Petrol fiyatları Haziran 2014’ten bu yana düşüyor. Petrol fiyatlarındaki hızlı düşüş Rusya ekonomisini de çöküşe sürüklüyor.
Rusya iflasa sürükleniyor. Hızla düÅŸen petrol fiyatları Rusya ekonomisinde kara günlere neden oldu. Uzmanlara göre, Rusya 2016 yılında iflas edebilir
Uzmanlara göre, 2016 yılı Rusya için 'iflas yılı' olabilir
1 Haziran 2014’te 111,8 dolardan iÅŸlem gören Brent petrol 6 ay içinde yüzde 65 oranında deÄŸer yitirdi, Ocak 2015’te 46 dolara kadar geriledi. 4 Aralık’ta gerçekleÅŸen OPEC toplantısı sonrası ise yeni bir ÅŸok dalgasına daha girildi ve petrol fiyatlarında radikal bir gerileme yaÅŸandı. Bir hafta içinde ham petrol yüzde 12 deÄŸer kaybıyla 36,71 dolara, Brent petrol ise yüzde 20 oranında ucuzlayarak 37,93 dolara geriledi. Bu sabah itibarıyla ise ham petrol 34,4 dolar, Brent petrol 36,3 dolara gerileyerek yeni bir düÅŸüÅŸ trendine girdi.
Rusya petrol çıkarma maliyetleri açısından dünyadaki emsallerine göre çok daha zor durumda.
Aljazeera'nın haberine göre, fiyatlardaki bu radikal gerilemenin ekonomistler ve piyasa analistlerine göre dört temel nedeni var. Birinci neden olarak piyasadaki petrol arz fazlası gösteriliyor. 10 Aralık tarihli OPEC raporuna göre, Kasım 2015’te piyasaya bugüne dek hiç olmadığı kadar fazla petrol pompalandı. Stoklama depolarında neredeyse hiç yer kalmadığı rivayet ediliyor. Her gün 3 milyon varilden fazla petrol, tüketicisiyle buluÅŸamadan ya depolarda ya da tankerlerde bekletiliyor. Piyasadaki arz fazlası ise doÄŸal olarak fiyatların düÅŸmesine sebep oluyor. Ä°kinci neden, Çin’deki büyümenin yavaÅŸlaması ve bu üretim devinin sadece petrol ve doÄŸal gaz deÄŸil aynı zamanda emtia piyasalarında da gerilemelere neden olması. Üçüncü ve belki de en önemli neden ise,ABD’nin Ä°ran’a yönelik yaptırımları kaldırmasıyla birlikte piyasaya dâhil olacak günlük 3 milyon varil Ä°ran petrolünün, hâlihazırda büyümesi yavaÅŸlamış ve Japonya gibi durgunluÄŸa girmiÅŸ önemli Asya ekonomilerinde pazar rekabetini olumsuz yönde etkileme olasılığı. DiÄŸer önemli neden ise, FED’in faiz artırma programının geliÅŸmekte olan ülkeler baÅŸta olmak üzere küresel ekonomide yaratacağı olumsuz etki.
2016 YILI RUSYA Ä°ÇÄ°N Ä°FLAS YILI OLABÄ°LÄ°R!
Peki, petrol fiyatları daha ne kadar düÅŸecek?
Rusya gibi önemli küresel aktörler için bu, tam anlamıyla bir ulusal güvenlik konusu. Rusya’nın diÄŸer petrol ihracatçısı ülkelere göre direnç eÅŸiÄŸi çok düÅŸük. Zira Rusya petrol çıkarma maliyetleri açısından dünyadaki emsallerine göre çok daha zor durumda. EskimiÅŸ Sovyet teknolojisi ve petrol endüstrisinin ihtiyaç duyduÄŸu mallar üzerindeki yaptırım kararları, Rusya’yı her bir varil için 18-20 dolarlık bir maliyete mecbur bırakıyor. Suudi Arabistan’da ise yüzeye yakın rezervlerin avantajıyla petrol çıkarma maliyetleri 6 dolar civarında. Bu ise Rus ekonomisi üzerindeki baskıyı daha da derinleÅŸtiriyor. (El Cezire)
Yorum Yazın