DİKKAT HER KABLO AYNI DEĞİLDİR...

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
DİKKAT HER KABLO AYNI DEĞİLDİR...
Prysmian Group Türkiye AR-GE ve Kalite Güvence Direktörü Sayın Erkan Aydoğdu ile “DİKKAT HER KABLO AYNI DEĞİLDİR...” 3. AŞAMA Hakkında Bilgi Aldık

Sayın Erkan Aydoğdu, Enerji ve telekomünikasyon kabloları alanında dünya lideri olan Prysmian Group’un Türkiye ayağında Ar-Ge ve Kalite Güvence Direktörlüğü yapmaktasınız. Kendinizden ve yürüttüğünüz faaliyetlerden bahsedebilir misiniz?
Sizin de dediğiniz gibi, Prysmian Group, bugün enerji ve telekomünikasyon kabloları alanında dünya lideri konumunda ve 2013 yılında gerçekleşen yaklaşık 8 milyar Euro cirosu ve 50 ülkedeki 91 fabrikasında çalışan 20.000 personeli ile tam anlamıyla global bir firma.

Biz de Mudanya’da bulunan fabrikamızla, bu güçlü yapının önde gelen firmaları arasında yer alıyoruz. 2013 yılını yaklaşık 822 milyon TL ciro ile kapadık. Ve bu tutarın %34’ünü de ihracattan elde ettik. Fabrikamızda, aynı zamanda hem enerji hem de telekomünikasyon kabloları üretimi yapabiliyoruz ve bu özelliğimizle de dünya çapında, Prysmian Group bünyesinde yer alan, aynı özelliğe sahip 9 tesisten biriyiz. 220 kV’a kadar tüm enerji kabloları, yeraltı ve denizaltında kullanılan özel kablolar, 3600 çifte kadar bakır telekomünikasyon kabloları ve fiber optik kablolar üretim yelpazemiz içinde bulunuyor.
 
Ben de 17 yıldır, bu büyük ailenin bir parçasıyım ve 2010 yılından bu yana da Ar-Ge ve Kalite Güvence Direktörü olarak görev yapıyorum. Fabrikamız bünyesinde gerçekleştirilen her tür yeni kablo üretiminden yeni teknolojiler gerçekleştirilmesine kadar, oldukça kapsamlı bir sorumluluğa sahip büyük bir ekiple yola devam ediyoruz. Gerçekleştirdiğimiz çalışmalardaki başarımızda, Prysmian Group bünyesinde yer alan 17 Ar-Ge Merkezi arasında bulunan, Mudanya’daki araştırma ve test laboratuvarlarımızın da payı büyük elbette. Bu sayede hem Türkiye’ye hem de dünyaya son teknoloji ürünü kablo çözümleri sunuyoruz. Örneğin, sadece 2013 yılı içerisinde, fabrikamızda tam olarak 4893 farklı kablo üretimi yaptık.
 
Prysmian Group olarak, sahip olduğumuz liderliği her geçen gün daha da pekiştirmek görevimiz. Lider bir grubun parçası olan firmamız Prysmian Group Türkiye’nin teknolojik anlamdaki liderliği ile övündüğümüzü de dile getirmem gerek. Açıkcası sahip olduğumuz imkanları, gerek firmamızın gerekse sektörümüzün daha da gelişmesi için kullanıyoruz ve bundan da gurur duyuyoruz. Hem elimizdeki imkanlar hem de sahip olduğumuz liderliğimizin getirdiği sorumluluk ile ekibimizle birlikte yeni projeler de geliştiriyoruz. 2012 yılında Türk kablo sektörüne sunduğumuz “Dikkat! Her Kablo Aynı Değildir...” girişimimiz de yine bu bakış açısının bir eseridir diyebiliriz.
 
Erkan bey 2012 yılı Prysmian Group Türkiye adına ilklerin ve güzel projelerin kazanıldığı bir yıl oldu. Özellikle Türk kablo sektöründeki algıyı güçlendirmek, daha güvenli, yüksek performanslı ve maliyette avantaj sağlayacak çözümlerin tercih edilmesini sağlamak amacıyla başlattığınız, Türk kablo sektörünün en geniş kapsamlı eğitim ve bilinçlendirme projesi “Her Kablo Aynı Değildir” projesiyle bir ilki gerçekleştirdiniz. Bu projenin çıkış sebepleri nelerdir?
Bu girişimimizi sektörümüze sunmadan önce yaklaşık 2 yıllık bir çalışma yaptık. Bu süre içerisinde, pazardaki kablo kalitesi üzerine araştırmalar yaptık; şantiyeleri ziyaret ettik; proje firmaları, taahhüt firmaları, kontrolör firmalar, gayrimenkul yatırım ortaklıkları, üniversiteler, itfaiye, teknik komiteler ve odalar ile iletişime geçtik; derneklerle bir araya geldik; istatistikleri inceledik vb. Bir müteahhidin yaptığı işi, kablo montajının ekonomik yönünü ve Türk yapı sektöründeki güvenlik ve performans konularına bakış açısını tam anlamıyla anlamak için zaman harcadık.

Elde ettiğimiz bu bilgileri, 2011’den bu yana farklı marka ve ürünler üzerinde yaptığımız 2645 test ile bir kez daha masaya yatırdık. Gördük ki, pazarda performans ve güvenlik anlamında, bazı kablolar arasında tutarsızlık mevcut. Kabloların bir bölümü standartlara göre işlevlerini yerine getirmezken bir kısmı da fiziksel koşulları karşılayamıyor ve zaman kaybına sebep oluyor. İlk adım olarak, piyasadaki farklı firmaların ürünlerini inceledik ve standartlara uygun olmayan ve güvenlik tehlikesi yaratan ürünleri tespit ettik. İkinci adımda ise standart dışı kablo kullanımından kaynaklı sonuçları inceledik ve yangın istatistiklerine baktığımızda ise, hala eksikliklerin mevcut olduğunu fark ettik. Örneğin, tüm yangınlar içerisinde binalar içinde çıkan yangınlar %28 oranında ve Türkiye’deki tüm yangınlar arasından %19’u elektrik kaynaklı. Ayrıca, ne yazık ki, Türk kablo sektöründe, bazı kablolar arasında güvenlik, performans ve ekonomik açıdan ciddi farklılıklar var.

Sizinle de paylaştığım bu bilgiler bir araya gelince, harekete geçmek adeta kaçınılmaz oldu. Dünya çapında lider Prysmian Group ve Türkiye’nin teknoloji lideri Prysmian Group Türkiye olarak, bu girişime önderlik etmeye karar verdik. 2012 yılının Aralık ayında lanse ettiğimiz “Dikkat! Her Kablo Aynı Değildir...” girişimimiz ile birlikte amacımız, Türk kablo sektöründe her kablonun aynı olduğuna dair inancın doğru olmadığını gözler önüne sermek ve sektördeki yatırımcılarımızı, müteahhitleri, proje firmalarını kablo sektörü ile yakından ilgili olan herkesi bilgilendirmek ve eğitmek. Fakat elbetteki amacımız sadece bu kadarla sınırlı değil. Aynı zamanda güvenli, yüksek performanslı, ekonomik açıdan verimli bir pazar yaratmayı da hedefliyoruz. Türk kablo sektörünün, uluslararası pazardaki bilinirliği de, düşük kalite malzeme kullanımından dolayı çok iyi değil. Bir diğer düşüncemiz de bu algıyı değiştirmek ve ihracat koşullarını çok daha iyi hale getirmek. 

Geçtiğimiz aylarda “Her Kablo Aynı Değildir” girişiminin 3. Aşamasını Kapadokya’da düzenlediniz. Bu proje kapsamında neler yaptınız. Kısacası proje amacına ulaştı diyebilirmiyiz?

Açıkcası bu girişimin amacına ulaştığını söylemek için henüz erken ama doğru yolda olduğumuzdan eminiz.
 
Lansmanımızın öncesinde, kendi altyapımızı kurduk ve bu girişimle ilgili her tür bilgiyi paylaşmak üzere www.prysmianperformanstesti.com sitemizi hazırladık, iPhone’da bir uygulama çıkardık. Ayrıca sosyal medya hesapları açtık.

Aralık 2012’de düzenlediğimiz lansmana, aralarında A-Takımı yetkili satıcılarımız, müteahhitler, proje firmaları, satış ve pazarlama ekipleri, medya mensupları ve Prysmian personeli de bulunan 300’den fazla kişi katıldı. Bu haftayı takiben, Türkiye genelinde 13 şehri ziyaret ettik ve 124 satış noktasını, promosyon malzemelerimizle dekore ettik; girişimimizi anlattık. Bir sonraki adımda, road show kapsamında, 2 ülkede 12 şehirde 23 seminer düzenledik, 1430’dan fazla kişiye birebir ulaştık. Reklam, röportaj çalışmaları yaptık.

Ardından 2. aşamaya geçiş yaptık. Bu aşamanın en önemli unsuru Kablomatik oldu. Kablomatik, Ar-Ge ekibimiz tarafından, pazardaki paydaşlarımızla yakın ilişkiler içinde geliştirilen, doğru kablo seçimi konusunda yardımcı bir program. Birçok farklı yerden, Kablomatik’e erişmek mümkün. Öncelikli olarak elbette www.prysmianperformanstesti.com web sitemizi ve iPhone uygulamamızı kullanıyoruz. Her ikisinde de Kablomatik mevcut. Ayrıca, Blackberry ve Android’den de ulaşılabilir. Tekrardan reklam, röportaj ve promosyonları çalışmaları derken, bu 2 aşama ile birlikte 360 derece iletişim çalışmalarımızla, farklı kitlelerden birçok kişiye dokunmuş olduk.
 
Ancak başta da söylediğim gibi, girişimin henüz amacına ulaştığını düşünmediğimiz için, yeni araştırmalarla, yeni testlerle 3. aşamayı başlattık. 2645 olan test sayımız, bu aşamaya kadar 6288’e çıktı. Bu aşama kapsamında da 360 derece iletişim çalışmalarımızı sürdürdük ve Adana’da, Ankara’da, İzmir’de ve Mudanya’da fabrikamızda düzenlediğimiz 12 seminerle yaklaşık 650 yeni kişiye ulaştık. Böylece toplamda, birebir ulaştığımız kişi sayısı 2000’i geçmiş oldu. Bu rakam belki toplam Türkiye nüfusu içerisinde küçük gibi gözüküyor ancak biz hedeflediğimiz kişilerle bir araya geldiğimiz için, büyük bir başarıya imza attığımızı düşünüyoruz.

Türk Kablo Sektörü’nün en geniş kapsamlı bilinçlendirme projesi olan “Dikkat! Her Kablo Aynı Değildir...”  girişimimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Daha önümüzde uzun bir yol var. Ama biz yola çıkarken, bizi nelerin beklediğini biliyorduk. Bu nedenle hazırlıklıyız. Türk kablo sektörünün olması gereken seviyeye geldiğini görene ve bundan emin olana kadar, çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Prysmian Group Türkiye olarak 2012 yılındaki diğer büyük başarınız da, Türkiye’nin ilk yüksek gerilim denizaltı kablo projesinin ihalesini, yani Asya ve Avrupa’yı ilk kez bu şekilde bağlayacak olan Çanakkale Boğazı Denizaltı Kablo Projesi İhalesi’ni kazanmanız oldu. Önümüzdeki yıllarda Prysmian Group Türkiye’yi hangi projelerde görebiliriz.

Çanakkale Boğazı Denizaltı Projesi, sahip olduğu hacim ve teknik altyapısı ile sadece bizim için değil, Prysmian Group’un tümü için son derece önemli. Asya ve Avrupa’yı denizaltından ilk kez bağlayacak olan bu projenin bir diğer özelliği de, projede kullanılacak olan, AC YG XLPE kabloların bu kadar uzunluktaki (4 km-yekpare) bir projede ve kıtalararası bir bağlantıda dünyada ilk kez kullanılacak olması. Bu tip projeler bizlerin teknolojik üstünlüğünü bir kez daha gözler önüne seriyor. Önümüzdeki yıllarda da benzer projelerde, mutlaka yer alacağız.
 
Erkan bey Prysmian Group Türkiye Ar-Ge ve Kalite Güvence Direktörlüğü görevindesiniz. Hazır sizi bulmuşken Ar-Ge çalışmalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz? Ar-Ge çalışmaları demişken iki farklı kablo modeliyle “BASEC” belgesinin sahibi oldunuz. Bu konu hakkında bilgi verebilir misiniz?
Ar-Ge çalışmaları, Prysmian Group’un her zaman başlıca odak noktalarından biri. Prysmian Group’un büyümesi ve müşterileri için, devamlı yenilikçilik çok etkili. 10 ülkede bulunan 17 araştırma geliştirme merkezimiz, 500’den fazla deneyimli profesyonel ekibimiz ve 5600’den fazla patentimiz ile Ar-Ge alanında en iyi olanaklara sahibiz. Prysmian Group, 2013 yılında sadece Ar-Ge için, yaklaşık 70 milyon Euro harcama yaptı.
 
Ve ne mutlu ki, Prysmian Group bünyesinde yer alan 17 Ar-Ge merkezinin biri de Mudanya’da yer alıyor. Bu laboratuvarlarda, en üst düzey teknolojiden yararlanıyoruz. Ar-Ge merkezimizde 2013 yılında yaptığımız test sayısı ise 139.013.

Daha önce de belirttiğim gibi, bu imkanlarımızdan yararlanarak projeler geliştirmeye, testler yapmaya, yeni ürün ve teknolojileri piyasaya sunmaya devam edeceğiz.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
NTS ELEKTRONİK Genel Koordinatörü Sayın EBRU BOZ ile SöyleşiÖnceki Haber

NTS ELEKTRONİK Genel Koordinatörü Sayın...

İhsanoğlu Atatürk'ü anlatan kitabı öpüp başına koyduSonraki Haber

İhsanoğlu Atatürk'ü anlatan kitabı öpüp...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar