Tuzla, Saraybosna ve Banja Luka’dan sonra Bosna-Hersek’in üçüncü büyük ÅŸehridir. Adını ÅŸehir merkezinin altında bulunan tuz yataklarından alan ÅŸehrin ilk ismi BoÅŸnakçada tuz anlamına gelen Soli’ydi. Daha sonra Roma Ä°mparatorluÄŸu döneminde Salinas olmuÅŸ; en son olarak Osmanlı egemenliÄŸinde olduÄŸu dönem ÅŸehrin ismi TürkçeleÅŸerek Tuzla olmuÅŸtur.
Tuzla Orta Avrupa’nın tek tuz yatağına sahip olmasının yanı sıra Avrupa’nın da en önemli tuz yataklarına sahiptir. Kentte bugün tuz üretiminin yapılmıyor olmasının nedeni zamanında yapılan kazılar, açılan kuyular, tünellerin tehlike arz etmeye baÅŸlaması ve üretim yerine zarar gören yapıların kurtarılmasına çalışılmasıdır.
Tuzla, aynı ismi taşıyan Tuzlanski kantonun içerisinde yer alır.
Majevica dağının eteklerinde, Jala nehrinin yakınlarındadır. Nispeten ılımlı denilebilecek karasal bir iklim görülür. Tuzla’nın neolitik dönemdeki varlığına iliÅŸkin yeterince kanıt vardır. 6000 yıl öncesine ait toplu yaÅŸamla ilgili bulgular ÅŸehrin Avrupa’nın en eski yerleÅŸimlerinden biri olduÄŸunu ortaya koyar.
DoÄŸal güzellikler, tarihi eserler
Tuzla, doÄŸal güzelliklere sahip bir kent. Yakın çevresindeki tuzlu su kaplıcaları yüzyıllardır kullanılıyor. Avrupa’daki tek tuz gölü olan Panonica gölü ise ÅŸehir merkezinin hemen yanında. Bu küçücük göl, koyu mavi sularıyla halkın en çok vakit geçirdiÄŸi yerlerden biri ve turistlerin de ilgi odağı. Yaz aylarında piknik yapmak ya da serinlemek için ideal.
Tuzla’da bir çok tarihi eser de yer alıyor. En göze çarpanlar Osmanlı eserleri. ÖrneÄŸin, ÅŸehir merkezindeki Turalı Bey Camii 16. yüzyılda inÅŸa edilmiÅŸ. Göz alıcı bir minaresi olsa da, dini bir yapıdan çok lüks bir konutu andırıyor. BulunduÄŸu caddenin adı da “Turalı Bey Caddesi”. “Çarşı meydanı”nda ise, yine 16. yüzyıldan kalma “Çarşı Camii” var. Çarşı meydanının “ÇeÅŸme”si de çok ünlü. Osmanlı eseri olan çeÅŸme turistlerin en çok resim çektikleri yerlerden biri. Yine 16. yüzyıl ürünü olan “Sarina Camii” de bronz ÅŸerefesi ile dikkat çekiyor.
Tuzla’da, 19. yüzyıl yapımı, görkemli bir de Ortodoks Kilisesi var. Neo-klasik tarzda inÅŸa edilmiÅŸ. Åžehir merkezinin hemen yakınında.
Bu bölgedeki binalar genelde küçük boyutlu. Farklı dönemlerde ve farklı tarzlarda inÅŸa edilmiÅŸler. Bazısı klasik, bazısı barok, bazısı da Avusturya-Macaristan tarzını yansıtıyor. Fakat hepsi inanılmaz bir uyum içinde ve tartışılmaz bir estetik sergiliyorlar. Åžehrin içinden geçen Jala ırmağıüzerindeki Kipovi Köprüsü’nü süsleyen heykelleri de unutmamak lâzım.
Tuzla nerededir?
Tuzla, Balkan Yarımadası’nda bulunan Bosna-Hersek’in bir ÅŸehridir. Tuzla Kantonu’nun içinde yer alır, kuzeyde Majevica, güneybatıda Ozren, Konjuh ve Javornic daÄŸlarıyla çevrilidir.
Tuzla’ya Ne Zaman Gidilir?
Avrupa’daki tek tuz gölü olan Panonica Gölü’nü görmek, ÅŸehrin tuzlu su kaplıcalarından faydalanmak gibi aktviteler için yılın her mevsiminde Tuzla’ya gidilebilir. Kışları soÄŸuk ve kayak için elveriÅŸli bir kent olsa da ÅŸehir, genel itibariyle ılıman bir havaya sahiptir.
Tuzla’ya Nasıl Gidilir?
Türkiye’den karayolu ile Tuzla’ya varmak mümkündür. Ancak bu, yaklaşık 13 saatlik bir yolculuk demektir. Dolayısıyla havayolunu tercih etmek daha akıllıca olacaktır.
Tercihini havayolundan kullananların, her ne kadar Tuzla’da havaalanı olsa da Türkiye’den uçuÅŸ olmadığı için,uluslararası havayolu ÅŸirketleri ile Saraybosna’ya uçmaları önerilir. Saraybosna’dan Tuzla’ya yaklaşık iki saat sürecek bir kara yolculuÄŸuyla varılabilir.
Tuzla Mutfağı
GeçmiÅŸten günümüze çok uluslu bir ülke olma özelliÄŸini taşına Bosna-Hersek’in mutfağı da bu çeÅŸitlilikten nasibini almıştır. Cevapi, BoÅŸnak böreÄŸi, Klepe ve Pita ekmekleri ülkenin yöresel lezzetleri arasındadır.
Tuzla Resmi Dili
Bosna-Hersek’te toplam 3 resmi dil konuÅŸulmaktadır. Bunlar BoÅŸnakça, Sırpça ve Hırvatçadır. Tuzla’da BoÅŸnak halkın sayısı daha fazla olduÄŸu için en yaygın olarak konuÅŸulan dil BoÅŸnakçadır.
Bosna-Hersek sınırları içerisinde yer alan Tuzla ÅŸehrinin para birimi Konvertıbıl Mark’tır. 1 TL yaklaşık 0,60 konvertıbıl markıdır.
Yorum Yazın