Weymo isminden bahsedelim. Herkes bize bu ismin anlamını soruyor. Weymo bizim türettiğimiz bir kelime. İngilizce ‘way’  kelimesini mobilyayı da çağrıştırması için ‘’Weymo’’ şeklinde kullanmak istedik. Biz, markamız gibi yeniliği temsil ediyoruz. Sektöre yeni bir şeyler katmak ve farklılaşmak için çabalıyoruz. Patron merkezli değil, paylaşımcı, yeniliğe ve yeni fikirlere açık, iş yerinde herkes için eşit bir düşünce platformu sunan ve çalışanlarıyla birlikte yönetilen şirket anlayışını belirleyen kurumsal bir firmayız. Aslında amacımız hem kişisel hem de şirket olarak ülkemize katkıda bulunmak. Çünkü mobilya sektörü Türkiye’nin dünya çapında marka çıkarabileceği sayılı sektörlerden biri. Mobilya sektörü özellikle son on yılda her yıl yüzde 10 ile yüzde 15 arasında büyüyen yoğun iş gücü gerektiren bir sektör. Bunun yanı sıra mobilyalar yüzde 92 oranında yerli ham maddeyle üretiliyor. Dünyada toplam mobilya üretiminin yüzde 1’ini Türkiye üretiyor. Biz de firma olarak sektörün büyümesinin hem ülkemize hem de bize sağlayacağı yararların farkındayız ve bu amaç doğrultusunda çalışıyoruz.


Bu sektöre girişiniz nasıl oldu ?

Okuldan arda kalan zamanlarda ve yaz tatillerinde daha 7 yaşında mağazaya ve atölyeye giderek başladım. Deyim yerindeyse bu işin tozunu yutarak, en temelden başladım. Yaklaşık 40 yıldır bu sektörün bilfiil içerisindeyim. Bu işi severek yapıyorum.


‘’Şirketimiz 1959 yılında kuruldu’’ dediniz. Weymo Mobilya ismiyle mi başladınız bu işe yoksa daha sonradan isim değişikliği mi oldu ?

Hayır, şirketimizin ilk adı Güleryüz Halı ve Mobilya idi. Daha sonra Aktaşlar Mobilya olarak devam ettik. Yaklaşık 13 yıldır Weymo Mobilya adı altında faaliyet gösteriyoruz.


İkinci kuşaktasınız ve bu işi devraldınız. İşi devraldığınızdan beri Weymo Mobilya’nın büyüme hızında ve pazar payında olan değişiklikleri anlatır mısınız ?


İşi devraldığımızdan bu yana ciddi anlamda bir büyüme katettik. Sektöre olan yatırımlarımızdan bahsedersek, işin doğrusu bu sektördeki birçok firma gibi biz de sektörden aldığımız kadarını sektöre vermedik. Gayrimenkul yatırımları, diğer yatırımlar, Türkiye ekonomisinin dalgalı halinden dolayı bazen toptan, perakende imalat ama ağırlıklı olarak satış şeklinde yıllardır bu sektörün içindeyiz.


Mobilyalarınız hangi tarzda ve kimlere hitap ediyor ? Müşteri portföyünüz kimlerden WWoluşuyor ?

Mobilyalarımız avangarde ve klasik tarzda. Şu an mobilyada İtalyan diye adlandırdığımız yeni bir akım var. Daha ağırlıklı işçilik, orta ve üst sınıfa hitap eden modern mobilyalar için kullanılıyor bu isim. Bu tarz mobilyaları da mağazamızda satışa sunuyoruz. Ürünlerimizin tamamı tasarımdır yani taklit, piyasada her yerde bulabileceğiniz ürünler değildir. İşçilikler birinci sınıf el işçiliğidir, fabrikasyon ürün yoktur.


Sadece perakende satışınız mı var ? Mobilya sektöründe stoğu olan ve toptan satış yapan çok az firma var. Sizin toptan satışınız var mı ?

Toptan satışımız var. Yurtdışında iki ülkede düzenli olarak bizden toptan ürün alıp başka firma adı altında satan firmalar var. Bunun yanında yurtdışında başka firmalara da toptan ürün veriyoruz. Yurtiçinde ürünlerimizi kendimiz satıyoruz.


Yeni projeleriniz ya da yeni mağaza açma gibi düşünceniz var mı ?

Şu an için yok. En son yaptığımız yönetim kurulu toplantısında önümüzdeki iki yıl için mevcut şekilde devam etme kararı aldık. Dünya çapındaki ekonomik belirsizliğin geçmesini ve önümüzü görebileceğimiz zamanlarda projelerimizi hayata geçirmeyi planlıyoruz.


Mobilya satışının yanında dekorasyon işleri de yapıyorsunuz. Dekorasyon alanına nasıl ve neden yöneldiniz ?

Dekorasyon işlerini uzun zamandır yapıyoruz. Özellikle son yıllarda dekorasyon alanına biraz daha fazla ağırlık vermeye çalışıyoruz. Oğlumun da iç mimarlık bölümünü bitirip firmamızda çalışmaya başlamasıyla birlikte bu alana daha fazla bir ticari pay ayırdık. Şu an oteller, villalar ve büyük hacimli alanlar için dekorasyon işleri yapıyoruz.


Weymo Mobilya’yı diğer firmalardan ayıran en öneli özellik nedir sizce ?

Biz Weymo Mobilya olarak kimseyle rekabet içerisinde değiliz. Elbette, sektörün gelişmesi için rekabetin faydasına inanıyoruz, zaten piyasa sizi rekabetçi yapıyor. Ancak diğer firmalarla kendimizi kıyaslamıyoruz. Piyasada herkes kendince bir şeyler yapmaya çalışıyor. Bizim insanların emeğine saygı duyan, kendi için istediğini karşısındaki için de isteyen, yaptığı işin hakkını veren ve problem çözme odaklı bir ticaret anlayışımız var. Yani yaptığımız işi en iyi şekilde yapıyoruz. Müşterimizi en iyi kaliteli ve problemsiz ürünlerle buluşturuyoruz. Masko’nun sitesini ya da müşteri şikayetlerine yer veren siteleri ziyaret edenler Weymo adına bir tane müşteri şikayeti göremez. Kalitemize, sunumumuza, satışımıza müşteri ve insan ilişkilerimize azami dikkat sarf ediyoruz. En iyi yatırım müşteriye ve ürüne yapılandır, en iyi reklam ise müşterilerin tavsiyesidir. Ürünlerimiz sıfır hatalı, problemsiz ürünler ama aynı zamanda sunumumuzdan müşteri ilişkilerimize kadar toplam kaliteye önem veriyoruz. Ayrıca Masko dünya üzerindeki en büyük mobilyacı çarşısı. Burada var olmak mobilya sektöründeki herkes için çok önemli.


Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Borsan Kablo Başarıyı Görkemli KutladıÖnceki Haber

Borsan Kablo Başarıyı Görkemli Kutladı

Makel’den Antalya’da Muhteşem Bayi Toplantısı OrganizasyonuSonraki Haber

Makel’den Antalya’da Muhteşem Bayi Topla...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar