Kanada’da bulunan Hydrostor adlı şirket 18 Kasım tarihinden bu yana yeni geliştirdiği Sualtı balonları projesini test ediyor.
Toronto yakınlarındaki Ontario Gölü’nde ilk tesisini kuran ÅŸirket, altı balonun suyun 55 metre altında bulunan boru hattıyla elektrik ÅŸebekesinin birbirine baÄŸlanmasıyla kuruldu. Düzenekteki balonlarda bulunan havanın türbinleri döndürerek elektrik üretmesini saÄŸlayan bu yeni buluÅŸ, tesisteki elektrik üretim miktarını 660 kilovat olarak gerçekleÅŸtiriyor. Åžirket, bu yeni enerji üretim ÅŸeklinin mevcut en iyi bataryalardan elde edilen elektrikten iki kat daha fazla elektrik enerjisi üretebildiklerini belirterek, projenin maliyetinin ise çok daha ucuz olduÄŸunu ifade ediyor.
Hydrostor CEO’su Curtis VanWalleghem, “Basınçlı hava yaklaşık 40 yıldan bu yana var. Yaygın kullanılmamasının sebebi ise havanın depolanma sorunuydu” diyor. Ardından kendilerinin hidrostatik su basıncı kullanarak bu yenilenebilir enerji kaynağını kurduklarını söylüyor. Sualtında yaklaşık 10 metre geniÅŸlik ve 40 metre uzunluÄŸunda bir alan kaplayan Sualtı balonları için, ÅŸirket, 20 yıl garanti veriyor olsa da balonlarda meydana gelebilecek hasarlar nedeniyle bu süreci 10 yıla indirgemeyi planlıyor.
Elektrik enerjisi sıkıştırılmış hava ile elde ediliyor
Enerji düzeneÄŸinde kullanılan malzemenin, batık gemileri okyanus dibinden çıkarırken kullanılan cihazlarla aynı olduÄŸunu belirten ÅŸirket, bu sistemin, “sıkıştırılmış hava” enerji sisteminin kalbini oluÅŸturduÄŸunu ifade ediyor. Dolayısıyla düzenekteki fazla enerji, Hydrostor teknolojisiyle sıkıştırılmış havaya çevriliyor. Ä°ÅŸlem sırasında ortaya çıkan ısı da, ısı deÄŸiÅŸtiriciler aracılığıyla depolanıyor.
Ontario Gölü’ndeki havanın, ihtiyaç duyulduÄŸunda doÄŸal basınç aracılığıyla araziye pompaladıklarını belirten ÅŸirket, bu iÅŸlem sürecinde türbinlerden geçen havanın elektrik enerjisine dönüÅŸtüÄŸünü belirtiyor. Bu gölgedeki yenilenebilir enerji tasarımı Sualtı balonları projesinin 330 evin elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede olduÄŸu açıklanırken, bu rakamın arttırılabileceÄŸi de ifade ediliyor.
Hydrostor sualtı balonları adlı elektrik enerjisi üreten projenin dünyanın birkaç noktasında daha geliÅŸtirildiÄŸi bildirilirken, 2016 yılının sonu itibariyle bir baÅŸka tesiste daha geliÅŸtirilmeye baÅŸlanacağı açıklandı.
Åžirket yöneticilerinden Vsaid VanWalleghem, G20’de 2050 yılına kadar fosil yakıtlardan kurtulmak üzerine durulduÄŸunun özellikle belirttiÄŸinin altını çizerek, “YeÅŸil ve yenilenebilir enerjiye katkıda bulunmak için bu teknolojinin üzerine çalıştıklarını” ifade ediyor. (Gaia Dergi)
Yorum Yazın