MAKEL’DEN KURUM İÇİ “OTOMASYON” HAMLESİ

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
MAKEL’DEN KURUM İÇİ “OTOMASYON” HAMLESİ
Elektrik malzemeleri sektöründe Türkiye’nin lider markalarından olan Makel Şirketler Grubu, anahtar ve priz üretimi için gerçekleştirdiği otomasyon hatları yatırımlarını artık kendi bünyesinde gerçekleştiriyor.

Elektrik malzemeleri sektöründe Türkiye’nin lider markalarından olan Makel Şirketler Grubu, anahtar ve priz üretimi için gerçekleştirdiği otomasyon hatları yatırımlarını artık kendi bünyesinde gerçekleştiriyor. Bu alandaki teknolojik gelişmeleri yakından takip eden Makel Şirketler Grubu, otomasyon hattında ihtiyaç duyduğu tüm makineleri belli bir süredir kendi mühendisleri ile kendi bünyesinde üretip montaj hattında devreye alıyor. 


Makel ürün kalitesini artırmak, müşteri taleplerine daha hızlı cevap verebilmek, iç ve dış pazar firmaları ile rekabet edebilmek için ilk olarak 2007 yılında tam otomatik montaj hatlarını firma makine parkuruna kattı. Bu süreçte konusunda uzman mühendisleri kadrosuna dahil eden Makel otomasyondaki iddiasını arttırarak sektördeki büyüklüğünü sürdürme yolunda ciddi çalışmalar yapıyor. 


Makel Şirketler Grubu, İtalya ve Almanya’dan ilk kez satın alınan makinelerin arıza, onarım ve bakımı ile ilgili iyileştirmelerde tecrübe kazanmaya başladığında makinelerin kurum içinde üretme fikrine sıcak bakmaya başladı. Konu ile ilgili süreçteki gelişmeleri Makel Elektrik Genel Müdürü Hakan Öztürk şöyle anlattı:


“Kazandığımız tecrübe ile belirli bir sürenin sonunda firma olarak “Biz de bu makineleri yapabiliriz” demeye başladık ve çalışmalara başladık. İlk hedef projemiz olan 2 adet Anahtar grubu makinesini Almanya’dan uzman bir tasarımcı desteğiyle gerçekleştirdik. Milyon Euro’luk bu yatırım için mühendislerine her türlü desteği verdiklerini belirten Öztürk, “Çalışmayı bitirip makinelerden beklediğimiz verimi almaya başlayınca otomasyon bölümünü genişletmeye ve parkura yeni otomasyon makineleri eklemeye kararı aldık. Bunu yapabilmek için de ekibe tasarım yapan mühendislerle birlikte konusunda uzman birkaç yeni arkadaşı da dahil ettik ve kurum içinde Makel Otomasyon Hamlesi bu şekilde başladı.” dedi.


2013 yılında Makel Şirketler Grubu bünyesinde kurulan Ar-Ge Merkezi’ne dahil olarak oluşturulan otomasyon ekibinin, yeni kurulan makine imalat bölümü ile beraber 15 kişiye ulaştığını ve çok kısa bir süre içinde 2 makineyi daha devreye aldıklarını belirten Öztürk, birkaç ay önce çalışması tamamlanan ve devreye alınan Priz ürünleri final mamul makinesinin de TÜBİTAK desteğiyle gerçekleştirdiklerini belirtti.


Kısa sayılabilecek bir sürede önemli projelere imza attıklarını belirten Öztürk, otomasyon yatırımlarına devam edeceklerini söyledi. Fabrika içindeki otomasyon ve robot makine alanlarının toplamda 1500 m2’ye yaklaştığını belirten Makel Elektrik Genel Müdürü Hakan Öztürk, bu yılın içinde yapımı tamamlanan robotlu malzeme sevk sistemleri ve priz ürünleri final mamul makinesi ile önemli bir gelişme kaydettiklerini, otomasyon ve robot teknolojileri konusundaki kurum içi know-how düzeylerini çok önemli bir seviyeye çıkarttıklarını söyledi. Enjeksiyon makinelerine eklenen 9 adet robot ile otomasyon ekibinin bu robotlara adapte ettiği otomatik seperatör sevk sistemleri sayesinde enjeksiyonda basılan plastik üst gruplar otomasyon bölümün yine bu yılın içinde yapımını tamamladığı priz ürünleri final mamul makinesi ile el değmeden ürünlerimizin müşterilerimize ulaştırılmaya başladığını dile getiren Öztürk konuya şöyle devam etti:


Bu süreçteki deneyimlerden elde edilen kazanımların önemli çıktılarından birinin yeni sayaç ürününe ait makinelerin tasarımı olduğunu belirten Öztürk, 3 makineden oluşan Sayaç montaj ve kontrol makinelerinin ilkinin tasarımının başladığını ve ilk makinenin 2016 yılı ilk çeyreğinde start alacağını, yıl sonuna kadar da geriye kalan 2 makinenin devreye alınacağını belirtti. Sayaç Otomasyonu projesini birlikte yürütmek amacıyla TÜBİTAK’a gerekli başvuruların önümüzdeki günlerde yapılacağını ve TÜBİTAK ile yapılan çalışmalar ile ülke Ar-Ge’sine de katkıda bulunmayı hedeflediklerini belirten Öztürk şöyle devam etti:


“Bu projelerin akabinde Makel otomasyon montaj hattına yarı mamul ve final ürün makineleri olarak ilk aşamada 6 yeni makine eklenmesi hedefleniyor. Sonrasında da aksesuar ürünlerimiz için 8 adet makine daha devreye girecek ve bunların tümü Makel Otomasyon ekibi tarafından yapılacak. Bu makinelerin Otomasyon parkurumuza eklenmesi ile birlikte otomasyon alanımız daha da büyüyerek yakın bir gelecekte 2.200 m2 ardından da 3.000 m2’ye çıkacağı planlanmıştır. “Makel Otomasyon” hamlesi ile yurt dışından satın aldığımız makinelerin maliyetleri üçte bir oranında düştü” dedi. “Makel Otomasyon hamlesinde üretim hattında yaşanan bazı sorunları da çözdüklerini belirten Makel Genel Müdürü Hakan Öztürk  şöyle devam etti :


“Makine kalitesi olarak Avrupa’da başta Almanya ve İtalya’da olmak üzere bu ülkelerde üretilen makine kaliteleri ile aynı düzeyde makineler yapıyoruz. Makinelerimizin daha yüksek verimlilikle, daha az sorun çıkartarak çalışması, müşteri taleplerine daha hızlı cevap verilerek, yüksek kalitede ürünler üretebilmesi için ihtiyaç duyduğumuz hazır ünitelerin tamamını Avrupa’dan getiriyoruz. Amacımız ilk 4 yıl içinde üretim hattından çıkan ürünlerin yüzde 80’ini Makel Otomasyon hatlarından elde etmek. Makel bu deneyimi ilerleyen dönemlerde farklı tecrübelerle de birleştirerek yeni teknolojik entegrasyonlara imza atmaya devam edecek.“


Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
FUZUL GRUP YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI EYÜP AKBAL İLE FAİZSİZ KONUT EDİNDİRME HAKKINDA SÖYLEŞİÖnceki Haber

FUZUL GRUP YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMC...

AKB AYDINLATMA KAMİL KÖYCÜ İLE SÖYLEŞİSonraki Haber

AKB AYDINLATMA KAMİL KÖYCÜ İLE SÖYLEŞİ

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar