NORA ELEKTRİK SN.ORHAN AÇIKALIN İLE SÖYLEŞİ

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
NORA ELEKTRİK SN.ORHAN AÇIKALIN İLE SÖYLEŞİ
Sn.

Sn. Orhan AÇIKALIN, biz sizi 1994-2005 yılları arasında EKOSAN A.Ş. ve CANKURTARAN Holding’deki üst düzey yöneticiliğiniz ve Elektrik Sektöründeki idareciliğinizden tanıyoruz. 1994 öncesi ise sanırım BEKO ve KOÇ Holding bünyesinde idiniz. Bu tecrübeye sahip biri olarak Elektrik Sektörü nasıl bir sektör? Bize önce sektörümüzle ilgili düşüncelerinizi anlatır mısınız?

Elektrik Sektörüne karşılaştırmalı olarak bakarsak; Otomotiv veya Dayanıklı Tüketim Sektörleri gibi Ticari anlamda kuralları oturmuş bir sektör değil, henüz gelişim aşamasında olan ve bu yüzden talep dalgalanmaları karşısında çok kırılgan bir sektör görünümünde.

Sektöre; ürün çeşitliliği, çalışan sayısı ve üreticiler olarak bakarsak, ülkemizin de sektörel bazda ilk sıralarda olduğundan şüphe duymamak gerekir.

Özetle; Elektrik Sektörü, ihracat imkanlarının yüksek olduğu, gelişime açık aynı zamanda içinde bulunulması zevkli, ancak bir o kadar da zor bir sektördür.

Şu anda NORA Elektrik’in sahiplerinden ve idarecilerindensiniz. NORA’dan bize bahseder misiniz? İthalat ve Satışından konu eder misiniz?

NORA Elektrik’i 2005 yılı sonlarına doğru Nail OLPAK ve Nail GÜNGÖR’ le birlikte kurduk. Şirketi kurarken piyasadaki bir gözlemimizden hareket ederek, kaliteden taviz vermeden, uygun fiyat gamında sürekliliği olan ürün ithal eden firmaların pazarda kendisine bir yer edinebileceği ve kalıcı olabileceği gerçeğiyle yola çıktık.

Sektördeki ürün tecrübemizden faydalanarak ürün gamımızı oluşturduk. Şu anda Enerji Tasarruflu Ampuller, Otomatik Sigorta, Kontaktör, Termik Röle, Kompak Şalter, Kaçak Akım Korumalı Kompak Şalter, Bant Armatür gibi tamamı TSE Belgeli ürünlerin İthalatını ve Satışını gerçekleştiriyoruz.

Elektrik Sektörü nereye gidiyor? Uluslararası sermayenin bizim sektörümüze yatırımlarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Başarı şansları nelerdir?

Sektör, ülkemizde son 3 yıldır yaşanan düşük enflasyonun ve dünyada son 1 yıldır etkili olan finansman krizinin etkisiyle hızla yeni kurallar oluşturmaya doğru gidiyor. Bir söz vardır; Bir müsibet bin nasihattan iyidir diye. Ben son gelişmeleri buna benzetiyorum. Şu anda sektör karlılığın, stok devir hızının, finansmanın, risklerin, kredibilitenin önemini çok net olarak görüyor ve kendisini daha verimli çalışmaya, kurumsallaşmaya doğru hızla taşıyor. Kaçınılmaz olarak, adapte olamayanlar olacak ve sektörden çekilmek zorunda kalacaklar.

Uluslararası sermayenin yatırımlarını kesinlikle destekliyorum; bu tür yatırımcıların, getirecekleri yenilikler, yapacakları uygulamalarla, yerli yatırımcılarımızın da zaman içerisinde kendilerini uluslararası yatırımcıya çevirmelerine, yurtdışı yatırımlarla daha kalıcı firmalar haline geleceklerine inanıyorum. Unutmayalım ki sektörümüzde, çok başarılı yerli yatırımcılarımız ve firmalarımız var ancak, kurumsallaşmaktan hala çok uzaktalar. Gelen yabancı yatırımların neredeyse tamamı kurumsal şirketler, bu iki tarafın aynı pota içinde olmaları kesinlikle faydalı olacaktır. Tabii ki her yabancı yatırımcı başarılı olacak diye bir genel kural yok ancak, yatırım kararı olan ve uzun vadeli çalışanların başarılı olma şansları yüksek.

Son olarak, Elektrik Sektörünü istikbalde neler bekleyebilir? Tahmin ve Öngörülerinizi alabilir miyiz?

İstikbalde sektörde yatay büyümelerin kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum. Yani sektör içerisinde satın almalar, yeni ortaklıklar hızla tesis edilecek. Burada yerli yatırımcılarımıza düşen önemli görev, güç birliği yaparak bu yatay büyümeyi

başarmaları ve firmalarını bir sonraki aşamaya taşıyarak hepimizin gurur duyacağı uluslararası büyüklüklere ulaştırmalarıdır. Ticaretle uğraşan sektör üyelerine de tavsiyem, hizmet verdikleri üreticileri doğru seçerek, uzun vadeli işbirliklerine gitmeleridir. Aynı iş kolunda birden çok (anahtar üreticisi, aydınlatma vs.) firmaya hizmet vermek, ne kendilerini, ne de üreticileri tatmin etmeyecektir.

Bu yazıyı okuyan tüm sektör üyelerine tavsiyem, daha verimli çalışmanın yollarını aramaktan asla vazgeçmemeleridir, Çok çalışmak her zaman verimli çalışmak değildir.

Bu fırsatı verdiğiniz için şahsınız da tüm Teknik Elektrik Postası çalışanlarına teşekkür ederim.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
SMARTHOME SATIŞ ve PAZ. YÖNETİCİSİ Sn.UĞUR EROĞLU ile SÖYLEŞİÖnceki Haber

SMARTHOME SATIŞ ve PAZ. YÖNETİCİSİ Sn.UĞ...

SEL ELEKTRİK SAHİBİ; ÖMER AŞKIN İLE SÖYLEŞİSonraki Haber

SEL ELEKTRİK SAHİBİ; ÖMER AŞKIN İLE SÖYL...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar