Ülgün (Ulcinj) (Karadağ)

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ülgün (Ulcinj) (Karadağ)

Ülgün (Arnavutça: Ulqin veya Ulqini; Karadağca: Ulcinj veya Улцињ; Osmanlı Türkçesi: اولگون) Karadağ’da Adriyatik Denizi kıyısında yer alan turistik ve tarihî kasabadır. Ülgün aynı zamanda Karadağ’nın en güney limanıdır.


Nüfus


Ülgün Belediyesi sınırları dâhilinin 2011 yılındaki toplam nüfusu 19,921 olarak verilmektedir.[1] Ülgün nüfusunun büyük çoğunluğunu Müslüman Arnavutlar oluşturuyor. Ülgün’de yaşayanlardan 14,308 (%71.82) Müslüman, 2,964 (%14.88) Ortodoks ve 2,196 (% 11.02) Katolik.


Adriya Kıyısı’nda bulunan Ortaçağ kentlerinin arasında belki en sönük kalanı Ülgün. Karadağ’a yolu düşenlerin listesinde bulunan Kotor, Bar, Budva gibi kentlerin yanında esamesi okunmuyor buranın. Hâlbuki onlar kadar da eski bir geçmişe sahip. İşkodra’nın fethiyle 40 kilometre mesafedeki Ülgün’ün fethi arasında koca bir asır var. Genel olarak Karadağ kıyılarında sağlanan hâkimiyet ise sanıyorum ki rölyeften ötürü vassal ilişkisine dayalı. Ülkenin genelinde görülen kara dağlar, Osmanlı ilerleyişini büyük ölçüde durdurmuş, Venedik imaretleri gerek şehrin dokusuna gerekse halkın yaşamına etki etmiş.


Bugün bile sınırda yer alması ve tarihte pek çok kez el değiştirmesi sebebiyle şehir; Ülqin, Ulcinj, Ducigno gibi isimlerle anılmış. Kabaca 10 bin kişinin ikamet ettiği şehirde yakınlıktan dolayı Arnavutlar nüfusun yarısından fazlasını oluşturuyor. Ülke genelinde yüzde 20’lere yaklaşan İslamiyet oranı ise Arnavutlardan dolayı burada yüzde 70 civarında. 2006’da gelen bağımsızlık sonrası ülkede oluşturulmaya çalışılan Karadağlı kimliği gerçek etnik unsurlar arasında sönük kalmış. Bu sebepten ötürü çoğunluk kimdeyse il genelinde onun kuralları geçerli gibi. Ezan sesinin yankılandığı şehirde tabelalar da çoğunlukla Arnavutça.


Rana Körfezi etrafında şekillenen kent merkezinde bulunan Denizci Camii vakti zamanında deniz feneri olarak da kullanılmış. Bacasız sanayinin gölgesinde kalan caminin etrafında ise kumsalın yanı sıra pek çok bar ve pub yer alıyor. Şehre hâkim bir noktada yer alan Eski Şehir ise çok başka bir atmosfere sahip. Surların içinde bulunan şehre girişler iki küçük kapıdan yapılıyor ve en geniş noktasında da Köle Meydanı yer alıyor. Meydana, zamanında cami olarak da kullanılan günümüz Arkeoloji Müzesi eşlik ediyor.


İklim / Hava Durumu

Ulcinj’de Akdeniz iklimine benzer bir iklim görülmektedir. Yağmurlu ve soğuk kış ayları yaşanırken, yaz ayları oldukça sıcak geçer. Hava sıcaklığı kış aylarında ortalama 5 derece civarındadır. Yaz aylarında ise ortalama sıcaklık 25 derece civarında seyreder.


Nasıl Gidilir?


Ulcinj’e gitmek için önce THY ile İstanbul’dan Podgorica’ya uçabilirsiniz. Buradan karayolu ile Ulcinj’e ulaşabilirsiniz. Podgorica - Uljinc arasındaki otobüs yolculuğu yaklaşık 2 saat sürmektedir. Otobüs biletleri 6 Euro civarındadır. Bar’dan da Ulcinj’e rahatlıkla geçebilirsiniz. Minibüs ile yolculuk yaklaşık yarım saat sürmektedir.


Ne Zaman Gidilir?


Adriya Denizi kıyısında yer alan Ulcinj’i ziyaret etmek için hava koşullanının en uygun olduğu dönem Mayıs - Eylül arasıdır.


Nerede Kalınır?


Ulcinj Hosteller

Stevo Guesthouse, Hostel Ulcinj Montenegro


Ulcinj Oteller

Dolcino (*3), Apartments Cungu Pension, Accommodation Milla, Liman, Firenze Apartments, Apartments Perezaj, Bazar Apartments, Camil Hodzic Apartments, Kontesa, Marco Sea view Accommodation, Apartments House Adriatica, Zuto Apartments


Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir?

Deniz kenarında yemek yiyebileceğiniz pek çok restoran bulunmaktadır. Bunlar arasında özellikle hamburgerciler ve kebapçılar göze çarpmaktadır. Ayrıca şehirde pek çok balık restoranı da bulunmaktadır. Balık restoranlarında balıklara kilogramlarına göre fiyat ödenmektedir. Balıklar temizlenmeden önce tartılmaktadır ve fiyat da bu ölçü üzerinden olmaktadır. Balık temizlendikten sonra ağırlığı yarısına kadar düşmektedir.


Önemli Yerler / Gezilecek Yerler


Ulcinj Eski Kent

Köle Meydanı

Balsic Kalesi

Ada Bojana

Velika Plaza Plajı

Svac

Saska Gölü

Valdanos Koyu

Kilise - Camii,

Arkeoloji Müzesi

Paşa Camii


Ne Yapılır?


Şehirdeki en önemli yerlerden biri eski kent bölgesidir. kale içine kurulmuş 2.500 yıllık bir kenttir. Kent iki kısımdan oluşur. Birinci kısım kayalık yarımadanın en yüksek platosunda bir hisar alanıdır. İkinci kısım ise kentsel yerleşim alanıdır ve doğu yamacından aşağıya doğru yayılır. Bu bölgede Köle Meydanı, Balsic Kalesi gibi turistik noktalar bulunmaktadır.


Elika Plaza adlı plaj Ulcinj’in en iyi sahillerinden biridir. Oldukça güzel bir kuma sahip bu plaj 13 km. uzunluğundadır.


Bir Ortaçağ kenti olan Svac, Saska Gölü’nün hemen yanında ormanlık bir alana konumlanmıştır. Ulcinj’den 25 km. uzaklıkta olan bu alan tamamıyla harabelerden oluşur. 17 binden fazla zeytin ağacının bulunduğu Valdanos adlı koyda Ulcinj’deki en önemli noktalardan biridir. Ornitologlar (kuş bilimciler) tarafından da oldukça ilgi çekici olan bir yer olan Sasko Gölü Ulcinj’deki en önemli doğal güzelliklerden biridir. Balık tutmak için de oldukça güzel bir yerdir.


1510 yılında inşa edilmiş Kilise - Camii de şehirdeki önemli yapılardan biridir. İlk yapılışında Kilise olan yapı, 1693 yılında Türklerin fethiyle camiye çevrilmiştir. Günümüzde ise Arkeoloji Müzesi olarak kullanılmaktadır. Paşa Camii 1719 yılında yapılmış ve cami olmasının dışında, içinde hamam da bulundurmaktadır. Karadağ’da bu şekilde olan tek yapıdır.


Karadağ Vizesi


Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.


Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Günsan Authentıc Stone Koleksiyonu ile doğal taşın cazibesini dekorasyona taşıyorÖnceki Haber

Günsan Authentıc Stone Koleksiyonu ile d...

Ulu Hakan II. Abdülhamid (Necip fazıl kısakürek)Sonraki Haber

Ulu Hakan II. Abdülhamid (Necip fazıl kı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar