MerhabalarBina otomasyonları (BMS) adı altında ifade ettiÄŸimiz sistemler son yıllarda belli potansiyele sahip binalarda; alışveriÅŸ merkezlerinde, iÅŸ merkezlerinde gerek maliyet gerek de iÅŸletme kolaylığı açısından kullanıcılara önemli avantajlar saÄŸlamakla birlikte, binalarda sürekli tekrarlanan iÅŸlemler kendiliÄŸinden yapılmasını gerçekleÅŸtiren, oluÅŸabilecek arızaların ve tehlikelerin önceden tespit edilerek gerekli önlemlerin alınmasına yardımcı olan sistemlerdir.
Merhabalar
Bina otomasyonları (BMS) adı altında ifade ettiÄŸimiz sistemler son yıllarda belli potansiyele sahip binalarda; alışveriÅŸ merkezlerinde, iÅŸ merkezlerinde gerek maliyet gerek de iÅŸletme kolaylığı açısından kullanıcılara önemli avantajlar saÄŸlamakla birlikte, binalarda sürekli tekrarlanan iÅŸlemler kendiliÄŸinden yapılmasını gerçekleÅŸtiren, oluÅŸabilecek arızaların ve tehlikelerin önceden tespit edilerek gerekli önlemlerin alınmasına yardımcı olan sistemlerdir.
Bu yazımızda konuyu ele alıp yakından bakmaya çalışacağız.Bazı sorular soracağız ve konuyu daha anlaşılır bir formata çekeceÄŸiz…Bina otomasyonlarında dünya standardı olarak kabul edilen EIB/KNX Instabus trendleri ile birlikte uygulamalarına göz atacağız.Ä°lk sorumuzu soralım ;
Bina otomasyonu nedir?
Uluslararası dilde Building Management Systems(BMS) olarak söylenmektedir.Ä°çerik olarak;
Bina içerisinde kullanılan farklı sistemlerin birbirleri ile entegre edilerek çalıştırılabilmesidir. Farklı sistemleri soÄŸutma grupları, ısıtma kazanları, pompa grupları, soÄŸutma kuleleri, FCU (Fan Coil Unit), VAV (Variable Air Volume) gibi mekanik cihazlarla birlikte , aydınlatma, motorlu perde-panjur, audio-video, CCTV, yangın algılama, güvenlik, interkom, access giriÅŸ-çıkış sistemlerinin otomatik kontrollerini merkezi kontrolünü ve izlenmesini saÄŸlayan sistemlere verilen addır.
EIB/KNX Instabus ise bina aydınlatması, perde panjur,ısıtma soÄŸutma ve diÄŸer aplikasyonları doÄŸrudan control eden , farklı sistemlerle haberleÅŸmeye açık ve esnek akıllı bina otomasyonlarının uluslararası standardının ismidir.Ticari ve ofis binalarında, fabrikalarda ve kiÅŸisel yaÅŸam alanlarında yüksek güvenlikli, ekonomi, verim, kolaylık ve esneklik saÄŸlar.
Bina Otomasyonlarının amacı?
Bina otomasyon sistemi uygulanan bir binada, sistemde kullanılan cihazlarla ilgili izleme, iÅŸletme ve yönetiminin merkezleÅŸtirilmesiyle beraber daha konforlu ve daha güvenli bir ortam ile birlikte daha az iÅŸ gücü ve daha az enerji tüketimini bina otomasyon sistemi ile saÄŸlamak mümkündür.
Binada ihtiyaç duyulan enerjilere en hızlı ve efektif ÅŸekilde karşılanır. Uyarı ve arızalardan anında haberdar olunması bakım ve onarımı çabuklaÅŸtırır.
Bina otomasyon sistemleri sayesinde daha hassas ve zamanında kontrol ile enerji harcamaları kontrol altına alınmaktadır.Bina otomasyonlarının üç ana sac ayağı bulunmaktadır;
tasarruf, konfor ve güvenlik ..
Bunlar arasında en önemli kalem olan Bina otomasyonlarında tasarruf konusunu ele alalım;
Binalarda enerji tasarrufu nasıl yapılır?
Otomasyon projelendirmeleri sayesinde, konforu arttıran, güvenliÄŸi saÄŸlayan ve enerji maliyetlerini önemli ölçüde düÅŸüren binalar, "akıllı bina" olarak kabul edilmektedir. Standart bir yaÅŸam alanında giderlerin %45 'ini ısıtma ve soÄŸutma, %30 unu ise aydınlatma oluÅŸturmaktadır. YaÅŸam alanlarının ısıtılması, soÄŸutulması, havalandırılması ve aydınlatılması ile elde edilen konforun ve güvenliÄŸin saÄŸlanması için yüksek maliyetler gerekmektedir. Ä°ÅŸyerleri ve konutlarda verimliliÄŸin ve çaÄŸdaÅŸ yaÅŸam alanlarının oluÅŸturulması için ciddi harcamalar yapılmaktadır.
Bina otomasyonuyla evlerin ısıtma, soğutma, aydınlatma vb. gibi fonksiyonların en optimum şekilde kullanılmasıyla genel olarak %27 oranında enerji tasarrufu sağlanır. İhtiyaca uygun ısıtma soğutma iklimlendirmeleri yapılarak ısı enerjisinden tasarruf edilir.Yine aydınlatma otomasyonu ile birlikte gerekli ışık miktarları fizibilite edilerek hazırlanan projelendirmeler sayesinde gereksiz ışık harcamaları engellenip beraberinde doğal ışık kaynakları kullanılacak şekilde senarize edildiğinde harcamalar minimize edilmiş olur.
Kısacası iyi fizibilite edilmiÅŸ bir BMS projesinde Sistem saÄŸladığı iÅŸ gücü ve enerji tasarrufuyla ortalama 5-8 yıl içerisinde kuruluÅŸ maliyetini çıkartabilmektedir.
EIB/KNX-INSTABUS Ä°LE ISITMA SOÄžUTMA OTOMASYONLARI
Ortamın sıcaklık ve bağıl nem oranı bilgileri ile klima santralinin bazı bölümlerine ve ortamın içinde yerleÅŸtirilmiÅŸ olan sensörler sayesinde ısıtma yada soÄŸutma iÅŸlemleri yapılmaktadır. Sensörlerden okunan bilgiler genellikle saha üzerinde veya tesisat dairelerine monte edilmiÅŸ olan kontrol mekanizmalarına gelerek iÅŸlevleri sürekli otomatik olarak kontrol etmesini saÄŸlar.Bu kontrol panellerin kendi mikro iÅŸleyicileri olduÄŸu için bağımsız birer bilgisayar iÅŸlevi görürler.
Bina otomasyon sistemi, akıllı bir bina için sıcaklık, nem, basınç, cihaz konumlarını, vb. bilgileri ilgili disiplinlerin sık sık kontrolüne gerek kalmadan software ve hardware olarak bilgilendirir.
Berker Instabus ile Kontrol
Berker instabus ile projelerde kullanılan mevcut tüm sistemler bir merkezden kontrol edilebilir. Berker'in zengin ürün gamından, oluÅŸturulan konsepte uygun tasarımdaki EIB push butonu seçmek tüm fonksiyonları karşılama adına yeterli olacaktır.
Berker Instabus ile Fan Coil Sistemlerinin Kontrolü
Berker instabus sistemiyle fan coil sistemlerini kontrol etmek için Fan Coil Actuator cihazı kullanılmaktadır. Ä°ki borulu sistemler için ısıtma yada soÄŸutma vanası(mevsime göre) kontrolü üç kademe fan hızı kontrolü olarak 2 adet fancoili kontrol edebilmektedir. Dört borulu sistemlerde ise ısıt ma vanası, soÄŸutma vanası ve altı kademe fan hızı kontrolü yapabilmektedir. Termostatlı bir push butondan veya EIB termostattan gelen sıcaklık bilgilerine baÄŸlı otomasyon panosuna yerleÅŸtirilen fan coil actuator iklimlendirme kontrolünü yapmış olur.
VRF-V Sistemleri
Son yıllarda giderek yaygınlaÅŸan VRV(Variable Refrigerant Volume) Sistemleri ya da VRF(Variab le Refrigerant Flow) DeÄŸiÅŸken SoÄŸutucu Akışkan ( Gaz) Debili Sistemler olarak adlandırılırlar. Üretici firmalara göre VRV, VRF gibi deÄŸiÅŸik isimlerle anılırlar. Bunun sebebi alınan isim hakkı patentleridir.
Split klimalar gibi bu sistemlerde de iç üniteler ve dış üniteler mevcuttur.
Ama farklı olarak iç-dış ünite mesafesi çok daha yüksektir ve istenildiÄŸi kadar bölge oluÅŸturulabilir. Spilit ünitelere göre de ciddi oranda enerji tasarrufu saÄŸlamaktadırlar.
Fan Coil sistemlerinde Sistemin merkezinde ısıtılan veya soğutulan su borularla mekanlara taşı narak son noktada ortamdaki hava ile ısı alış veriş
Berker Instabus ile VRF-V Sistemlerinin Kontrolü
VRF-V üretici firmalar cihazlarını diÄŸer sistemler le haberleÅŸtirebilmek için çeÅŸitli gateway'ler üretilmektedir ve bu cihazlar Instabus gateway'i olan sistemlerle haberleÅŸebilmektedir. Instabus gateway'i olmayan sistemler için de hangi sistemi destekleyen( LON, BACNet, ModBus vs.) gateway'leri var ise onunla haberleÅŸebilen 3rd parti bir gateway aracılığıyla sistemlerin kontrolleri yapılabilmektedir.
EIB/KNX ile Aydınlatma Otomasyonları ve Enerji Tasarrufu
Aydınlatma otomasyonunu kısaca tüm aydınlatma noktalarının gerek manuel ve gerekse otomatik olarak açma/kapama kontrolünün saÄŸlanması ÅŸeklinde özetleyebiliriz. Ayrıca sensörler ile ışık ÅŸiddeti ölçülerek, aydınlık seviyeleri istenen deÄŸerlerde tutulabilmektedir. Bu sayede istenilen ışık ÅŸiddeti seviyesi saÄŸlanırken, enerji tüketiminden de tasarruf edilmesi saÄŸlanmaktadır. Otomasyon sisteminde zaman programları sayesinde günün faklı saatlerinde, farklı seviyelerde aydınlatma noktalarının açma/kapama kumandalarının otomatik olarak yapılması saÄŸlanmaktadır. Dimmer üniteleri kullanılarak deÄŸiÅŸik tiplerde aydınlatma otomasyonu sistemleri kurularak ihtiyaç duyulan ışık ÅŸiddetine baÄŸlı bir enerji tüketimi sözkonusudur.
BİNA OTOMASYONLARINA ERİŞİM, İZLEME VE KONTROL
Bina otomasyonlarında yapılan sistemlerin izlenilmesi ve istenildiÄŸinde kontrol edilmesi temel ihtiyaçlar arasına girmektedir.
Sadece kontrol deÄŸil görsel olarak izleyip yönetmek son zamanlarda çok yükselen bir trend.Bu konuda özellikle çok uzaklardan web üzerinde izlenildiÄŸinde gerek servis açısından gerek kullanım kolaylığı açısından son derece önem kazanmaktadır.
Berker IP-Control ile birlikte binalar da install edilen ısıtma-soÄŸutma cihazlarına müdahale, ışık, jaluzi ve diÄŸer teknik bileÅŸenler internet ya da aÄŸ baÄŸlantısı yoluyla mesafe kavramını kaldırmaktadır. Bu IP baÄŸlantısı özellikle yüklenicilere yepyeni olanaklar sunuyor. Proje ile baÄŸlantı kurup programlama ve bakım iÅŸlerini uzaktan yapılmaktadır.
Otomasyonların geleceÄŸi konusunda söylenecek en efektif cevap IP üzerinden insanların hizmetlerine sunulmasıdır diyebilirim.
Yorum Yazın