Özel sektör limanlara yanaşıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Özel sektör limanlara yanaşıyor
Özelsektörde yeni liman yatırımına vekapasite artırımına giden firmaların sayısı hızla artıyor.

Özelsektörde yeni liman yatırımına vekapasite artırımına giden firmaların sayısı hızla artıyor. Kamunun limandaki payı ise azalıyor TÜSİAD'IN yeniden yayımlanacak "Görüş" dergisiTürkiye'nin en pahalı aylık dergisi oldu. 15 liralık dergi ilk kapağında lider sultası ve siyaset reformunu konu aldı. Kapakta meclis sıralarınasadece üçpartinin lideri oturtuldu YÜZLERCE milyon dolarlık yatırıma rağmen 2023'teki 500 milyar dolarlık ihracat hedefi içinkapasitenin beş kat artması gerekiyor.

Türkiye'de tekrar hareketlenen dışticaretle birlikte limanların cazibesi yeniden artmaya başladı. Aldığımızbilgilere göre yakın dönemde hem limanözelleştirmeleri hem deözelsektör liman yatırımları hızla artıyor. Petkim'in Aliağa'daki limanını almak için 10 talip sıraya girerken Arkas, Akfen, Borusan mevcut liman yatırımlarını hızlandırdı.Türkiye'nin yıllar içinde limankapasitesinde de devletin payı gittikçe azalıyor. Yeni liman yatırımları için fırsat kollayan holdingler var.Türkiye'nin bu yıl hedefi 115 milyar dolar ihracat, 153 milyar dolar ithalat. Toplamda 270 milyar dolarlık dışticaretinönemli bir kısmı limanlardan geçiyor.Türkiye'nin 100'üncü yılı olan 2023'te hedef 500 milyar dolarlık ihracat. Bu ihracatın karşılığında aynı miktarlarda ithalat dayapılacağı düşünülürseTürkiye 2023'e 1 trilyon dolarlık bir dışticaret hacmiyle girecek. DenizTicaret Odası BaşkanıHalim Mete de soruyor: PekiTürkiye'nin limanları bu rakamları kaldırabilir mi? Bunun farkında olan yatırımcılar da şimdiden kolları sıvamış görünüyor. Görüştüğümüz şirketlerin verdiğibilgiler milyarlarca dolar yatırımın limanlara demirleyeceğini gösteriyor.

REKABET ARTMAYA BAŞLIYOR

Dün Global Yatırım Holding, yüzde 40'ına sahip olduğuAntalya Limanı'nda, diğer ortakların sahibi oldukları yüzde 60'lık hisseyi devraldığını açıkladı. Çelebi Holding ve Antmarin'in sahip olduğu yüzde 60 hissenin devralınmasına ilişkin olarak Rekabet Kurumu'na başvurulacak. En dikkat çeken gelişmeler ise Petkim'de yaşanıyor. Aliağa tesisleri içinde yapacağı limanı asıl işlerine ağırlık vermek için işin ehline devretmek istiyor Petkim. Bunun için açtığı ihaleye denizciliksektöründe bilinen tüm uluslararası yatırımcıların ilgilendiğibilgisine ulaştık. Petkim'in küçük bir payının (yüzde 15 tahmin ediliyor) olacağı limanla ilgili ihalenin yazın tamamlanacağı öğrenildi.

TÜRKİYE'NİN % 29'UNU TAŞIDI

Türkiye'nin en büyük limanına sahip olan Arkas ise İstanbul Ambarlı'daki limanı 1.8 milyon TEU'luk (konteynerla ifade edilen birim)kapasiteye ulaştı. Arkas'ın yaptığı yatırım tutarı 300 milyon dolar. Ancak duracak görünmüyor. Marport limanı 2008 ve 2009'daTürkiye konteyner trafiğinin yüzde 29'unu yaptı. İzmir Liman ihalesine giren ve ikinci enyüksek teklifi veren firmaözelleştirme sürecinin aksaması nedeniyle bir yerelyönetim modelini istiyor. Borusan Limanı ise 90 milyon dolarlık yatırımla 400 bin TEU'luk ve 250 binaraçlık büyük bir limanhaline geldi. Ek 100 milyon dolar yatırım da hedefleniyor.

kullan

LİMAN YATIRIMI HIZLA ARTIYOR
Petkim Aliağa'ya limanyapımı için ihale açtı. 10 firmanın talip olması beklenen limanın 1.5 milyon TEUkapasiteli olması amaçlanıyor.

Borusan Lojistik 90 milyon dolarlık yatırımla 400 bin TEU'luk ve 250 binaraçlık liman yatırımı yaptı. Firma 100 milyon dolarlık yatırım hedefliyor.

Arkas, İstanbul Ambarlı'da 2001'de başladığı Marport'ta 1.8 milyon TEUkapasiteye ulaştı ve en büyük liman oldu. Yatırımlar devam ediyor.

MSC, Tekirdağ'da 2013'te 500 bin TEUkapasiteli bir liman yatırımı yapmayı planlıyor. Yatırım izin aşamasında.

İzmir Limanı'na eniyi ikinci teklifi veren Çelebi Holding'in 45 günlük süresi 22Nisan'da doluyor. Liman için İzmirli firmalar ve yerelyönetim otonom bir işletme öneriyor.

TCDD'ye ait Bandırma Limanı mahkeme kararı bekliyor. Samsun'da Danıştay kararı bekleniyor. Derince Limanı'nda devir bekleniyor. İskenderun liman özelleştirmesi iptal edildi.

Global Liman İşletmeleri Antalya Limanı'nda Çelebi ve Antmarin'in yüzde 60'lık payını aldı.

PSA-Akfen'in özelleştirmeden aldığı Mersin Limanı devirden sonra kapasite hedefini 2.5 milyon TEU'ya çıkardı. Akfen İskenderun limanı ile hâlâ ilgileniyor.

haber7


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Taşın altına bedenimizi koydukÖnceki Haber

Taşın altına bedenimizi koyduk

Mart ayı ihracat rakamları açıklandıSonraki Haber

Mart ayı ihracat rakamları açıklandı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar