Türkiye’ye Kıbrıs’ta bypass operasyonu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye’ye Kıbrıs’ta bypass operasyonu
KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ve GKRY lideri Anastasiadis’in bugün Lefkoşa’da yapacağı görüşmeye ilişkin detaylar ortaya çıkmaya başladı.

Rum Hükümet Sözcüsü Prodromou, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, Anastasiadis’in masaya Türkiye’yi devre dışı bırakacak tekliflerle oturacağını söyledi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bugün Güney Kıbrıs Rum Kesimi lideri Nikos Anastasiadis ile bir araya gelecek. İkili arasında gerçekleşecek olan görüşme, Rum Kesimi’nin lokomotif gazetesi Politis’te ele alındı. Analizde, Anastasiadis’in 3 temel koşuluna vurgu yapılıyor. Buna göre, Türkiye’nin Yunanistan ve İngiltere ile 1960 yılında imzaladığı, bu kapsamda 1974 yılında adaya müdahale ettiği “Garantör Devlet statüsünün kaldırılması” temel koşul. “İşgal Kuvvetleri” olarak tanımlanan Türk askerinin Ada’dan gönderilmesi ve Türkiye’nin hiçbir müdahale hakkının olmamasının güvence altına alınması, diğer kilit şartlar olarak masaya yatırılıyor.

“TEK LİDER, TEK KİMLİK!”

Politis gazetesi, Akıncı ve Anastasiadis’in, kurulması planlanan federasyonun merkeziyetçi devlet yapısından uzak olması konusunda hemfikir. Ancak böyle bir federasyon yani devlet kurulursa; tek uluslararası tanınma, tek lider, tek kimlik ve tek ekonomik yapı unsurları vazgeçilmez olarak akla geliyor. Dolayısıyla iki liderin var olduğu bir sistem daha en baştan süreci baltalamaya başlıyor.

“GARANTÖRLÜK KALKACAK TÜRK ASKERİ ÇEKİLECEK”

Rum Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromou da görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, Anastasiadis’in masaya “Garantörlük uygulamasını kaldırılması (dolayısıyla Türkiye’nin müdahale hakkının engellenmesi) ve Türk askerinin adadan tamamen çekilmesi” konularını getirecek. Geri planında AB’nin olduğu tuzak projenin asıl amacı Türkiye’nin Akdeniz’deki faaliyetlerini sınırlamak.

AKDENİZ’DE ENERJİ PLANI!

Gazetemiz yazarlarında Eray Güçlüer de dünkü haberinde, Avrupa Birliği tarafından uygulamaya konulan planla Türkiye’nin Akdeniz’de tamamen devre dışı bırakılacağını belirtmişti. Güçlüer, plan çerçevesinde KKTC ile GKRK’nin Kıbrıs Federasyonu adı altında birleştirileceğini böylece Kıbrıs’ın çevresindeki bulunan bütün doğalgaz ve petrol kaynaklarının Yunanistan üzerinden AB’ye güvenli bir şekilde aktarılmasının mümkün hale getirilmek istendiğini yazmıştı.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bakan Albayrak'tan milyonlara istihdam müjdesi!Önceki Haber

Bakan Albayrak'tan milyonlara istihdam m...

Devletin imkanları Kandil'e giderse yine kayyum atarızSonraki Haber

Devletin imkanları Kandil'e giderse yine...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar