Sandıktan zaferle çıkan Eroğlu, KKTCnin 3. cumhurbaşkanı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sandıktan zaferle çıkan Eroğlu, KKTCnin 3. cumhurbaşkanı
Dün 164 bin kayıtlı seçmenin yüzde 74,6'sının sandığa gittiği Ada'daki seçimler son ana kadar kıran kırana geçti.

Dün 164 bin kayıtlı seçmenin yüzde 74,6'sının sandığa gittiği Ada'daki seçimler son ana kadar kıran kırana geçti. Başbakan Eroğlu, oyların yüzde 50,38'ini alarak ilk turda cumhurbaşkanı seçilirken, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat yüzde 42,85'te kaldı. Eroğlu, zaferinin kesinleşmesinin ardından yaptığı açıklamada 'müzakerelere devam' mesajı verdi: "Kıbrıs'ta onurumuzla yaşayabileceğimiz bir anlaşma için müzakere masasında bulunacağız."

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile görüşmeleri sürdüreceklerini ifade eden Eroğlu, süreçte anavatan Türkiye ile diyaloğun şart olduğunu söyledi. Oy sayma işleminin başlamasıyla büyük bir heyecan yaşandı. İlk belirsizlik, seçimin ikinci tura kalıp kalmayacağı konusundaydı. Derviş Eroğlu'nun oy oranı yüzde 50'nin üzerine bir indi bir çıktı. Eroğlu'nun oy oranı uzun süre yüzde 49 ila 50 arasında seyretti. Bu durum, iki tarafta da büyük heyecana sebep oldu. Eroğlu, seçimi yüzde 50,38 oyla kılpayı ilk turda kazanmayı başardı. Seçime Başbakan Eroğlu, Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) adayı olarak katılırken, Cumhurbaşkanı Talat bağımsız olarak yarıştı. Tahsin Ertuğruloğlu, Mustafa Kemal Tümkan, Arif Salih Kırdağ, Zeki Beşiktepeli ve Ayhan Kaymak da bağımsız olarak seçime katıldı. Seçime hiçbir kadın aday katılmadı.

Eroğlu, zaferinin kesinleşmesinin ardından yaptığı açıklamalarda ısrarla "müzakerelere devam" mesajı verdi. Eroğlu, "Kıbrıs'ta onurumuzla, halkımızın varlığını bu topraklarda devam ettireceği bir onurlu yaşayabilir anlaşma yapmak için müzakere masasında bulunacağız." ifadesini kullandı. "Kimse benim müzakere masasından kaçacağımı beklemesin." diyen Eroğlu, Türkiye ile samimi ve yakın bir işbirliği içinde müzakerelerin seyrini devam ettireceklerine dikkat çekti. Kıbrıs Türklerinin yeni lideri, "Eroğlu uzlaşmazdır, Eroğlu gelirse görüşmeler kopar'' şeklindeki sözlere kimsenin itibar etmemesini isteyerek, masadan kaçan taraf olmayacağını kaydetti. Derviş Eroğlu, ülkesine uygulanan izolasyonları sert dille eleştirirken, "KKTC, atom bombası yapma gayreti içinde değildir." dedi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN'DAN DESTEK

Talat, sonuçları "yeni bir dönemin başlangıcı" olarak değerlendirdi. "Benim çözüm hayalim devam etmektedir." diyen Talat, çözüm süreci için bundan sonraki yaşamında elinden gelen çabayı ortaya koyacağını dile getirdi. Rum tarafı ise Eroğlu'nun seçim zaferinin "olumsuz" bir gelişme olduğunu bildirdi. Hükümet sözcüsü Stefanos Stefanu, Eroğlu'nun açıklamaları ve görüşlerini göz önüne aldığında, seçilmesinin olumsuz bir gelişme olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dün Eroğlu'nu telefonla arayarak kutladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Derviş Eroğlu'na destek verdi. Erdoğan, Eroğlu'nun Kıbrıs Rum yönetimi lideri Hristofyas'la Kıbrıs sorununu çözeceğine inandığını söyledi. Başbakan, "Garantörlük olarak Türkiye'nin belirlediği tespitler var. Eroğlu'nun farklı bir düşüncesi yok. Eroğlu, zaten 'aynı kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz' dedi. Ben farklı bir süreç olacağına inanmıyorum." dedi. Derviş Eroğlu, 1938'de Mağusa'da doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Kıbrıs'ta tamamlayan Eroğlu, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. 1976'da siyasete atılan Eroğlu, 34 sene boyunca hep aktif politikanın içinde yer aldı. Çeşitli aralıklarla tam 18 sene boyunca başbakanlık yaptı.

Gözler bir taraftan da iç politikaya çevrildi. İçişleri Bakanı İlkay Kamil veya Sağlık Bakanı Ahmet Kaşif'in yeni başbakan olması bekleniyor. Cumhurbaşkanı ve hükümet aynı partiden olacak; ancak bunun müzakerelere etki etmesine ihtimal verilmiyor. Seçimde Eroğlu'na destek veren Demokrat Parti lideri Serdar Denktaş'ın yeni hükümete gireceği ve bakan olacağı belirtiliyor.

Masada sinir harbi dönemi

Haber Analiz - Servet Yanatma Lefkoşa

Kıbrıs'ta çözüm müzakerelerinde Türk tarafını artık Derviş Eroğlu temsil edecek. Şimdi gözler Eroğlu'nun müzakerelerde nasıl bir politika izleyeceğine çevrildi. Önümüzdeki aylarda Türk tarafı ile Rum Kesimi arasında "masada kalma ve çözüm kararlılığı" konusunda büyük bir sinir harbi yaşanacak.

Derviş Eroğlu, seçim öncesi Zaman'a yaptığı açıklamada, "ben müzakere masasından kaçmayacağıma göre, müzakereleri sürdürmeye kararlı olduğuma göre" diyerek kesinlikle sonuna kadar masada kalacağını vurguladı. Ancak burada önemli husus Eroğlu'nun seçim öncesi çözüm için dillendirdiği 'iki devletin birlikteliği' noktasında ne derece kalıp kalmayacağı. Bu, Ankara ile çatışma anlamına gelecektir. Zira Ankara, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Talat ile Rum lider Hristofyas'ın bugüne kadar mutabık kaldığı zemine dikkat çekerek, sürecin ''yerleşik Birleşmiş Milletler parametreleri ve liderlerin ortak açıklamaları çerçevesinde" (iki toplumlu iki bölgeli federasyon) yürütüleceğini vurgulamıştı. Dışişleri Bakanlığı'nın vasıtasıyla yapılan açıklama, Eroğlu'na, "Müzakerelerde mutabık kalınan hususlardan geri dönemezsin" mesajı içeriyordu. Eroğlu'nun, KKTC'nin ekonomik ve diğer bazı hususlarda bağımlı olduğu Ankara ile ters düşme ihtimalinin çok zayıf olduğu yorumları yapılıyor.

zaman


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İstanbula kül bulutu müjdesiÖnceki Haber

İstanbula kül bulutu müjdesi

Kimsesiz çocuklar 23 Nisanda Çırağanda ağırlanacak; uçakla seyahat edecekSonraki Haber

Kimsesiz çocuklar 23 Nisanda Çırağanda a...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar