Stambu Elektrik Pazarlama ve Satış Direktörü Hakan Tan ile Söyleşi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Stambu Elektrik Pazarlama ve Satış Direktörü Hakan Tan ile Söyleşi

Sayın Hakan Tan, Stambu Elektrik’ten ve sektördeki yerinden kısaca bahsedebilir misiniz? Ayrıca kendinizden de kısaca bahsedebilir misiniz?

Stambu Elektrik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (STAMBU) 2005 yılında Sayın Dr. Bülent ÇELİK tarafından kuruldu. STAMBU, enerji verimliliğini ve sürekli gelişen teknolojiyi hedefleyen bir anlayış içinde kaliteli ürün, hizmet ve çözüm sunan bir marka olmayı amaçlamaktadır. STAMBU, “kusursuzu sunmak” felsefesi doğrultusunda hareket eden, bu sorumluluğunun gereğini en ince ayrıntısına kadar düşünen, tüm enerjisini bu doğrultuda harcayan kurumsal bir anlayışa sahiptir. STAMBU, ürün, hizmet ve çözüm sunarken, sosyal sorumluluklarının bilincinde olarak, çalışanlarıyla ve tüm paydaşlarıyla sahip olduğu ilke ve etik değerler doğrultusunda çalışmaktadır. STAMBU, ürün portföyü Şalt Grubu, Aydınlatma Grubu ve Aksesuar Grubundan oluşmaktadır.


Kendimden bahsedersem, elektrik sektörü ile tanışmam 2000 yılların başlarında oldu. 2014 yılı Ocak ayında STAMBU ’ya katıldım. STAMBU ’da görevlendirilene kadar sektörde iki firmada Pazarlama, Satış, Proje ve Retail bölümlerinde çalıştım. 2013 yılında bir yıl ara verdim, bu dönemde de İstanbul Üniversitesi’nde yüksek lisansımı tamamladım. Şuanda STAMBU, Pazarlama ve Satış Direktörü olarak görev yapmaktayım. Aynı zamanda STAMBU markası ve diğer markalarımızın stratejilerini, konumlandırma politikasını ve marka yönetimi görevlerini de yapmaktayım.


STAMBU olarak 2005-2013 yılları arasında çeşitli satış ve pazarlama teknikleri ile organizasyonunu gerçekleştirmiş. 2013 yılında ürün gamımızın geniş şalt ürünlerini ve aydınlatma malzemelerini kapsıyor hale gelmesi ile birlikte 2014 yılında Şirketimizin organizasyon yapısında değişikliğe gidildi. Bunun sonucunda, 2014 yılında Pazarlama ve Satış Bölümü, Operasyon Bölümü ve Dış Ticaret Bölümünü eklendi. Pazarlama Bölümümüz; Pazarlama ve Kurumsal İletişim Sorumlusu,  Grafik Tasarım Sorumlusu, Ürün Yöneticisi ve CRM Sorumlusundan oluşmaktadır. Satış Bölümümüz; Marmara Bölge Satış Müdürlüğü, Ege, Adana ve Ankara Bölge Satış Temsilciliklerinden oluşmaktadır. Operasyon Bölümüz; Operasyon Müdürü, Satış Destek Sorumluları, Sevkiyat Sorumlusu ve Depo Sorumluları bulunmaktadır. Dış Ticaret Bölümümüz ise İthalat ve İhracat Sorumlularından oluşmaktadır. 


Hangi ürün gruplarının pazarlamasını yapıyorsunuz? Bilindiği gibi artık firmalar ve ürünler arasındaki farklar giderek azalmakta. Şuan en önemli fark pazarlamadaki stratejiler. Pazarlama bir şirketin bel kemiği diyebilir miyiz?

Yaptığınız tespitler çok doğru. Esasında, günümüzde tüm dünyada pazarlama yaşanılan problem aynı. 1980’li yıllarda özellikle Amerika ve Avrupa’da başlayan markalaşma ile firmalar bu durumu aşmaya çalışıyorlar ve bugün ürünleri markalarıyla ayırıyoruz. Markalarda bahsettiğiniz gibi yaptıkları analizler sonucunda belirledikleri stratejilerini sahada pazarlama ve satış teknikleriyle uygulamaya çalışıyorlar. Dolayısıyla, üründen çok markaların pazardaki müşterilerine pazarlama, markalama ve satış yönetimlerinin sunduğu toplam değer ön planda olmaktadır. Diğer yandan, günümüzde ekonomik, teknolojik ve ürün teslimatındaki gelişmeler ve kitle iletişim araçlarının artmasıyla birlikte tüketiciler ve/veya şirketler ürünlere kolaylıkla ulaşmakta, tüm bilgileri diğer ürünlerle karşılaştırmaktadır. Tabii ki bir üründe kalite, fiyat gibi özellikler müşteri tarafından öncelikle sorgulanmaktadır. Tüketiciler bu aşamalardan sonra daha çok kendilerinde güven, sosyal sorumluluk, satış destek, kesintisiz iletişim ve kalite gibi kavramları içinde bulunduran markaları tercih etmektedirler. Dolayısıyla tüketiciler üründen çok markanın sunduğu toplam değer ile ilgilenmektedirler. 


STAMBU’da yaklaşık olarak bir yıldır çalışmaktayım. Tüm bölümlerimiz (Üretim, Ar-Ge, Finans, Operasyon, Kalite, İK, Pazarlama ve Satış) müşteri odaklı stratejiler belirlemekte ve azami müşteri memnuniyeti sağlamak için çalışmaktadırlar. STAMBU, Markalama, Pazarlama ve Satış yönetiminde, kısa vade de şirket karlılığını arttırmaktan daha çok, marka iletişimine, ürün yönetimine, dağıtım kanallarımıza ve bir şirket için en önemli kaynak olduğuna inandığım, bünyemizdeki ve hızla büyüyen insan kaynaklarımıza yatırım yapmayı planlıyoruz. Biz sürdürülebilir büyümeye inanıyoruz.


Pazarlama ve Satış yönetiminde yaptığınız çalışmalardan bahsedebilir misiniz? 

Biz ilkelerimiz ve değerlerimiz doğrultusunda hareket ediyoruz. Markalarımızda gerek kitle iletişim araçlarıyla gerekse de kişisel iletişim ile kesintisiz bir iletişim organizasyonu kurma çabası içindeyiz. Marmara Bölge Satış Müdürlüğü’nü kurduk. Ankara, İzmir ve Adana’da temsilcilikler açtık. Stratejimizi bayilik organizasyonunu daha da geliştirerek, tüm satışların bayiler üzerinden yapılması üzerine kurmayı planlamaktayız. Şu anda otuz beş bayimizle Türkiye’nin yedi bölgesinde hizmet vermekteyiz. Ayrıca Pazarlama ve Satış Müdürlüğü’müz mevcut bayi yapısına Türkiye’nin yedi bölgesinde yeni bayileri eklemek için çalışmalarına devam etmektedir. Doğal olarak bu çalışmalarımızı fuarlar, seminerler, kampanyalar ve reklamlarla da desteklemekteyiz. Bu kapsamda, STAMBU olarak, 19-22 Mart tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezinde gerçekleşen WIN Automation 2014 Fuarına ve 6-10 Mayıs tarihleri arasında 37. Yapı Fuarı YEM İstanbul 2014 Fuarına katıldık. Bu fuarlarda Pazarlama ve Satış Müdürlüğü ekibimiz STAMBU’nun yeni organizasyon yapısı, kalite politikalarını, satış ve pazarlama sistemi ile ürünleri hakkında bayilerine, müşterilerine ve Türkiye’nin 7 bölgesinden gelen fuar ziyaretçilerine tanıtımlarda bulundu. Söz konusu tanıtımlardan aldığımız olumlu tepkiler bizleri oldukça memnun etti.


2014 yılının ilk çeyreğinde, 17 Mart-30 Mayıs tarihleri arasında 2014 İlkbahar Kampanyamızı düzenledik. İçeriğinde Avrupa ve Amerika seyahatleri de bulunan bu kampanyamız sırasında ilk Umre seyahatimizi 22-29 Mayıs tarihleri arasında bayilerimizin verdiği destek ile İkram Tur organizasyonunda gerçekleştirdik. 2014 yılının üçüncü çeyreğine ise 1 Temmuz-31 Ekim 2014 tarihleri arasında geçerli olan Yaz Kampanyamızı gerçekleştirdik. Yaz Kampanyamız da kapsamında müşterilerimize içinde Antalya tatili, cep telefonları, televizyonlar, tabletler, klimalar, el aletleri vb. 29 farklı hediye seçeneği bulunmaktaydı. Bu arada 15 Eylül-15 Kasım geçerli olan, Ampullerimiz Altın değerinde kampanyasıyla değerli müşterilerimize çifte sunduk.


Ürün çeşitliliği alanında siz değerli dostlarımıza yeni ürün grupları ve mevcut ürün gruplarımıza ait yeni ürün çeşitleri sunmak için her bir ürün üzerinde bütün detayları ile tek tek ilgilenip, büyük bir özenle sürekli çalışmaya devam ediyoruz. 2014 Aralık sonu çıkarmayı planladığımız 2015-1 listemizde ürünlerimizin arasına müşterilerimizin ve sektörün öneri ve istekleri doğrultusunda yeni ürünlere yer verdik.


STAMBU önümüzdeki dönemde de tüm bu çalışmalarından aldığı destekle konumunu güçlendirecek, sizlere daha çok seçenek sunarak yeni yatırımlar yapmaya, portföyüne yeni ürünler eklemeye ve bunları sizlerle en hızlı şekilde paylaşmaya devam edecektir.


Şirketinizin kısa ve orta vadeli hedefleri nelerdir?

2014 yılını daha çok yapılanma yılı olarak planlamıştık. Şuanda şirket organizasyonumuzun planlanan ilk aşamasını gerçekleştirdik. 2015 yılında İhracat Bölümümüzü daha aktif hale getireceğiz. Şuanda yapmayı planladığımız üretim için yer bakıyoruz. Türkiye’nin yedi bölgesinde ve uluslararası alanda bulunduğumuz sektöre hizmet vermek istiyoruz.


Hakan bey her geçen gün artan enerji ihtiyacı sektörü yeni arayışlara sokmaktadır. Bunun başında yenilenebilir enerji kaynakları ilk sırayı almakta. Ayrıca enerji verimliliği ve tasarrufu konusunda bilgilendirmeler yapılmakta. Aydınlatma sektörü bu alanda üzerine düşeni yapıyor diyebiliriz. Aydınlatmada iki farklı markanız var. Bu konu hakkında da okuyucularımıza bilgi verebilir misiniz?

Aydınlatma sektöründe enerji tasarruflu ampuller ve LED ürünler yüksek ışık verimliliğiyle enerji tasarrufu sağlamasıyla enerjinin verimliliğini ve etkinliğini arttırmaktadır.


Ülkemizde ve dünyamızda enerji kaynaklarına olan ihtiyacın her gün artması ve bundan dolayı da ortaya çıkan arz – talep dengesinin talep yönünde artışa geçmesi enerji maliyetlerinin ülkelerin ve şirketlerin bütçelerinde daha fazla yer almasına yol açmaktadır. Bundan dolayı ve diğer yandan da özellikle 90’ların başından beri gündemde olan iklim değişiklikleriyle olan mücadelenin de artması sebebiyle enerji verimliliğinin ve etkinliğinin önemi her geçen gün daha büyük bir önem kazanmaktadır.


Ülkemizin özellikle petrol ve doğalgaz gibi enerji kaynaklarının ihtiyacının büyük bir bölümünün yurtdışından sağlaması sebebiyle her yıl onlarca milyar dolar ithalat yapılmaktadır. Hem iklim değişiklikleri hem de artan enerji maliyetleriyle mücadele için enerji verimliliği ve etkinliği yüksek ürünler kullanmamız gerekmektedir. 

Böylelikle, enerji kaynakları ihtiyacında dışa olan bağımlılık azaltılacak, tüketiciler için de miktar/maliyet oranı düşmüş olacak, enerjinin daha verimli kullanılması sağlanarak, enerji ve tabii kaynakların üretiminde ve kullanımında çevre üzerindeki olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi sağlanacaktır. 


İstanbul Sanayi Odası’nın “Elektrikli Teçhizat İmalat Sanayi Raporu” esasında LED ürünlerinin geleceği ve önemini anlatıyor. Raporda önümüzdeki altı yıl içinde LED ürünlerinin aydınlatma pazarındaki payının %61’lere çıkabileceği belirtilmekte. LED teknolojisi ve ürünleri gelişimini sürdürürken aynı zamanda sektördeki pazar payını da arttırmaktadır.


Biz STAMBU olarak, enerji verimliliği ve etkinliği yüksek ürünleri müşterilerimizin beğenisine ve hizmetine sunuyoruz. STAMBU olarak, T.C Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ve Avrupa Birliği’nin tebliğleri doğrultusunda hareket ediyoruz. Ürünlerimiz Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın tebliğlerine uygundur. Yüksek enerji tasarrufu sağlar, çevre dostudur, uzun ömürlüdür ve olması gereken tüm standartlar titiz bir çalışma ve gözetim ile kontrol altındadır.


Hakan bey eklemek istediğiniz bir konu var mı?

Yönetim Kurulu Başkanımız Bülent Bey’in STAMBU’yu kurarken hedeflediği “Kusursuzu Sunmak” felsefesiyle hareket ediyoruz. 


Biz içimize sinen, güvendiğimiz, teknik detaylarını bildiğimiz, kalite açısından ürüne hâkim olduğumuz, beğendiğimiz, test ettiğimiz, gözetim yaparak çıkarttığımız ürünleri sunuyoruz. 


Biz kalite politikamız, ilkelerimiz ve değerlerimiz doğrultusunda ürünler sunuyoruz. 


Biz tüm paydaşlarımızla uzun süreli bir ortaklık planlamaktayız. Sürdürülebilir büyümeye inanıyoruz ve yeni yatırımlarımızı yapmaya devam ediyoruz.  Saygılarımla,


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Multitek, Multibus Diafon SistemiÖnceki Haber

Multitek, Multibus Diafon Sistemi

Mustafa Albayrak, 360 TV’ye Türkiye’nin Enerji Kaynakları ve Enerjiye Bakışı Hakkında Bilgi VerdiSonraki Haber

Mustafa Albayrak, 360 TV’ye Türkiye’nin...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar