Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının gömüldüğü yer tespit edildi.
Macaristan’da, 6 Eylül 1566 yılında Zigetvar Kalesi’nin kuÅŸatması sırasında ÅŸehit olan Osmanlı PadiÅŸahı Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının gömüldüÄŸü yer tespit edildi.
Zigetvar Kalesi yetkilisi Janos Lebedi, Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının gömüldüÄŸü yerin yaklaşık 2 yıldan bu yana araÅŸtırıldığını, Zigetvar ÅŸehri civarında 18 yerde sürdürülen kazı çalışmalarının artık sadece tek bir yere düÅŸtüÄŸünü, Zigetvar kalesine 7 kilometre uzaklıkta olan ÅŸehrin en yüksek tepesinde bulunan üzüm bağı içinde kazıya devam edileceÄŸini söyledi.
1972 yılında 40 metre uzunluÄŸunda, 10 metre geniÅŸliÄŸindeki üzüm bağının toprağında bir arkeoloji kazı yapıldığını söyleyen Janos Lebedi, bu kazı sırasında üç adet Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’na ait yapı bulunduÄŸunu, Osmanlı dönemine ait kiremitler, çanaklar, yeÅŸil renkli seramiklerin olduÄŸunu kaydetti. Lebedi, "Kazıları yapan dönemin komünist rejimi bu çalışmayı sır gibi sakladı ve bulunan Osmanlı yapılarını bu topraktan çıkarmadı. Üzüm bağı içindeki toprağın her alanında bu kalıntılara rastlamak mümkün, arÅŸiv belgelerinde de burada bir Osmanlı tabyasının olduÄŸu ve Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının buraya gömüldüÄŸü yazılı" ifadesinde bulundu.
KISA ZAMANDA KAZI BAÅžLAYACAK
Avrupalı Türk Demokratlar BirliÄŸi (UETD) Macaristan BaÅŸkanı Mehmet Ä°nceoÄŸlu, son dönemlerde yapılan kapsamlı araÅŸtırmaların sonuna gelindiÄŸini, Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının gömüldüÄŸü mekanın tespit edildiÄŸini, kısa zaman içinde hem Türk hem de Macar devletlerinin desteÄŸiyle kazıya baÅŸlanacağını, kazıların olumlu sonuç vermesiyle burada türbede kurulacak, heyecanla araÅŸtırmanın sonucunu beklediklerini, dualarla burada bir türbe kurmanın nasip olmasını diledi.
"BULGULAR ORTAYA KOYDU"
TÄ°KA desteÄŸiyle yaklaşık iki seneden bu yana kazı çalışmalarını yürüten 12 kiÅŸilik Macar bilim adamı grubunun baÅŸkanı olan Peç Üniversitesi ÖÄŸretim Üyesi Prof. Norbert Pap, konuyla ilgili olarak Ä°HA muhabirine açıklamalarda bulundu. Pap, araÅŸtırmaların ilk bölümünün sona erdiÄŸini, bununla ilgili 5 sayfalık bir raporu Türkiye Cumhuriyeti BaÅŸbakanlığı’na bu hafta gönderdiÄŸini, son 2 yıl içinde 18 yerde yapılan kazıların artık tek bir yere düÅŸtüÄŸünü, bu yerin ise sonuç almaları için çok büyük umut verdiÄŸini söyledi. Prof. Pap, arÅŸiv belgelerinde bu yerin geçtiÄŸini, çeÅŸitli jeolojik ve modern teknik ekipmanlarla yapılan çalışmaların yanı sıra, toprakta çıkan Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’na ait kalıntıların Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının burada gömülü olduÄŸu bulgusunu ciddi olarak ortaya koyduÄŸunu kaydetti.
Prof. Norbert Pap, "Macar ve Türk devletlerinin kararı doÄŸrultusunda önümüzdeki yaz aylarında kazılara baÅŸlayacağız. 2015 yılı içinde Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının gömüldüÄŸü yeri ortaya çıkarmak için Macar bilim adamları olarak var gücümüzle gayret göstereceÄŸiz" diye konuÅŸtu.
Kanuni’nin naaşı, Ä°stanbul’a bozulmadan taşınabilmesi amacıyla mumyalanmıştı. Bunun için kalbi ve iç organları çıkarılarak, misk ve amberle yıkanıp gömülmüÅŸtü. Rivayetlere raÄŸmen iç organların kesin olarak nerede olduÄŸu bir türlü ortaya çıkarılamamıştı.
Yorum Yazın