Domuz gribi yayılıyor, Türkiyeye gelenler kontrolden geçiriliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Domuz gribi yayılıyor, Türkiyeye gelenler kontrolden geçiriliyor
Meksika Sağlık Bakanı Jose Angel Cordova, şüpheli vakanın 1614'e ulaştığını, bunlardan yaklaşık 400'ünün hastaneye yatırıldığını bildirdi.
Meksika Sağlık Bakanı Jose Angel Cordova, şüpheli vakanın 1614'e ulaştığını, bunlardan yaklaşık 400'ünün hastaneye yatırıldığını bildirdi. Ülke genelindeki tüm okullar tatil edildi. ABD'nin New York kentindeki domuz gribi vakası da 45'e çıktı. Gribin yayılması Türkiye'de de endişeyle izleniyor. Sağlık Bakanlığı, her türlü tedbiri aldı. Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü aracılığı ile İstanbul Atatürk ve Ankara Esenboğa havalimanlarında acil durum ilan edildi. Havaalanlarındaki sağlık görevlileri, özellikle Amerika kıtasından gelen yolcuları gözlemliyor. Yüzünde kızarıklık ya da hastalık belirtisi olanların, 30-40 cm'den ateş ölçen cihazlarla vücut ısıları ölçülüyor. Ateşi yüksek olanlar, müşahede altına alınacak. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Meksika'dan Türkiye'ye gelen kişilerin havaalanında doktorlar tarafından klinik olarak değerlendirileceğini, herhangi bir grip belirtisine rastlanılması durumunda buna yönelik tedbirlerin alınacağını açıkladı. Şüpheli vakalar, bakanlığa bağlı sağlık kuruluşlarına götürülerek, hastalığın teşhis ve tedavisinin yapılması sağlanacak.

Sağlık Bakanlığı'nda dün domuz gribine ilişkin basın toplantısı düzenlendi. Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom, Türkiye'de domuz gribi vakasının şu an itibariyle olmadığını belirterek, "Türkiye öncelikli olarak tehlike altında değil." ifadelerini kullandı. Hava ulaşımı nedeniyle Türkiye'nin de risk altında olduğunu kaydeden Çom, "Meksika ve komşu ülkelerinden gelecek ve ülkemizden bu ülkelere gidenlere yönelik havaalanlarında kontroller yapılacak. Virüs taşıyanlara müdahale edilecek." diye konuştu. Atatürk Havalimanı Sağlık Denetleme Merkezi Baştabibi Aykut Cengiz Kavak, hastalığın görüldüğü ülkelerden Türkiye'ye direkt uçuş olmadığını belirtirken, olası bir vakaya karşı da her türlü önlemi aldıklarını vurguladı. Önümüzdeki günlerde havalimanlarına hastaların uzaktan ateşini ölçen termal kameralar alınacak. Buna ek olarak havaalanlarına bone, eldiven ve maske takviyesi yapıldı. Türk Hava Yolları yurtdışı uçuşlarındaki ilaçlamaları artırdı. Amerika kıtasından gelen uçakların ilaçlanma süreleri sıklaştırıldı. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Önder Ergönül ise Dünya Sağlık Örgütü'nün hastalığı 'pandemi' olarak tanımladığını aktararak, "Bu, hastalığın farklı ülkelere yayılma tehlikesi bulunduğu anlamına geliyor. Yani virüs sınır tanımıyor. En üst salgın grubu olarak ifade ediliyor." bilgisini verdi. Gribin özellikle Meksika ve Kuzey Amerika ülkelerinde etkili olduğunu hatırlatarak, "Oralar kışa, biz yaza giriyoruz. Bir nebze olsun bu bizim için olumlu bir durum." dedi.

DSÖ, hastalığı önlemek için ilaç geliştiriyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hızla yayılan domuz gribinin evrim geçirip çok daha tehlikeli hale gelebileceğini açıkladı. Gribe karşı ilaç geliştirmek için çalışmaların başladığını duyuran örgüt, acil vakalarda gerekli yardımın yapılabilmesi için "savaş odası" adı verilen komuta ve kontrol merkezini faaliyete geçirdi. DSÖ'nün virüse karşı etkisi kanıtlanmış olan tamiflu ve relenza ilaçlarından 5 milyon adet stoku bulunuyor. Mikrobun bulaşmasını önlemede ve hastalığın tedavisinde, 'oseltamivir' ve 'zanamivir' etken maddeli ilaçlar tavsiye ediliyor. Gribe karşı ihtiyatlı davranan ABD de, stoktaki 12 milyon tamiflunun eyaletlere gönderildiğini açıkladı. DSÖ, virüsün, kuş gribinin ardından en geniş çaplı yaygın hastalık riskini taşıdığına dikkat çekerek, tüm dünyayı önlem almaları konusunda uyardı. Avrupa Birliği (AB) de domuz gribine karşı alınacak tedbirleri görüşmek için sağlık bakanlarını olağanüstü toplantıya çağırdı. AB Komisyonu'nun sağlıktan sorumlu komiseri Andorra Vassiliou, Avrupalıların gerekli olmadıkça Meksika ya da ABD'ye gitmemeleri tavsiyesinde bulundu. Çin, Rusya, Tayvan ve Bolivya, domuz gribi belirtileri gösterenlerin karantina altına alınmasına karar verdi. Güney Kore ve Hong Kong, Mexico City ile bölgedeki 3 eyalete seyahat uyarısında bulundu. İspanya, İtalya, Polonya ve Venezuela, vatandaşlarından Meksika ile ABD'nin virüse rastlanan bölgelerine gitmemelerini istedi. Grip nedeniyle Yunanistan ve Kanada da alarma geçti. Yunanistan'da vakaya rastlanmadığı, ancak yetkililerin gerekli tüm önlemleri aldığı duyuruldu. 6 kişide virüsün saptandığı Kanada'da, tüm sınır kapılarındaki önlemler artırıldı. Sırbistan, hastalık yüzünden Amerika kıtasından canlı domuz ve etinin alımını durdurdu. Tayland, ABD ve Meksika'dan gelen yolcuları kontrol edebilmek için havaalanlarına vücut sıcaklığı tarayıcıları yerleştirdi. Ayrıca ABD ve Meksika menşeli domuz eti ve ürünleri ithalatını geçici olarak durdurdu.

SARS salgınının çıktığı ve kuş gribinin halen hüküm sürdüğü Çin'de yeni salgına karşı özel önlemler alınıyor. 1,3 milyar nüfusuyla dünyanın en kalabalığı olan ülkede, havaalanlarındaki tedbirler en üst düzeye çıkarıldı. Bu arada DSÖ'nün Batı Pasifik bölgesi birimi sözcüsü Peter Cordingley, 2003'te Çin'de patlak veren akut solunum yolu yetersizliği sendromu (SARS) salgını döneminde ciddi önlemler alan Asya ülkelerinin, gribe karşı diğer ülkelere göre daha hazırlıklı olduğunu duyurdu. Çin'de 2002'de SARS salgını ortaya çıkmıştı. 8 bin kişinin etkilendiği salgında dünyada 774, Çin'de ise 350'yi aşkın kişi ölmüştü. 2003'te patlak veren kuş gribi virüsü H5N1'den ise en çok Çin, Vietnam ve Tayland gibi Asya ülkeleri etkilenmişti. Dünyada 257'den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

'Tedavisi çok zor'

Memorial Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Laboratuvarlar Koordinatörü Doç. Dr. Kenan Keskin, domuz gribinin tedavisinin zor olduğunu vurguladı. Virüsün insanlar için geliştirilmiş aşısı bulunmadığına dikkat çekerek, "Tedavisi olan bir hastalık demek doğru olmaz. Viral hastalıklardan ve iyi bir tedavi imkânımız yok. Ama klasik gripte olduğu gibi bu amaçla kullanılan ilaçlar var." dedi. Ağır seyreden vakaların hastaneye kaldırılması gerektiğini belirterek, "Hastanede vücut gribi atlatana kadar, yaşamını devam ettirmesine yönelik destek tedavisi uygulanır. Vücutta bir komplikasyon gelişmesi halinde, yani domuz gribinin dışında vücutta başka mikroplar ortaya çıkarsa tedavi ona göre değişir. Mesela hastada zatürre, beyin iltihabı gelişebilir, o zaman tedavi buna göre yapılır." bilgisini verdi. Gribin direkt temasla da geçebildiğini ifade eden Keskin, şöyle devam etti: "Özellikle domuzlarla ortak paylaşım alanlarında bulunmamak lazım. Normal gripten korunma yöntemleri uygulanmalı."

Gribin belirtileri

A/H1N1 olarak adlandırılan virüs, insan, domuz ve kuş gribi mikroplarının karışımından oluşuyor. Domuz etinin yenmesiyle değil, hayvanın dışkısından insana geçiyor. İnsandan insana solunum, hapşırık, öksürük ve tokalaşma yoluyla bulaşabiliyor. Belirtileri, normal gripte olduğu gibi; ateş, baş ağrısı, burunda akıntı, kuru öksürük, gözlerde kızarıklık, kas ve boğaz ağrısı. Aşırı kusma ve ishale de neden olabiliyor. Klasik gribe göre daha kolay yayılıyor ve bulaşıcı özelliği daha yüksek. Kuluçka süresi 2 gün ile 1 hafta arasında değişiyor. İnsanlar için aşısı bulunmuyor. Sadece domuzlara yapılan aşı mevcut. Bu arada Meksikalı yetkililer, virüsün genelde 25-45 yaş arasındaki hastaların ölümüne yol açtığını açıkladı. Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü de hastalığa 'domuz gribi' adının verilmesinin yanlış olduğunu belirterek, 'Kuzey Amerika gribi' denilmesi önerildi.

Korunma yöntemleri

ABD ve Meksika'ya seyahatlerde yetkililerin uyarılarına harfiyen uyulmalı. BU ülkelerden gelen kişilerle yakın temastan kaçınılmalı. KLASİK griple aynı korunma yöntemleri izlenmeli. GRİPLİ kişilerle aynı ortamda bulunulmamalı. KALABALIK ve havalandırması yetersiz yerlerden uzak durulmalı. DOMUZLARIN bulunduğu ortamlara girilmemeli. HİJYENE dikkat edilmeli, eller sık sık yıkanmalı. TAMİFLU ve relenza ilaçları hastalığın tedavisinde etkili olabiliyor. 'OSELTAMİVİR' ve 'zanamivir' etken maddeli ilaçlar tavsiye ediliyor.

Virüs yayıldıkça tedirginlik artıyor

Meksika'da 149 kişinin ölümüne yol açan virüs, diğer ülkelere de yayılıyor. ABD'deki vaka sayısı 45'e çıktı. Amerikan Federal sağlık yetkilileri, mikrobun, New York, Ohio, Kansas, Texas ve California'da görüldüğünü ifade etti. ABD Başkanı Barack Obama, yetkililerin ülkedeki domuz gribi vakalarını yakından izlediğini, ancak alarma yol açacak bir nedenin olmadığını söyledi. Beyaz Saray'daki basın toplantısında konuşan Amerikan Hastalık Kontrolü ve Önleme Merkezi Direktörü Richard Besser, yaşadıkları tedirginliği şöyle dile getirdi: "Her şey hızla gelişiyor, uzmanlar virüsün daha da yayılacağını öngörüyor. Ancak salgının etkilerini en aza indirgemek için elimizden geleni yapıyoruz." Beyaz Saray sözcülüğünden yapılan açıklamada ise iki hafta önce Meksika'yı ziyaret eden Obama'da domuz gribi semptomlarına rastlanmadığı kaydedildi. Bu arada ülkede görülen 45 vakadan 19'unun iyileştiği belirtildi. Uzmanlar, Amerika'daki virüsün, neden Meksika'daki kadar öldürücü olmadığı sorusuna da cevap arıyor.

Öte yandan İspanya'da 8, Kanada'da 6, Avustralya'da 2, İtalya'da 1, Almanya'da 3, Brezilya'da 1, Yeni Zelanda'da 13, Fransa'da 1 ve İsrail'de ise 2 kişi domuz gribi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı.

ZAMAN


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Enerji Bakanı: Azeri gazına zam haberleri doğru değilÖnceki Haber

Enerji Bakanı: Azeri gazına zam haberler...

Devrimci Karargâhın hücre evlerine şafak baskınıSonraki Haber

Devrimci Karargâhın hücre evlerine şafak...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-maizlik.com-kodim0313kpr.com-www.lataant.com-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar