Priştine (KOSOVA)

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Priştine (KOSOVA)

Priştine’nin beşeri tarihi MÖ 2. yüzyıla dayanır ancak şehir için ilk dönüm noktasının MS 518 yılındaki deprem olduğunu ve bu yüzden Doğu Roma İmparatoru 1. Justinianus’un şehri baştan aşağı inşa etmesi olduğunu söyleyebiliriz. İmparator bu şehrin adını “Justiniana Secunda” koyar. MS 6. yüzyılda Slavlar Balkanların büyük kısmını ele geçirir, Priştine’yi de işgal ederler. Tam 800 sene Kosova, Sırp Krallığı içinde kalır. Batı Avrupa ile Asya’nın ortasında bulunan bir konuma sahip olması nedeniyle Priştine ticaret için önem arz eder. Üstelik çinko, gümüş gibi madenler Priştine’deki dağlardan (özellikle Kopaonik Dağları’ndan) çıkmaktadır. Birkaç yüzyıl içinde burası önemli ticaret merkezlerinden biri haline gelir.

 

1389’da Osmanlıların Kosova Savaşı ile Kosova’yı ele geçirmelerine kadar Sırpların hâkimiyeti sürer. Ancak Kosova ve Sırbistan 1389’dan 1912’ye kadar Osmanlının kontrolünde kalır. Yüzyıllar içinde, Arnavutlar ve Kosovalılar sayesinde Priştine’deki Müslüman nüfusu Hristiyan Sırp nüfusuna ağır basmaya başlar. 1912 yılının ağustos ayında Osmanlılara karşı ilk ayaklananlar Arnavutlar olsa da sadece 1 ay sonra yani eylül ayında Priştine’yi Sırplar ele geçirir ve 1918’de kurulacak Yugoslavya Krallığı’nın ilk tohumları atılır. Bu krallık, günümüzdeki 7 balkan ülkesinin (Bosna-Hersek, Hırvatistan, Kosova, Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Slovenya) sınırlarını kapsayacaktır. 

 

Priştine, Kosova’nın başkentidir. Kosova, 2008 yılında Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etmiştir. Priştine Kosova’nın en gelişmiş ve en kalabalık şehridir. Tüm Kosova’da olduğu gibi Priştine’de de hem Sırpça hem Arnavutça konuşulur. 

 

Priştine Gezilecek Yerler

Priştine’de gezilecek yerler yazımızda Skanderbeg Meydanı, Kosova Ulusal Müzesi, Fatih Camii, Saat Kulesi, Aziz Nikola Ortodoks Kilisesi, Zahir Pajaziti Meydanı, Ulusal Kütüphane, Gracanica Manastırı, Kosova şehitliği ve Azize Teresa Bulvarı hakkında detayları okuyabileceksiniz. 

 

Priştine Şehir İçi Ulaşım

Priştine küçük bir şehir olmasına rağmen tam 14 şehir içi otobüs hattı vardır ve otobüslerle şehri dolaşmak oldukça pratiktir. İç savaş yıllarından bu yana her alanda olduğu gibi kara yolları ve kamu hizmetleri teknolojisinde de geri kalan Kosova, başkentini zamanla daha da modernleştiriyor. 2017 yılından itibaren Priştine’de çevre dostu ve modern otobüsler kullanılmaya başlanmıştır. Priştine’de bisiklet kullanmak da çok keyiflidir tüm şehri bisikletle dolaşabilirsiniz. Saat başı 2 € ücretli bisikletlerden kiralayabilirsiniz. Priştine’de yaya kalmak ise size ayrı bir haz verecektir. Priştine Adem Jashari Havaalanı’ndan şehir merkezine direkt otobüs yoktur, aktarma yapmanız gerekecektir. Ancak bilet ücreti 0,50 € olduğu için birçok turist otobüsü tercih eder. Havaalanından merkeze taksi 25 € tutmaktadır. Havaalanı ile merkez arası mesafe 18 kilometredir. Priştine’de metro hizmeti yoktur.

 

Priştine Mutfağı

Kosova’da genel olarak Orta Avrupa mutfağı yemekleri yenir ancak Kosova mutfağı kültürel ve tarihsel olarak en başta Arnavut ve Sırp mutfağının etkisi altındadır. Yine kültürel ve tarihsel olarak Kosova yemekleri Türkiye’deki yemeklere de çok benzer. Örneğin yaprak sarma (Japrak sarma) Kosova’da bilinen ve yenen bir yemektir. Kosova’da mutfağın temelini ekmek, sebze ve kırmızı et oluşturur. Taze sebzeler bahar ve yaz aylarında tüketilirken turşusu kurulmuş sebzeler sonbahar ve kış aylarında yenir. Kosovalılar en çok domates, salatalık ve karnabahar turşusu severler ve aynı Arnavutlar gibi bol acı tüketirler. Kosovalıların kahvaltıları ekmeği, zeytini, balı ve omletiyle size ülkenizi aratmayacaktır. Arnavut böreği (Bürek) ve kabak tatlısı, Arnavut tatlısı trileçe Kosova’da çok sevilir ve bol tüketilir. Patates salatası, çoban salata da sizi Priştine’de hiç yabancı hissettirmeyecek. Tavë kosi denen ve yanında yoğurtla servis edilen kuzu yemeği, bir çeşit hamburger olan plesavitsa, macarohi diye bilinen makarna Kosova’da tadabileceğiniz lezzetlerdendir. Priştine’de kızartılarak servis edilen sudak balığı isimli tatlı su balığından yiyebilirsiniz. 

 

Priştine Saat Farkı

Türkiye artık kış saatini uygulamadığı için kışları Kosova ile arasında 2 saat farkı vardır. Kosova, Türkiye’den 2 saat geridedir. Yazın bu fark 1’e düşer.

 

Priştine Para Birimi

Priştine’nin başkenti olduğu Kosova’nın tek resmi para birimi eurodur. Zira Kosova euro bölgesi içindedir. 1 euro yaklaşık olarak 4,50 Türk lirasıdır.

 

Priştine’nin Resmi Dili

Kosova’da 2 resmi dil konuşulur. Bunlar Arnavutça ve Sırpçadır. Dolayısıyla Priştine’de de bu 2 dil konuşulmaktadır. 

 

Priştine’ye Nasıl Gidilir?

Kosova’nın başkenti Priştine’ye Türkiye’den en kısa ulaşım yolu havayoludur. İstanbul’dan Priştine’ye direkt uçuş bulunmakta ve uçuş 1 saat 40 dakika sürmektedir. Türkiye’nin başka şehrinden Priştine’ye gitmek isteyen yolcular İstanbul aktarması yapmak durumundadır. Herhangi bir balkan ülkesi başkentine İstanbul’dan uçakla gidebilir oradan Priştine otobüsüne binebilirsiniz. 

 

Priştine’de Nerede Kalınır?

Priştine’de gecelik fiyatı gayet uygun konaklama tesisleri mevcuttur ve bunların çoğunun adında Orta Asya Türklerine ait (Han, Hun gibi) isimler yer alır. Geceliği ortalama 40 € ‘ya oda-kahvaltı hizmeti alabilirsiniz. Bazı otellerde müşteriler ortak banyo ve tuvaleti kullanabiliyor. Eğer bu durum sizin için uygun değilse odanızı ayırtmadan önce banyoyu tek başınıza veya sadece beraber seyahat ettiğiniz kişilerle kullanacağınızdan emin olunuz. Priştine’de sadece 3, 4 ve 5 yıldızlı oteller vardır.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Dünyada en çok test edilen kablo tavası; Legrand CablofilÖnceki Haber

Dünyada en çok test edilen kablo tavası;...

LOZAN ZAFER Mİ, HEZİMET Mİ? KADİR MISIROĞLUSonraki Haber

LOZAN ZAFER Mİ, HEZİMET Mİ? KADİR MISIRO...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar