Mimar Sinan'ın Kocaeli'deki eseri yeniden ibadete açılacağı günü bekliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mimar Sinan'ın Kocaeli'deki eseri yeniden ibadete açılacağı günü bekliyor
Mimar Sinan'ın İzmit ilçesindeki eseri Pertev Mehmet Paşa Camisi'nde, Vakıflar Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yaklaşık 3,5 yıldır yürütülen restorasyonda sona gelindi.

Kocaeli'nin İzmit ilçesinde 1579 yılında yapılan Mimar Sinan'ın eseri Pertev Mehmet Paşa Camisi, Vakıflar Genel Müdürlüğü koordinasyonunda aslına uygun restore edilerek cemaatle buluşacak.

Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde olan, kentin ticari ve idari merkezine yakın bir konumda yer alan ve halk arasında "Yeni Cuma Camisi" olarak anılan cami, vasiyeti üzerine Sultan II. Selim'in veziri Pertev Mehmet Paşa adına yaptırıldı.

Kitabesine göre 1579 yılında tamamlanan Mimar Sinan'ın eseri olan cami, Pertev Mehmet Paşa külliyesine ait bulunuyor. Hamam, şadırvan, sıbyan mektebi, çeşme, imaret, kervansaraydan oluşan külliyeden bugüne cami, çeşme, sıbyan mektebi, şadırvan ve hamam kalıntısı ulaştı.

Külliyeyi oluşturan yapıların onarımları, 1719, 1764, 1858 ile 1952-1961 yıllarında ve 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi sonrası gerçekleştirildi.

İnşaatında kesme taş malzemesi kullanılan, avlu içinde cami giriş aksı hizasında onikigen şadırvan bulunan tek kubbeli ve tek minareli caminin, son olarak 2017 yılında başlayan restorasyon çalışmalarında sona gelindi.

Çimento müdahaleler titiz çalışmalar sonucunda tarihi yapıdan uzaklaştırıldı

Vakıflar Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, restorasyon çalışmaları öncesinde hazırlanan rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri, koruma kurulu tarafından onaylandı.

Restorasyon yapım ihalesinin ardından çalışmalara 25 Eylül 2017'de başlandı.

Restorasyon çalışmaları sırasında, tarihi yapıya daha önceden çimentoyla yapılan müdahaleler olduğu belirlendi. Çimento müdahaleler, titiz çalışmalar sonucunda tarihi yapıdan uzaklaştırıldı ve onaylı projeye göre özgün malzemeyle yenilendi.

 

AA


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Beşiktaş'ın serisi Hatay'da sona erdiÖnceki Haber

Beşiktaş'ın serisi Hatay'da sona erdi

EPDK 45 yeni lisans verdiSonraki Haber

EPDK 45 yeni lisans verdi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar