GÜNDER Başkanı Dr. Kemal Gani Bayraktar, Paris’te gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 21. Taraflar Konferansı sonucunu değerlendirerek, Paris Anlaşması’nın fosil yakıt dönemini sona erdirerek temiz enerji teknolojilerine geçişe işaret ettiğini söyledi.
Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸiyle mücadelede bir milat olarak kabul edilen anlaÅŸmanın 21. yüzyılın ikinci yarısında net salımların sıfırlanması anlamına geldiÄŸini belirten Bayraktar, “Bu duruma göre, fosil yakıtlarda baÅŸta kömür olmak üzere son baÅŸladı ve enerji yatırımlarında kazananın yenilenebilir enerji kaynakları oldu. Uluslararası süreci takiben Türkiye, güneÅŸ enerjisi alanındaki yatırımlarını hızla artırarak “güneÅŸe dönüÅŸ” seferberliÄŸi ilan etmelidir” dedi.
GÜNDER (Uluslararası GüneÅŸ Enerjisi TopluluÄŸu Türkiye Bölümü) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Dr. Kemal Gani Bayraktar, Paris’te gerçekleÅŸtirilen BirleÅŸmiÅŸ Milletler Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Çerçeve SözleÅŸmesi 21. Taraflar Konferansı sonucunu deÄŸerlendirerek, GÜNDER olarak çözüm önerilerini sıraladı. Paris AnlaÅŸması’nın fosil yakıt dönemini sona erdirerek temiz enerji teknolojilerine geçiÅŸi iÅŸaret ettiÄŸine deÄŸinen Bayraktar, 195 ülkenin yer aldığı Paris AnlaÅŸması’nın, iÅŸ dünyasına ve yatırımcılara fosil yakıt döneminin sonuna geldiÄŸine dikkat çektiÄŸini söyledi.
Karbon bütçesini 1,5 derece hedefiyle sınırlayan bu anlaÅŸmanın Türkiye’nin enerji dönüÅŸümünde temiz enerji teknolojilerinin önemini de ortaya koyduÄŸunu belirten Bayraktar, “Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸiyle mücadelede bir milat olarak kabul edilen anlaÅŸma 21. yüzyılın ikinci yarısında net salımların sıfırlanması anlamına geliyor. Bu durum, fosil yakıtlarda baÅŸta kömür olmak üzere sonun baÅŸladığına ve enerji yatırımlarında kazananın yenilenebilir enerji kaynakları olduÄŸuna iÅŸaret ediyor. Bu süreci takiben Türkiye, güneÅŸ enerjisi alanındaki yatırımları hızla artırarak “güneÅŸe dönüÅŸ” seferberliÄŸi ilan etmelidir” dedi.
Enerji altyapısındaki köklü dönüÅŸüme Paris’de ipuçları verilmeye baÅŸlandığını ifade eden Bayraktar, Hindistan’ın ön ayak olduÄŸu “Uluslararası GüneÅŸ Enerjisi Ä°ttifakı” ile 120 ülkenin, güneÅŸ enerjisi teknoloji ve finansman maliyetlerinin düÅŸürülmesi ile 2030 yılına kadar güneÅŸ enerjisinin geniÅŸ ölçekli kullanımı için gereken 1 trilyon ABD Doları tutarındaki yatırım için uygun mekanizma ve mali araçların oluÅŸturulmasını hedefleyen bir giriÅŸim baÅŸlattığını hatırlattı. Bayraktar, “Bunu, Afrika kıtasında 2030 yılında 300 GW yenilenebilir enerjiye dayalı elektrik kurulu gücü tesis edilmesini hedefleyen “Afrika Yenilenebilir Enerji GiriÅŸimi” izledi. Zirvenin ikinci haftasında, 2020 yılında güneÅŸ enerjisine iliÅŸkin uluslararası ticaretteki tüm ticari engellerin kaldırılmasını hedefleyen Küresel GüneÅŸ Konseyi’nin (Global Solar Council) kurulduÄŸuna dair açıklama yapıldı. GüneÅŸ enerjisi maliyetlerinin 2009’dan bu yana % 80 oranında azaldığına dikkat çeken konseyin kurucuları arasında Türkiye’den de GÜNDER yer alıyor” diye konuÅŸtu.
“Türkiye’nin enerji geleceÄŸi güneÅŸtedir”
Türkiye’nin enerji geleceÄŸinin güneÅŸte olduÄŸunu vurgulayan Bayraktar sözlerini ÅŸöyle sürdürdü: “Türkiye’deki güneÅŸ enerjisi sektörü, üzerine düÅŸen görevin bilincindedir. Türkiye karbon salımlarını azaltmak ve düÅŸük karbonlu ekonomiye geçmek için yeterli kaynaÄŸa sahiptir. Gerek uluslararası konjüktür, gerekse ülkemizdeki sanayici bu zorunlu dönüÅŸümü gerçekleÅŸtirme sorumluluÄŸunu yerine getirmeye hazır. Karar vericilerimizin de bu sorumluluk ve fırsata uygun olarak daha iddialı hedefler belirlemesi, sektörün geliÅŸimini hızlandırıcı tedbirler alması gerekiyor. Ülkemizin geleceÄŸi güneÅŸtedir.”
GüneÅŸin önünü açmak için GÜNDER’in önerileri:
Paris AnlaÅŸması’nın, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin yıkıcı etkilerine maruz kalmamak için sanayi devrimi öncesine göre sıcaklık artışının 1,5°C’de sınırlandırılması gerektiÄŸini ortaya koyduÄŸuna dikkat çene Bayraktar, GÜNDER Yönetim Kurulu’nun güneÅŸin önünün açılması için karar vericilere önerilerini ÅŸöyle sıraladı:
– 2023 yılına kadar en az 20,000 MW yeni lisans kapasitesi ihdas edilmeli, bununla ilgili baÅŸvuru bölgeleri ve ÅŸartları acilen açıklanmalıdır.
– Karapınar, Karaman, NiÄŸde ve Van gibi güneÅŸ enerjisi yatırım alanları ile ilgili mevzuat bir an önce tamamlanmalı, bu bölgelerle ilgili altyapı eksiklikleri tamamlanmalıdır.
– Özellikle ihtisas bölgeleri ile ilgili lisans baÅŸvuru ÅŸartları ÅŸeffaf ve adil olmalı, önlisans baÅŸvuru yönetmeliÄŸi ölçüm ÅŸartı gibi gereksiz bürokrasiden arındırılarak yeniden oluÅŸturulmalıdır.
– Lisanssız kapasitelerin yatırıma en kısa sürede dönüÅŸmesi için gerekli tedbirler alınmalı, kısa sürede yatırıma dönüÅŸme ihtimali olmayan kapasiteler düÅŸürülerek gerçek yatırımcıya tahsis edilmelidir.
– Lisanssız üretimle ilgili imar ve enerji nakil hattı gibi problemli konuların haline yönelik iyileÅŸtirme tedbirleri alınmalıdır.
– Yerli ürün kullanımına yönelik teÅŸvikler gözden geçirilmeli ve bu katkıların alınma süreçleri basitleÅŸtirilmelidir.
– “GüneÅŸ kentleri” konseptiyle, belediyelere hibe destekleri verilerek, tüketimlerini bu kaynaktan karşılamaları saÄŸlanmalıdır.
– Binaların ve ÅŸehirlerin tasarımında güneÅŸten yararlanma öncelikli olmalı, binaların güneÅŸle enerji verimli renovasyonu ve bütünleÅŸik güneÅŸ enerjisi sistemleri kullanımı ilgili mevzuatlar çerçevesinde güvence altına alınmalıdır.
– Ulusal enerji tüketiminin en az üçte birini oluÅŸturan ısıtma ve soÄŸutma ihtiyaçlarının giderilmesinde öncelikli olarak güneÅŸ ısıl teknolojilerinden yararlanılmasına ve bu sayede kademeli olarak doÄŸal gaz tüketiminin azaltılmasına yönelik bir eylem planı oluÅŸturulmalıdır.
– GüneÅŸle ısıtma ve soÄŸutma, Bölgesel ısıtma ve soÄŸutma, GüneÅŸle proses ısısı üretimi ve ısı depolama alanlarında da örnek uygulamalarla ugulamalar yaygınlaÅŸtırılmalıdır. Isıtma, soÄŸutma ve proses ısısı üretiminde güneÅŸten yararlanma karbon salımını azaltmada ve enerji bağımsızlığımızı saÄŸlamada önemli bir kaldıraçtır. Isıl güçte de, 2023 yılına kadar 20.000 MW ısıl güce ulaşılması hedefler arasında yer almalıdır.
– Mevcut çatılar güneÅŸten hem elektrik hem de ısı üretimi açısından azami fayda saÄŸlayacak ÅŸekilde ülkemiz düÅŸük karbon hızlı büyüme sürecine ivedi dahil edilmelidir.
– AVM, otel, sanayi kuruluÅŸu, tarımsal iÅŸletme, vb. yaygın etkisi olacak sektörel hibe programları baÅŸlatılarak, 3 yıl içinde her bir segmentteki örnek uygulama sayısı en az 1000’e çıkartılmalıdır.
– TÜBÄ°TAK bünyesinde yeni bir çaÄŸrı oluÅŸturularak, güneÅŸ teknolojilerinin geliÅŸtirilmesine yönelik 5 yıllık bir program baÅŸlatılmalı, bu alandaki yerli üreticilerin bu programda yer alması saÄŸlanmalıdır.
– Yeterince tecrübe kazanılarak risklerin tanımlandığı güneÅŸ sektöründeki finans koÅŸulları iyileÅŸtirmeli, Bankalar özellikle teminat koÅŸullarını, sigortalar poliçe koÅŸullarını gözden geçirmeli ve iyileÅŸtirmelidir.
– Ulaşım ve taşımacılıkta da güneÅŸ enerjisiyle bütünleÅŸik çözümlerin geliÅŸtirilmesi, ülkemiz karbon salımlarını azaltmada etkin rol oynayacaktır.
Yorum Yazın