Sayın Hans Hoegstedt 2011 yılından beri Türkiye Prysmian Kablolarının CEO’su olarak görev yapmakta-sınız.
Sayın Hans Hoegstedt 2011 yılından beri Türkiye Prysmian Kablolarının CEO’su olarak görev yapmakta-sınız. Türkiye’deki kablo sektörü nasıl deÄŸerlendiriyorsunuz?
Geriye dönüp baktığımda, Türkiye’deki ilk günümden bu yana yaklaşık 2 yıl olmuÅŸ. Bu 2 yıl süresince Türk Kablo Sektörü hakkında birçok ÅŸey öÄŸrendim ve Türk insanının profesyonelliÄŸine ve bu ülkeye karşı duyduÄŸum saygı hep arttı. Gerçi Prysmian Group içinde önceki görevimde de, Milano’dayken de bu ekiple ve A-Takımı Yetkili Satıcılarımız dahil birçok yerel üretici ile çalışma fırsatına eriÅŸmiÅŸtim.
Genel olarak, Türk Kablo Sektörü’nün çok genç olduÄŸunu ifade etmem gerek. Bu nedenle, sektörde birtakım sorunlarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Halihazırda varolan bakış açılarını deÄŸiÅŸtirmemiz gerekiyor. GeçmiÅŸ yıllardaki ekonomik büyümenin de beraberinde pazarın kalite standartları konusunda çok daha titiz davranması gerektiÄŸini düÅŸünüyorum. Ayrıca güvenlik, performans gibi konularda iyileÅŸtirmeler yapılması ve sadece malzeme maliyetine bakmak yerine kablo kurulumu ve bakımı dahil her süreci kapsayacak ÅŸekilde tüm maliyetlere bakılması gerekiyor. Ne yazık ki Türk Kablo Sektörü’nde, standartların altında kalan kablolar hala satışa sunuluyor. Bu çok basit bir konu deÄŸil ve ben açıkcası sektörün bu konuyu zaman zaman küçümsediÄŸini düÅŸünüyorum. Kablolar insan hayatı açısından kritik önem taşır. Evet kablo, bir binanın toplam maliyeti içerisinde küçük bir yüzdeye sahiptir. Ancak bu yüzde bile çok çok önemlidir, hatta düÅŸündüÄŸümüzden bile fazla.. Türkiye’de standart dışı kablo kullanımından kaynaklı birçok yangın olmuÅŸtur ve istatistiklere baktığımızda bu yangınların sayısında çok ciddi bir artış görüyoruz. Bu bile baÅŸlı başına çok büyük bir zarar demek ve her ÅŸeyden önce itfaiyeciler de dahil insan hayatı için çok önemli.
Biz Türk Kablo Sektörü’nün lider ve öncü firması Prysmian Group Türkiye olarak, sahip olduÄŸumuz sorumluluÄŸun bilincindeyiz ve bu konu üzerinde son derece yoÄŸun bir ÅŸekilde çalışıyoruz. Umuyorum ki, bu konuyla ilglili gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz çalışmalar sayesinde ve elbette Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, Türk Standartları Enstitüsü’nün ve Kablo ve Ä°zoleli Ä°letken Sanayicileri DerneÄŸi’nin desteÄŸi ile Türk Kablo Sektörü’nün bakış açısını deÄŸiÅŸtireceÄŸiz.
Prysmian Group olarak dünyada büyük projelere imza attığınız gibi, Türk Prysmian Kablo olarak da Türkiye de ilklere imza atıyorsunuz. Bunlardan en sonuncu olan TEÄ°AÅž tarafından ihalesi yapılan Çanakkale BoÄŸazı Denizaltı Kablo BaÄŸlantı Projesi. Åžimdiden hayırlı olsun, Proje hakkında okuyucularımıza bilgi verebilir misiniz?
Her ÅŸeyden önce, Prysmian Group Türkiye olarak, Türkiye’de alanında birçok “ilk”e imza attığımızı ve Türkiye’nin güvenli ve verimli bir enerji ve telekomünikasyon altyapısına sahip olabilmesi için sektörün geliÅŸimine öncülük ettiÄŸimizi ve tüm bunlardan gurur duyduÄŸumuzu dile getirmek isterim. Firmamızın “Türkiye’yi Yarınlara BaÄŸlıyoruz” misyonu da, zaten bu ÅŸekilde doÄŸmuÅŸtur.
Çanakkale BoÄŸazı Denizaltı Kablo BaÄŸlantı Projesi’ne gelirsek, ilk olarak belirtmemiz gereken nokta, bu projenin sadece firmamız için deÄŸil Türkiye için ne kadar önemli olduÄŸudur. Bu proje ile birlikte, Marmara Bölgesi’ndeki ring çevrimi tamamlanmış olacak ve Asya’dan Avrupa’ya doÄŸru, güvenli bir ÅŸekilde elektrik iletimi gerçekleÅŸecek. 4 km uzunluÄŸundaki bu hattın bir ucu Lapseki bir ucu Sütlüce’dedir.
Ayrıca yine bu proje ile birlikte, bu bölge içerisinde yer alan endüstriyel iÅŸletmelerin, iÅŸlerini sürdürmesine engel olan elektrik kesintilerinin olmasının önüne geçilecek ve tabiki yine bu bölgede yaÅŸayan, büyük bir çoÄŸunluÄŸu Ä°stanbul’da bulunan insanların ki bu da yaklaşık 20 milyon insan demek; elektrik kesintisi dolayısıyla hayatlarının kısa bir süre de olsa durması engellenmiÅŸ olacak.
Firmamıza gelince ise.. Biz bu projeyle birlikte 3 kıtayı birbirine baÄŸlamış olacağız. GeçmiÅŸ yıllarda Ä°spanya ve Fas arasında kurulumu tamamlanan denizaltı kablo baÄŸlantı projesinin ardından ÅŸimdi de Asya ve Avrupa’yı birbirine baÄŸlıyoruz. Açıkcası birçok farklı ülkede ve kıtada benzer projeler gerçekleÅŸtirmek hem bizleri gururlandırıyor hem de tecrübemize yeni tecrübeler ekliyor. Çanakkale BoÄŸazı Denizaltı Kablo BaÄŸlantı Projesi ile birlikte hem Asya ve Avrupa’yı ilk kez denizaltından birbirine baÄŸlamış olacağız hem de dünya çapında, ilk kez bu uzunlukta 380 kV XLPE yalıtkanlı kablolar kullanılacak. Ve tabiki, yüksek gerilim havai hatlarının yarattığı görüntü ve çevre kirliliÄŸi de önlenmiÅŸ olacak.
Proje kapsamındaki 380 kV XLPE yalıtkanlı denizaltı kabloları, grubumuz bünyesinde bu konuda uzmanlaÅŸmış merkezlerimizden birinde üretilecek ve Çanakkale’ye, grubumuza ait olan ve dünyanın en büyük 2. Kablo serme gemisi olan Giulio Verne ile getirilip döÅŸenecek. 150 milyon TL deÄŸerindeki bu projenin daha erken bitirilmesi için elimizden geleni yapıyoruz ancak projenin devreye alınması 2014 yılı olarak planlanıyor.
Türk Prysmian Kablo olarak her türlü enerji ve haberleÅŸme kablolarını aynı anda üreten 12 tesisten birisiniz. Üretiminizin ne kadarını ihraç ediyorsunuz? Prysmian Group içerisinde Türk Prysmian Kablo fabrikası hangi sıralamada?
Prysmian Group, 2011 yılının Temmuz ayında Prysmian ve Draka firmalarının birleÅŸmesi sonucunda oluÅŸmuÅŸ; bugün dünya çapında enerji ve telekomünikasyon kabloları sektöründe lider bir firmadır. 2011 yılında gerçekleÅŸen, yaklaşık 8 milyar Euro dolayındaki satışları, 50 ülkedeki 97 fabrikasında görev alan 22.000 çalışanı ile global bir firmadır. Grubumuz, özellikle yüksek teknoloji ürünleri alanında son derece güçlü bir yapıya sahiptir ve ürünler, hizmetler, teknolojiler ve know-how anlamında da hem çok geniÅŸ bir yelpazeye sahiptir hem de çok tecrübelidir.
Türk Prysmian olarak, bizler de bu grubun bir parçasıyız. 1964 yılından bu yana Mudanya’da (Bursa) bulunan fabrikamızda yaklaşık 550 kiÅŸi çalışmaktadır. Ä°lk olarak, Siemens Kablo olarak kurulan firmamız, satın almalar ve birleÅŸmeler sonrasında birçok kez isim deÄŸiÅŸikliÄŸine gitmiÅŸtir ve son olarak, bugün, yoluna Prysmian Group olarak devam etmektedir.
180.000 m² alan üzerine kurulu olan fabrikamız, Prysmian Group içerisinde çok önemli bir ihracat merkezidir. 2011 yılında satışlarımızın %35’i ihracat kaynaklıydı. Bugün yaklaşık 40 ülkeye ihracat yapıyoruz ki bu ülkeler arasında Azerbaycan, Irak, Fransa, Ä°ngiltere, Barbados, Kuzey Afrika ülkeleri, Papua Yeni Gine, Çin, Sri Lanka gibi birbirinden tamamen uzak ve farklı ülkeler bulunmaktadır. Ayrıca yakın geçmiÅŸte, Irak ve Suriye’nin altyapı projelerini gerçekleÅŸtirdik; Pakistan ve Kazakistan’ın ise altyapı çalışmalarına destek verdik. Açıkcası bu kadar geniÅŸ bir alanda hizmet verebiliyor olmamız, bizi, bölgesel krizlerden korudu ve farklı ülkeler ile çalışmalarımızı sürdürmemize imkan tanıdı.
Enerji ve telekomünikasyon kablolarının aynı anda üretilebildiÄŸi, grubumuz içerisindeki 12 fabrikadan biri olarak ön plana çıkan fabrikamızın yıllık üretim kapasitesi yaklaşık 70.000 ton civarındadır. Ä°stanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda iÅŸlem gören firmamız Türk Prysmian, Çanakkale BoÄŸazı Denizaltı Kablo BaÄŸlantı Projesi’ni gerçekleÅŸtirerek alanındaki “ilk” projelere bir yenisini ekliyor.
Sayın Hans Hoegstedt okuyucularımıza ürün gruplarınızdan ve Ar-Ge çalışmalarınızdan da kısaca bahsedebilir misiniz?
Tabiki.. Daha önce de ifade ettiÄŸim gibi, Prysmian Group olarak hem enerji hem de telekomünikasyon kabloları sektörüne yönelik üretim yapıyoruz.
Enerji sektöründe neler yapıyorsunuz derseniz.. Çok kısaca, Prysmian Group olarak yeraltı ve denizaltı enerji iletim kablo ve sistemleri, endüstriyel uygulamalar için özel kablolar, alyapı ve yapı sektörleri için alçak ve orta gerilim kabloları üretiyoruz.
Telekom sektöründe ise, ses, video, data iletimi için kablolar ve aksesuarları üretiyoruz, fiber optik ve bakır kablolar ile baÄŸlantı sistemlerinde de tam bir ürün yelpazesi sunuyoruz.
Biz Prysmian olarak her zaman, hem kendimizi geliÅŸtirmek hem sektörü geliÅŸtirmek amacıyla, Ar-Ge çalışmalarımıza ayrı bir önem verdik, bugün de veriyoruz. 120 yıllık geçmiÅŸe sahip firmamızın geçtiÄŸimiz yıl, Ar-Ge’ye ayırdığı yıllık bütçe 60 milyon Euro idi. Bugün yaklaşık 3500 tescilli ürünümüz ve dünya çapında 600’den fazla, son derece yetenekli ve tecrübeli çalışanlarımız var.
Türkiye’de de aynı çerçeve dahilinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. 220 kV’a kadar olan tüm enerji kabloları, yeraltı ve denizaltında kullanılan özel kablolar, 3600 çifte kadar bakır telekom kabloları, fiber optik kablolar, anten kabloları ve daha fazlasını içeren çok geniÅŸ bir yelpazemiz var. Mudanya’daki fabrikamızda bulunan Ar-Ge merkezimiz, dünya çapındaki 22 merkezimizden sadece biri. Türk Standartları Enstitüsü’nce onaylı, termal, mekanik ve elektrik araÅŸtırma ve testlerinin yapılabildiÄŸi laboratuvarımızda en son teknolojiyi kullanıyoruz ve her zaman daha iyiyi elde etmek için çalışıyoruz.
Bugün Türk Prysmian olarak, rekabetin, günümüzdeki gibi, son derece ön plana çıktığı bir sektörde kendimizi tüm zorluklara tamamen hazır hissediyoruz. Draka birleÅŸmesinden sonraki 1,5 yıl içerisinde, Mudanya fabrikamızda güvenliÄŸi, performansı ve verimliliÄŸi çok daha yüksek enerji ve telekomünikasyonları kablolar üretebilecek kapasiteye ve imkanlara sahibiz ve grubumuz içerisindeki 96 fabrika arasında çok güçlü bir yapıya sahip olduÄŸumuz da bir gerçek. Bugün yüksek gerilim kablolarından özel kablolara kadar, son derece geniÅŸ bir yelpaze dahilinde, yılda 22.000 farklı ürün üretebiliyoruz. Bu çeÅŸitliliÄŸi de motivasyonu yüksek ekibimiz ve sektörümüzün en yetkin bayi, ağır ve güçlü müÅŸteri iliÅŸkilerimiz ile birleÅŸtirdiÄŸimizde, 2013 yılı ve sonrasını heyecanla beklediÄŸimizi ifade etmem gerek..
Yorum Yazın