Novi Pazar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Novi Pazar

Novi Pazar Türkçesi ile Yeni Pazar, Sırbistan’ın Sancak olarak tabir edilen bölgesinde, Kosova sınırına yakın bir kent. Belgrad’ın 290 km güneyinde yer alan Yeni Pazar’ın halkı büyük çoğunlukla Boşnak ve Türklerden oluşuyor. Osmanlı’dan yadigâr kalan camileri ve kalesi ile tipik bir Anadolu şehrini andıran Novi Pazar’ın amblemindeki 1461 tarihi ise, kentin Osmanlı egemenliğine girdiği tarihi simgeliyor.

 Sırbistan’ın UNESCO Dünya Mirası, Novi Pazar

Belgrad’dan kara yoluyla 4 saatlik mesafede olan Novi Pazar, belirgin bir Türk kültürüne sahip.

 Nüfusunun nerdeyse % 90’ı Müslümanlardan oluşan kent diğer Sırp şehirlerine göre bakımsız bir görüntü çiziyor. Diğer yandan Taş Devri’ne dek uzanan bir yerleşim geçmişine sahip olan kentin mimarisi, yakın devirlerde ve özellikle Osmanlı dönemindeki yapılardan oluşuyor. Kosova’dan önceki son durak olan Novi Pazar, aynı zamanda Sırbistan’ın UNESCO Dünya Mirası. Sırbistan’nın eski başkenti olma özelliğine de sahip olan Novi Pazar Stari Ras ve Bizans tarzı Sopoćani Manastırı’na ev sahipliği yapıyor.


17’inci yüzyıla tarihlenen Türk Kalesi ve 15. yüzyılda yapılan Türk Hamamı, Novi Pazar’ın olduğu kadar Sırbistan’ın da en eski Türk eserlerini oluşturuyor. Novi Pazar’ın gezilecek diğer yerlerinden ise 15. yüzyıl yapısı olan ve İshakoviç döneminde inşa edilen İsa Bey Kulesi, 16. Yüzyılda Müslihüddin Abdülgani tarafından faaliyete geçirilen Altun Alem Camii ve 17. Yüzyıla tarihlenen Emir Ağa Konağı öne çıkıyor. Dilerseniz, Novi Pazar’a birkaç kilometre uzaklıkta yer alan ve tarihi ve arkeolojik bölge olan Pliska’yı da ziyaret edebilirsiniz. Bulgaristan’ın ilk başkenti olan Pliska dışında, kente 4 km mesafedeki bir Sırp Ortodoks manastırı olan Djurdjevi Stupovi Manastırı’nı gezebilirsiniz. 1196-1996 yılları arası yapılmış St. Peters Kilisesi ise, şehre 2 km uzaklıkta bulunuyor. Şehre 15 km uzaklıktaki bir manastır olan Sopacani’ye giderken Sırbistan’ın ilk yerleşimlerinden olan Ras’ın kalıntılarını da görebilirsiniz. 


13’üncü yüzyıl yapısı olan Sopacani Manastırı, 9’uncu yüzyıldan kalma eski manastırın kalıntılarının içine inşa edilmiş. Freskleri oldukça güzel olan yapının restorasyonunu ise UNESCO üstlenmiş. Çevresindeki yemyeşil manzaraya ise hayran olmamak elde değil. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Panasonıc, Fıt’18 Fuarı’na Katıldı; Teknolojisiyle Gövde Gösterisi Yaptı…Önceki Haber

Panasonıc, Fıt’18 Fuarı’na Katıldı; Tekn...

Fikret Orman'dan Talisca AçıklamasıSonraki Haber

Fikret Orman'dan Talisca Açıklaması

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar