Taksimde makul çoğunlukla bayram

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Taksimde makul çoğunlukla bayram
Katılımcılar, alana çıkabilmenin mutluluğunu Taksim Anıtı'nın etrafından toplanarak ve üzerine çıkarak ifade ettiler.

Katılımcılar, alana çıkabilmenin mutluluğunu Taksim Anıtı'nın etrafından toplanarak ve üzerine çıkarak ifade ettiler. Grup, daha sonra Kazancı Yokuşu'na gelerek, 1977'de çıkan olaylarda hayatını kaybedenler anısına 1 Mayıs Anıtı'na karanfiller bıraktı. Yürüyüşe katılanlar, burada 1 Mayıs Marşı eşliğinde saygı duruşunda bulundu.

Kazancı Yokuşu önündeki otobüsün üzerinden topluluğa seslenen DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, tüm işçi sınıfının 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladı. Herkesin, 1 Mayıs'ın 100. yılında üzerine serilmiş ölü toprağını dağıtıp, Taksim Meydanı'na geldiği için kendisiyle övünmesi gerektiğini belirten Çelebi, "1 Mayıs'ın ülkemizde kutlanmaya başlanmasının 100 yılına tanıklık ederken, 1 Mayıs'ı bayram etseler de bunu hazmedemeyenlerin olduğunu görüyoruz." şeklinde konuştu. Çelebi, 32 yıl önce Taksim Meydanı'nda yitirilenleri anarak, makul olanın 1 Mayıs'ı Taksim Meydanı'nda kutlamak, 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti olacak İstanbul'a yakışanın da gaz bombalarıyla engellenmeden işçilerin Taksim Meydanı'na girmesi olduğunu söyledi.

KADIKÖY'DE OLAYSIZ KUTLAMA

Türk-İş öncülüğünde dün sabah 09.30'da Taksim'e gelen çeşitli sendika temsilcileri Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı. Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ve beraberindekiler 1977'de ölenler için Kazancı Yokuşu'ndaki anıta karanfiller bıraktıktan sonra olaysız şekilde dağıldı. Türk-İş'in Kadıköy İskele Meydanı'nda gerçekleştirdiği 1 Mayıs, adeta bayram havasında geçti. Sabah saatlerinden itibaren çeşitli sendikalar partiler ve dernekler gruplar halinde Kadıköy Meydanı'na geldi. Burada katılımcılara seslenen Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, "1 Mayıs kardeşlik günüdür. Barış günüdür. Sizlerin her birinden teker teker sorumluyuz. Sizleri burnunuz bile kanamadan evlerinize göndermek boynumuzun borcudur." dedi. Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı Kadıköy'deki kutlamalarda halaylar çekerek eğlenen vatandaşlar daha sonra olaysız şekilde dağıldı.

1 Mayıs'ın Taksim ve Kadıköy meydanlarında olaysız kutlanmasına rağmen bazı marjinal gruplar polise ve işyerlerine saldırdı. Sabah saatlerinden itibaren Mecidiyeköy'de toplanan bir grup Taksim'e yürümek istedi. Polis engel olunca da olay çıktı. Yüzlerine kırmızı maske takan bir grup ise özellikle kamu kurumları olmak üzere işyerlerine saldırdı. Yol güzergahında bulunan ATM'ler tahrip edildi.

Provokatörler hazırlıklı polis temkinli geldi

1977 yılındaki kanlı 1 Mayıs'tan bu yana ilk kez kutlamalar Taksim'de yapıldı.

İstanbul'a birçok ilden polis takviyesi yapıldı.

Polisin attığı biber gazı mescide isabet etti.

Polis mecbur kalmadıkça müdahale etmedi.

Amirler sürekli 'vurmak yok' diye talimat verdi.

Göstericiler bankamatiklerin ve işyerlerinin camlarını kırdı.

Bazı göstericilerin ellerinde balyoz taşıdığı görüldü.

Bazı polislerin kasklarında numaralar dikkat çekti.

Cihangir, Taksim, Dolapdere, Şişli, Mecidiyeköy, Pangaltı bölgelerinde yabancıların aralarında bulunduğu 300'den fazla gazeteci görev yaptı.

Bazı göstericiler PKK lideri tutuklu Abdullah Öcalan lehine slogan attı.

Bazı göstericiler kaldırım taşlarını söküp polise attı, çöp konteynerleriyle barikat kurdular.

Mescide düşen biber gazı mahalleliyi ayaklandırdı

Dolapdere İnönü Mahallesi'nde bir binanın alt katında bulunan mescitte cuma namazı kılan vatandaşlara polisin attığı biber gazı isabet etti. Dışarı çıkan cemaat ve mahallenin gençleri yakaladıkları 3 göstericiyi sopalarla dövdü. Göstericileri mahallenin büyükleri araya girerek kurtardı. Mahalle sakinleri ayrıca göstericilerin elindeki bayrakları da alarak yaktı. Öfkeli mahallelinin elinden kurtulan göstericiler olay yerinden kaçtı. Çıkan olaylarda biber gazı kullanan polis de zaman zaman zor anlar yaşadı. Gazdan etkilenen polisler limon yiyerek etkisini azaltmaya çalıştı.

Dünyada işçiler meydanlara akın etti

Rusya'nın başkenti Moskova'da 3 değişik yerde on binlerce kişinin katılımıyla kutlama yapıldı. 'Stratejiyi yoldayken değiştirmezler' 'Rusya'ya çocuklar lazım' şeklinde pankartlar dikkat çekti. Çin'in başkenti Pekin'in ünlü meydanı Tiananmen'da 20 bin kişi gönüllerince eğlendi. Almanya ve Yunanistan'da olay çıktı. Berlin ile liman kenti Hamburg'da çıkan olaylarda 51 polis yaralandı.

ZAMAN


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kabinede köklü değişimÖnceki Haber

Kabinede köklü değişim

Hangi ülkede kaç kişi domuz gribi oldu?Sonraki Haber

Hangi ülkede kaç kişi domuz gribi oldu?

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-maizlik.com-kodim0313kpr.com-www.lataant.com-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar