İmralı-Kandil hattına operasyon

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İmralı-Kandil hattına operasyon
Terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'ya yönelik soruşturma kapsamında, örgütün 'önderlik komitesi'ne operasyon düzenlendi.

Terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'ya yönelik soruşturma kapsamında, örgütün 'önderlik komitesi'ne operasyon düzenlendi. Dün, eşzamanlı olarak 16 ilde yapılan operasyonlarda Abdullah Öcalan ile İmralı Cezaevi'nde görüşen 47 avukatın da aralarında bulunduğu 51 kişi gözaltına alındı. Avukatlardan 8'inin 'KCK Önderlik Komitesi', bir kısmının da bu komiteye destek veren 'KCK/Kent Meclisi' üyesi olduğu öğrenildi. Edinilen bilgilere göre, haklarında gözaltı kararı verilen avukatların hepsi, Öcalan ile olağan görüşmeleri gerçekleştiren isimler. Bunlardan 8'inin, görüşme notlarını eylem talimatı haline dönüştürüp Kandil'e gönderdiği, bu yolla terör örgütünü yönlendirdiği iddia ediliyor. Mart 2010'dan bu yana mahkeme kararıyla yapılan teknik takiplerde ise özel seçilen 40 farklı avukatın İmralı'da gerçekleştirdiği 56 görüşmede, Öcalan'la ilgili devam eden davaların gündeme gelmediği tespit edildi. Bu görüşmelerde verilen eylem talimatlarının 'KCK Önderlik Komitesi' tarafından yazıya döküldüğü ve Kandil'e gönderildiği belgelendi. Soruşturma dosyasına göre, Abdullah Öcalan bu süre zarfında avukatları aracılığıyla 130 ayrı eylem talimatı verdi. Örgütün gerçekleştirdiği saldırılarda da 132 güvenlik görevlisi ve sivil vatandaş hayatını kaybederken, 471 kişi yaralandı.

[HABER ANALİZ] AVUKATLAR NEDEN GÖZALTINA ALINDI?

Terör örgütü PKK'yı da bünyesinde bulunduran KCK'ya yönelik soruşturmayı yürüten özel yetkili İstanbul cumhuriyet savcıları Adnan Çimen ve İsmail Tandoğan'ın talimatıyla gözaltına alınan avukatlardan 18'inin İstanbul Barosu'na kayıtlı olduğu belirtildi. Polis, İstanbul Nöbetçi 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nce gözaltına alınmasına karar verilen şüphelilerin kaldığı ve çalıştıkları yerlerde arama yaptı.

Haklarında gözaltı kararı verilen avukatlardan hepsinin, İmralı Cezaevi'nde yatan terör örgütü PKK'nın elebaşısı Abdullah Öcalan ile olağan görüşmeleri gerçekleştiren avukatlar olduğu ileri sürüldü. Bunlardan 8'inin ise Öcalan'ın görüşme notlarını eylem talimatı haline dönüştürerek Kandil'e gönderdiği, silahlı eylem talimatı vererek örgütü yönlendirdiği iddia edildi. Hakkari'de gözaltına alınan bir avukatın üzerinden terör örgütüne ait vergilendirme makbuzu çıktığı öne sürüldü. Diyarbakır Kent Meclisi/ KCK operasyonunda da 42 kişi gözaltına alındı. Aramalarda BDP binalarında iki tabanca ve 41 kilogram esrar maddesinin ele geçirildiği ifade edildi.

130 saldırı EYLEMinE ARACILIK iddiası

Soruşturma kapsamında İstanbul, Kocaeli, Bursa ve Denizli'nin de aralarında bulunduğu 16 ilde operasyon yapılırken, Diyarbakır'da yürütülen KCK operasyonunun, bu operasyonların dışında olduğu bildirildi. Bu arada gözaltına alınan ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde gözetim altında tutulan avukatların, Avukatlık Yasası uyarınca, Emniyet'te ifade vermeyecekleri ve avukatların tamamının gözaltına alınmasından sonra İstanbul Adliyesi'ne sevk edilecekleri öğrenildi.

Operasyon için İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin 2010 Mart ayından beri söz konusu kişilere yönelik teknik takip yürüttüğü dile getirildi. Bu çerçevede avukatların Öcalan ile 56 görüşme yaptığı ve bunlara 40 farklı avukatın katıldığı belirtildi. Bu görüşmelerin hiçbirinde Öcalan'la ilgili devam eden davaların gündeme gelmediği iddia edildi. Bu görüşmelerde verilen eylem talimatlarının Asrın Hukuk Bürosu'nda gerçekleştirilen toplantılarda KCK Önderlik Komitesi tarafından ilk önce sohbet, daha sonra da talimat şeklinde yazıya döküldüğü ve daha sonra da Kandil'e gönderildiği öne sürüldü. Soruşturma dosyasına göre bu süre zarfından Abdullah Öcalan'ın, avukatları aracılığıyla 130 ayrı eylem talimatı verdiği ve bu talimatlar doğrultusunda örgütün gerçekleştirdiği eylemlerde 132 güvenlik görevlisi ve sivil vatandaş hayatını kaybettiği, 471 kişinin de yaralandığı ileri sürüldü.

Son dönemde görüşme notlarının yazılı metne dönüştürülmesi işleminin, KCK Önderlik Komitesi basın sorumlusu Cengiz Kapmaz'ın liderliğinde yapıldığı iddia edildi. Soruşturma dosyasında, KCK Önderlik Komitesi'nin başkanlığını da Kandil'de bulunan PKK'nın lideri Murat Karayılan'ın yaptığı ileri sürüldü. Abdullah Öcalan, 1999 ile 2011 yılları arasında avukatları ile tam 346 görüşme yaptı. Öcalan'ın avukatlarına ilk başlarda örgüte silahlı eylem talimatlarını açık açık verdiği ve bu sebeple de 12 defa hücre cezasına çarptırıldığı öne sürüldü. 

Öcalan'ın avukatlarından Mahmut Alınak da gözaltında

KCK'ya yönelik 16 ilde düzenlenen operasyon kapsamında, terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan'ın avukatları arasında bulunan eski DEP milletvekili Mahmut Alınak, İstanbul'da gözaltına alındı. Alınak'ın, Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından, Fatih'te bulunduğu adreste gözaltına alındığı bildirildi.

Bu arada operasyonun Diyarbakır ayağında Bağlar ilçesindeki bir apartmanın 3. katındaki eve düzenlenen operasyon sırasında evde bulunan A.Y. polisten kaçmak için balkondan atladı. Hastaneye kaldırılan A.Y.'nin ayağının kırıldığı, hayatî tehlikesinin bulunmadığı belirtildi. Yine Bağlar ilçesindeki başka bir eve yapılan baskında kaçmak için 4. kattaki balkondan atlamaya çalışan kadın da son anda polis tarafından demir korkuluklar üzerindeyken yakalandı. Gözaltına alınan kadının sorgusunun sürdüğü belirtildi. ZAMAN


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Esad gün gelecek sen de gideceksinÖnceki Haber

Esad gün gelecek sen de gideceksin

Erdoğan: Dersimle ilgili devlet adına özür dilenecekse ben dilerimSonraki Haber

Erdoğan: Dersimle ilgili devlet adına öz...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar