Balkan yarımadasının ortasında, Sırbistan ve KaradaÄŸ Cumhuriyetleri arasında yer alan Sancak, kuzeybatıda Bosna-Hersek, güneydoÄŸuda Kosova, güneyde ise Arnavutluk ile komÅŸudur. Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu tarafından verilen asıl adı Yeni Pazar olan Sancak, Osmanlı döneminde Bosna Hersek’e baÄŸlı yedi sancaktan biriydi.
Bölge, bugün Kosova sınırlarında bulunan Kosovska Mitrovitsa bölgesi ile Bosna-Hersek sınırları dahilinde bulunan Rudo Bölgesi’ni de kapsamaktaydı.
Bugün Sırbistan Cumhuriyeti sınırları içerisinde kalan alanda, Yeni Pazar, Syenitsa, Tutin, Novi VaroÅŸ, Priyepolye, Priboy ÅŸehirleri yer alıyor. KaradaÄŸ sınırları içerisinde ise Akova, TaÅŸlıca, Berane ve Plav ÅŸehirleri bulunmaktadır. Sancak, Goliya, Rogozna, Javor, Zlatar ve Bihor daÄŸlarıyla çevrelenmiÅŸ bir konumdadır.
BölünmüÅŸ bölge Sancak’ın nüfusunun ne kadar olduÄŸuna iliÅŸkin kesin sayılar bulunmuyor. Bölgede BoÅŸnakların çoÄŸunlukta olduÄŸu ise çeÅŸitli kaynaklarda ifade ediliyor. 1991 yılında yapılan Yugoslavya’da yapılan nüfus sayımında bölgenin toplam nüfusu 420 bin olarak belirlenmiÅŸtir. Sayımdan, nüfusun 278 bininin Sırbistan’da, 162 bininin ise KaradaÄŸ’da yaÅŸadığı ve toplam nüfusun yüzde 54’ünün Müslüman olduÄŸu sonucu çıkmıştır.
Kısa tarihçe
Sırp tarihinde Sancak bölgesi 11. yüzyılda kurulan bir Sırp Krallığı’nın adı olan RaÅŸka veya Güneybatı Sırbistan olarak anılıyor.
Yeni Pazar bölgesi, 14. ve 15. yüzyıllarda Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’na katıldı. Osmanlı Devleti’nin 15. yüzyıla kadar kurulan Anadolu, Rumeli ve Amasya eyaletlerinin arkasından, Balkanlar’da Bosna 1590 yılında eyalet haline getirildi. Özerk bir yönetim birimi haline gelen Yeni Pazar Sancak’ından, ilk kez, Bosna eyaletinin yedi bölgesinden biri olarak 1578’de söz edildi.
Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’nun 1699’da baÅŸlayan gerileme döneminde Avrupa’ya karşı akınlarında anahtar rol oynayan Bosna ve dolayısıyla Sancak bundan sonra imparatorluÄŸun savunmasında da aynı ÅŸekilde önemli bir iÅŸlev üstlendi.
1878 Berlin AntlaÅŸması çerçevesinde Osmanlı sultanının hakimiyeti korunmakla birlikte Avusturya-Macaristan Ä°mparatorluÄŸu’na Bosna’da asker bulundurma hakkı verildi.
Bölge 1908’de Osmanlı kontrolüne girse de, 1912’de meydana gelen I. Balkan SavaÅŸları’nda Sırbistan ve KaradaÄŸ tarafından iÅŸgal edilerek ikiye bölündü.
Birinci Dünya Savaşı sonrasında Hırvat, Sloven ve Sırpların oluÅŸturduÄŸu, daha sonra Yugoslavya adını alacak imparatorluÄŸa dahil olan Sancak’ta bu dönemde Müslümanların zor ÅŸartlarda yaÅŸadılar ve birçoÄŸu, Türkiye dahil çeÅŸitli yerlere göç etmek zorunda kaldı.
Dönemsel olarak yaÅŸanan etnik krizler sonrası Yugoslavya’daki Josip Broz Tito yönetimi tarafından 1943 yılında özerk bölge ilan edilen bölgenin bu statüsü uzun sürmedi.
1945 yılında Sancak’ın özerkliÄŸinin elinden alınmasının sebebi olarak etnik, ekonomik ve siyasi yeterliliÄŸin Sancak’ta mevcut olmadığı öne sürüldü. Sancak’ın Sırbistan ile KaradaÄŸ arasında paylaÅŸtırılmasına karar verilerek, bölge ile ilgili 1913 yılındaki sınırlara geri dönüldü.
Bosna Savaşı döneminde, hem Sırbistan, hem de KaradaÄŸ yönetimleri tarafından ÅŸüpheyle karşılanan Müslümanlara karşı bölgede, zaman zaman ölümlere neden olan ÅŸiddet eylemleri yapılsa da, savaşın yoÄŸun ÅŸiddetine benzer olaylar yaÅŸanmadı. Bu dönemde de Sancak’tan göç eden Müslümanlar oldu.
SavaÅŸ sonrası dönemde kurulan Sırbistan-KaradaÄŸ bünyesinde kalan bölge, KaradaÄŸ’ın 2008 yılında bağımsızlığını ilan etmesiyle, her ne kadar Sırbistan tanımasa da, dünyanın büyük bölümünün algılamasına göre iki farklı ülke sınırlar içinde yer almaya baÅŸladı.
Yorum Yazın