Deyimlere, tekerlemelere geçen Patagonya neresi? Gerçek mi, yoksa günümüzün yaygın terimiyle sanal mı? Atlantis ya da Mu gibi bir düş ülkesi mi?
Patagonya Güney Amerika kıtasında Åžili ve Arjantin’in güney kısımlarına verilen ad. Bir anlamda ‘dünyanın bir ucu’. Penguenleri, mavinin her tonundaki buzulları, nefes kesen ÅŸelaleleri, ıssız toprakları ile gören herkesi büyüleyen bu topraklar çok farklı hayatları barındırıyor.
Ünlü kaÅŸif Macellan bölgeye ilk geldiÄŸinde çok uzun boylu ve giydikleri makosen biçimli büyük deri ayakkabılarından ötürü ayakları daha da kocaman görünen yerlileri görünce Ä°spanyolca pata (ayak) kelimesinden yola çıkarak bölgeye Patagoni adını vermiÅŸ. Kimilerine göreyse Patagonya adı bir yerli sözcüÄŸünden türemiÅŸ.
Ä°ÅŸte böylesi bir bölgeyi gezeceÄŸiz. Bu “dünyanın bir ucuna gitmek” gibi bir ÅŸey. Zaten Patagonya’nın en ucundaki Ushuaia kenti, resmen dünyanın ucu olarak kabul ediliyor.
MACELLAN VE DARWIN
Bölgenin iki ünlü gezgini var. Biri Macellan. Macellan 1520 yılında Güney Amerika’nın oldukça uç noktalarına kadar gider, ancak bugünkü Cape Horn’a varmadan batıya yönelir ve bir boÄŸazdan geçerek Güney Denizi’ne girer. Bu boÄŸaza daha sonra Macellan BoÄŸazı adı verilir. Yolculuklarının onca zorluklardan sonra sakin geçmesi nedeniyle bu deniz Pasifik Okyanusu olarak adlandırılır (Ä°spanyolca pacifico, durgun, sakin).
Ä°kinci gezgin ise Charles Darwin’dir. Darwin 1831 yılının sonunda Beagle adlı bir gemi ile bölgeye gelir. Patagonya ve çevresindeki adalarda beÅŸ yıl sürecek bir inceleme gezisi yapar. Çok sayıda deÄŸiÅŸik canlı türüne orada rastlar. “Evrim” teorisinin temelleri orada atılır. Sonuçta geminin adı dünyanın en güneyindeki kanala (Beagle Kanalı), Darwin’in adı bir sıradağına (Cordillera Darwin), kaptanın adı da Patagonya’daki bir daÄŸa (Fitz Roy Dağı) verilir.
Patagonya’yı gezmek için Åžili’nin baÅŸkenti Santiago’ya ya da Arjantin’in baÅŸkenti Buenos Aires’e uçmanız gerekir. Biz ikinci yolu izleyelim. Buenos Aires’ten bir uçakla Trelew’e uçulur. Trelew Ä°ngilizlerin baskı ve sömürüsünden dünyanın diÄŸer ucuna kaçan Gallilerce 18. yy sonunda kurulan bir kent. Galliler hâlâ bu kentin yakınındaki Gaiman kasabasında ünlü çayevlerini iÅŸletiyorlar. Trelew’dan bir karayolu aracı ile Puerto Madryn’e gidilir, oradan da Peninsula Waldes keÅŸfine çıkılır.
Valdes Yarımadası, Güney Amerika’nın en ilginç yerlerinden biri. Yarımada ve çevresinde deÄŸiÅŸik fok türlerini, denizaslanlarını, denizfillerini ya da filfoklarını, balinaları, vahÅŸi devekuÅŸlarını (rhea), Patagonya tavÅŸanlarını (maras), devegillerden guanakoları, penguenleri görebilirsiniz. 9-10 metre boyundaki balinaların görülebilmesi için özel teknelerle balina gözlem gezilerine çıkılıyor. Denizfilleri erkekleri burunlarının filin hortumunu andırması nedeniyle bu adı almış. Erkek denizfilleri 6-6.5 metre boyunda, ağırlıkları 4 tona yaklaşıyor. 14-15 diÅŸiden oluÅŸan bir hareme sahipler ve bir baÅŸka erkek filfoku yan baktığında naralar atarak saldırıyorlar.
Guanako (huanako), pikunya, lama, alpaka gibi devegillerden ilginç bir hayvan. Ä°nsandan kaçıyor, sıkışınca tükürüyor. En büyük düÅŸmanları pumalar.
Valdes Yarımadası’nın kuzeyinde ufak bir ada var. KuÅŸlar Adası olarak adlandırılan koruma altındaki bu ada Antoine de Sainte-Exupery’nin Küçük Prens adlı öyküsünün başındaki ufak daÄŸa esin kaynağı olmuÅŸ.
Peninsula Waldes’te penguen görmek mümkün, ancak Puerto Madryn’e yeklaşık 2 saatlik stabilize bir yoldan gideceÄŸiniz (stabilize yoldaki taÅŸlar nedeniyle araçların ön cepheleri hep kafesli) Punto Tombo tam bir Penguen Cenneti. Penguen 16 kuÅŸ türünün ortak adı. Penguenler suya ve soÄŸuÄŸa en iyi biçimde uyarlanmış, uçamayan, karada ayak tabanlarına basarak, paytak paytak yürüyen, denizde müthiÅŸ biçimde yüzen ve dalan bir kuÅŸ türü.
Patagonya’daki penguen türü siyah-beyaz kravatlı Macellan pengueni, boyları 35-40 km. Arjantin’in Folkland Adalarında ve Antartika bölgelerinde göÄŸüsleri çoÄŸunlukla sarı lekeli 120 cm’e kadar boyları olanlar ise Kral Pengueni olarak adlandırılıyor.
Trelew’den Dünyanın Sonu diye adlandırılan Tierra del Fuego (AteÅŸ Toprakları) için Ushuaia’ya uçmanız gerekli. Ushuaia’da, Tierra del Fuego Ulusal Parkı’nı, Dünyanın Sonu Müzesi’ni, müze haline getirilen eski ünlü hapishaneyi gezebilir, Beagle Kanalı’nda deniz otobüsü ile dolaÅŸabilirsiniz. Beagle Kanalı gezisinde denizaslanlarını, kormoranları ve Jules Verne’in sözünü ettiÄŸi dünyanın sonundaki deniz fenerini görebilirsiniz.
Ushuaia’dan El Calafate’ye uçmamız gerekli. Oradan UNESCO DoÄŸal ve Tarihi Miras Listesi’ndeki Buzullar Parkı’na gidip Argentino Gölü’ne doÄŸru uzanmış, hareket eden Perito Moreno Buzulu’nu göreceÄŸiz. Patagonya’nın nefes kesen yanı buzul mavisi renkleriyle buzulları. Özellikle de parçalanıp suya düÅŸen Perito Moreno buzulu parçalarının çıkardığı ses. Argentino Gölü çevresinde Uppsala ve Spegazzini buzullarını görmek de mümkün.
Artık El Calafate’den karayolu ile Åžili’ye, Torres del Paine Ulusal Parkı’na gidebiliriz. Bu karayolu ıssızlığı ve kimsesizliÄŸi ile insanları büyülüyor. Bu yol üzerinde ya da Patagonya’nın belli yerlerinde “gaucho” olarak adlandırılan kovboy-çobanları da görebiliriz.
Torres del Paine Parkı, devamlı deÄŸiÅŸen renklerde muhteÅŸem tepeler ve buz tarlaları, canlı turkuaz ve lacivert renklerde gölleri, gri ve yeÅŸil vadileri, ÅŸelaleleri ve çok zengin vahÅŸi doÄŸası ile nefes kesecek kadar güzel manzaralar sunuyor.
Parkın tam ortasında yaklaşık 2600 m yükselen garip ÅŸekillerde masif granitten kayalar, Torres ve Cuernos of Paine (Paine’nin Kuleleri ve Boynuzları) olarak adlandırılmış. Vadiler 50 m’den 200 m’ye kadar yüksekliklerde irili ufaklı göllerle adeta iÅŸlenmiÅŸ.
Parkın batı tarafında dört büyük buzul var: Grey, Dickson, Zapata ve Tyndall. Grey buzulu da büyülüyor. Park 105 deÄŸiÅŸik tür kuÅŸa, 200 bitki türüne ev sahipliÄŸi yapıyor.
Åžili’nin güneyi yüzlerce fiyort, buzul gölü, ada ve adacık ile paramparça olmuÅŸ durumda. Puerto Natales ve Macellan BoÄŸazı üzerindeki Punta Arenas, bu bölgenin gezilmesi gerekli iki önemli kenti. Çevredeki Serrano Buzulu da büyüleyici. Gezimizi burada noktalayıp uçakla Santiago’ya dönebiliriz artık.
Ä°sterseniz Santiago’dan Puerto Montt’a uçup, oradan gemilerle fiyort turu ve San Rafael Buzulu gezisi de yapabilirsiniz.
Yorum Yazın