Sayın Muhammet Garip Elektrik Mühendisleri Odası 38.
Mevcut oda yapısı mesleki konularda ideolojik önceliklerini rehber kabul ederek çıkışı olmayan bir yola girmiÅŸ adeta kendisini bir fanusa kapatmıştır. Bu dar ve ÅŸartlı bakış neticesinde meslek odasının hiçbir ağırlığı, üye olmanın hiçbir cazibesi kalmamıştır. Yıllık mezun öÄŸrenci sayısı ve odaya üye sayısına bakıldığında bu durum çok açık bir ÅŸekilde görülmektedir.
Üye olanlar bir beklentileri olmadığı için seçime dahi gelmemektedir. Toplam üye sayısı ile seçimlere katılan üye sayısı karşılaÅŸtırıldığında bu yalnızlaÅŸan yapının içler acısı hali bütün çıplaklığı ile ortadadır.
Adeta ticarethane haline getirilen meslektaÅŸları ile aynı iÅŸi yaparak önde olma, öncü olma görevini yerine getiremeyen ufuksuz bir bakış odalara hakim durumdadır. Bütün dünyada yerelleÅŸme hız kazanırken merkezileÅŸen tamamen merkezden yönetilen git gide hantallaÅŸan bu yapı ile bir yere varmak mümkün deÄŸildir. Okurken bile sözlük gerektiren nostaljik kelimeler içeren 1954 ten bu yana yapılan eklemeler ile tuhaf bir ÅŸekil almış TMMOB yasası meslek odalarının daha baÅŸarılı ve verimli hizmetler üretmesinin önünde bir engeldir.
Sorunlara çözüm üretmekten ziyade her ÅŸeye karşı gelerek sorunun bir parçası olan uzlaşı kültürü yerine çatışma kültüründen beslenen ya 1 ya da 0 diyen bir yaklaşım ile meslektaÅŸların sorunlarına ve mesleki ülke sorunlarına çözüm bulmak mümkün deÄŸildir.
Bütün dünya belirli noktalara odaklanıp ihtisaslaÅŸma yoluna giderken elektrik mühendisleri odasına üye olabilen Elektronik mühendisliÄŸi, Elektronik ve HaberleÅŸme mühendisliÄŸi, Bilgisayar mühendisliÄŸi, Kontrol mühendisliÄŸi, Kontrol ve Otomasyon mühendisliÄŸi, Biyomedikal mühendisliÄŸi, gibi meslek dallarına baktığımızda yapının son derece saÄŸlıksız ve hantal olabileceÄŸini kestirmek zor olmasa gerekir.
Mevcut seçim sistemi hakkında ne düÅŸünüyorsunuz?
Meslek odaları seçimleri iki yılda bir yapılmaktadır. Seçimlerde farklı grupların oluÅŸturduÄŸu listeler oylanarak en yüksek oyu alan listeye odayı yönetme yetkisi verilmektedir. Seçilemeyen listenin temsilcileri hiçbir ÅŸekilde oda yönetiminde temsil edilememektedir. Bu durumun çoÄŸulcu demokrasilerin olmazsa olmaz ÅŸartı olan “YÖNETÄ°MDE Ä°STÄ°KRAR, TEMSÄ°LDE ADALET” ilkesiyle baÄŸdaÅŸmadığını düÅŸünüyoruz. Adaletin gereÄŸi olarak, geniÅŸ üye tabanlı yönetim için, nispi temsil sisteminin getirilmesinin faydalı olacağına inanıyorum. Bu sayede ayrışma yerine birlikte yaÅŸam kültürü geliÅŸecek, fikir zenginliÄŸi oluÅŸacak ve çalışmalarda verim daha da artmış olacaktır.
Nasıl bir oda yapısı var projelerinizde neler yapmayı düÅŸünüyorsunuz?
Meslek odalarının baÅŸtan baÅŸa yeniden bir yapılanmaya ihtiyaç duyduÄŸu çok açık bir gerçek. Her ÅŸeyin çok hızlı deÄŸiÅŸtiÄŸi dinamik koÅŸulların geçerli olduÄŸu ve deÄŸiÅŸimin zorunluluk olduÄŸu bir zamanda yaşıyoruz. DeÄŸiÅŸim ve geliÅŸim fırsat ve tehditleri beraberinde getirmektedir. Ülkemiz bu gün 80 li yıllardan farklı bir konumdadır. Üreten toplum olma yolunda ilerlerken potansiyelimiz yeterince deÄŸerlendirilememektedir. Bu yeni durumu okuyarak meslek odaları da yeni stratejiler geliÅŸtirmeli üretim odaklı olarak yeniden yapılanmalıdır. Sanayicinin ihtiyaçları standartlar sertifikasyon akreditasyon fon danışmanlığı sektörel kılavuzluk üniversite sanayi iÅŸbirliÄŸi gibi konulara önem verilmelidir.
Günlük yaÅŸamda yoÄŸun bilgi bombardımanı sürekli deÄŸiÅŸen gündemler bilgi kirliliÄŸi baÅŸ döndürücü teknolojik geliÅŸmeler ile karşı karşıya olan meslektaÅŸlarımızın mesleki geliÅŸimleri için nitelikli bilgiler ile donanmaları kiÅŸisel geliÅŸimleri hususunda sürekliliÄŸi saÄŸlamaları ve sosyal yaÅŸamı ihmal etmemeleri gerekmektedir. Küresel geliÅŸmelerin getirdiÄŸi tehdit ve fırsatların dikkate alındığı teknolojik imkanların en iyi ÅŸekilde kullanıldığı nitelikli eÄŸitim odaklı yeniden yapılanmaya ihtiyaç vardır.
Zihniyet ve düÅŸünce baÄŸlamında yoÄŸun bir sivilleÅŸmenin yaÅŸandığı sivil toplum kuruluÅŸlarının öneminin gitgide arttığı, sorunların çözümünde yerel aktörlerin katkısının yükseldiÄŸi bir ortamda meslek odaları meslektaÅŸlarından çok önde giden yol gösteren ışık tutan bir kimliÄŸe bürünmelidir. Meslek odaları ortak akıl odaklı olarak yeniden yapılandırılmalıdır.
Velhasıl 80 li yılların bakışı ile meslektaÅŸların sorunlarının ve mesleki ülke sorunlarının çözülmesi mümkün deÄŸildir. Kısacası meslek odalarında bir zihniyet devrimi kaçınılmazdır. MeslektaÅŸlarımızı bu zihniyet devrimine katkıda bulunmaya davet ediyoruz.
Yorum Yazın