BTK, indirimleri lütuf olsun diye yapmadı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
BTK, indirimleri lütuf olsun diye yapmadı
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK), 1 Mayıs'tan itibaren geçerli olmak üzere, ara bağlantı ücretlerinde yüzde 28 ila 31 arasında indirime gitmesi, telekomünikasyon sektörünü hareketlendirdi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK), 1 Mayıs'tan itibaren geçerli olmak üzere, ara bağlantı ücretlerinde yüzde 28 ila 31 arasında indirime gitmesi, telekomünikasyon sektörünü hareketlendirdi. Türk Telekom CEO'su Paul Doany, sektörde yaşanan son gelişmeleri Yeni Şafak'a değerlendirdi.

TEKELDEN DAHA DA SAKINCALI

Hakim durumdaki mobil operatörün şebeke içine düşük, şebeke dışına yüksek fiyat verdiğini belirten Doany, “Avrupa Birliği'nde bu durumun tekelden daha tehlikeli olduğunun farkına varıldı. Bu nedenle şirketlerin birbirine uyguladıkları ara bağlantı fiyatlarında indirim sağlayacak somut adımlar atılıyor. Genel strateji bu şekilde açıklandıktan sonra AB ülkeleri arasında SMS ve veri ücretlerinde fiyat tavanı koydular ve bu fiyatı aşamazsınız dediler. Benzer adım konuşma tarafında da olacak. Türkiye'de de ara bağlantı ile ilgili atılan adımlar, Avrupa ile aynı doğrultuda. Sabit ve mobil sektöründeki küçük operatörlerin, pazarı kontrol eden mobil operatörü sübvanse etmek zorunda bırakılmasına izin verilmeyecek. Biz bunu uzun süredir anlatmaya çalışıyoruz. Diğer operatörler bunun olacağına inanmadılar' dedi.

MOBİL KULLANIM TRAFİĞİ ARTIYOR

Sabit telefon kullanım trafiğinin düştüğünü belirten Paul Doany, “Bir yılki maliyetlerin, toplam konuşma süresine bölünmesiyle dakika başına düşen maliyetler ortaya çıkar. Sabit operatör tarafında maliyetler artmadı fakat kullanım trafiği düştü. Kullanım trafiğinin düşmesi dakika başına düşen maliyeti arttırıyor. Ama mobil tarafta ise durum farklı. Mobil tarafta kullanım trafiği, maliyetlere göre hızlı bir şekilde artıyor. Dolayısıyla maliyetler düşmüş oluyor. Yani BTK bu indirimleri bize lütuf olsun diye yapmadı” şeklinde konuştu.

Türk Telekom'un krizin damgasını vurduğu 2008'de 1.8 milyar TL'lik yatırım yaptığını belirten Doany, 2009'da da 1.8-2 milyar TL yatırım yapmayı hedeflediklerini söyledi. Türk Telekom'un eğitim, sağlık ve ekonomi için her zaman itici güç konumunda olduğunun altını çizen Doany, özellikle eğitim yatırımlarına önem verdiklerini belirtti.

 

Pazar payı artarken fiyatlar düşmüyor

BTK'nın yaptığı ara bağlantı ücretlerindeki indirimi değerlendiren Doany, "Müşteriler neden piyasadaki hakim operatörden, diğer operatörleri ararken bu kadar yüksek ücret ödemek zorunda olsun. Avrupa'daki operatörleri ele alacak olursak, gelirlerinin yüzde 35'i şebeke dışından elde ediyorlar. Türkiye'de ise şebeke dışı kullanımı daha az. Çünkü Türk tüketiciler için diğer operatörleri aramanın maliyeti o kadar yüksek bir noktaya vardı ki artık fiyat farkı kaldırılamayacak kadar yüksek bir noktaya ulaştığı için birden fazla sim kartı kullanıyorlar. 10 yıl önce İngiltere'de 30 milyon sabit, 4-5 milyon mobil kullanıcı varken bugün sabit 25 milyon, mobil neredeyse 100 milyon oldu. 10 yıl önceki pazara göre pazar payı artarken nasıl oluyor da fiyatlar düşmüyor?” diye konuştu.

 

Bölge ülkelerine teknoloji ihracatı

Türk Telekom, özelleştirilmesinin ardından, Argela, İnnova, Sebit ve son olarak Sobee gibi teknoloji şirketlerini bünyesine aldı. Türk Telekom'un desteği ile hızlı bir büyüme kaydeden bu şirketler geliştirdikleri teknolojileri bölge ülkelerine ihraç etmeye başladı. Sebit'in geliştirdiği Vitamin ürünü İngilizce, İspanyolca ve Arapça dillerine çevriliyor ve bölge ülkelere satılması için bağlantılar yapılıyor. Azerbaycan'da da Vitamin için çalışmalar yapılıyor. Argela şirketi ile de, Hindistan'da bir proje için anlaşmaya varılırken, İnnova da Katar'a gümrük sitemlerinde kullanlan biyometrik kiosklar ihraç ediyor.Yatırımcı ilişkileri konusunda sadece Türkiye'de değil tüm dünyadaki ender şirketlerden birisi olduklarının altını çizen Doany, “Biz şirket olarak gelecek ile ilgili varsayımsal veriler veya planlar yerine somut hedefler üzerinde ilerliyoruz. Bu konuda yatırımcıların haklarına çok önem veriyoruz" dedi.

 

Sendika ile omuz omuza

Geçmişte sendika ile yaşananlara da değinen Doany, 'Geçmişte temel anlaşmazlık noktamız genel piyasa ücretleri ortalamasının üzerinde olan işe giriş ücret seviyesiydi. Geçmişteki her toplu sözleşme döneminde bu ücret seviyesi otomatik olarak yükselmişti. Biz ise yeni mühendisler ve teknikerleri aramıza katmak istiyorduk. Daha sonra anlaşma noktasına varıldı ve sonrasında 2007 ve 2008'de bin 100 ve 2 bin 600 çalışan işe alındı. Geçen sene grev yaşanmasına rağmen bu sene iki hafta gibi bir sürede anlaşmaya varıldı. Bu tip anlaşmalarda kazanan ve kaybeden taraf olmaz diye düşünüyorum. Önemli olan şirketimizin geleceği, zaten toplu sözleşme töreninde de omuz omuza verildiğini herkes yakından gördü” şeklinde konuştu.

 

Baz istasyonlarına son

Türk Telekom'un gelecek ile ilgili planlarından da bahseden Paul Doany, femtocell adını verdikleri yeni teknolojiyle GSM ile internet ve genişbant teknolojisini birleştireceklerini ifade etti. Femtocell'in evlere gelen genişbanda takılacak bir alet olduğunu bildiren Türk Telekom CEO'su Paul Doany, “Yeni teknoloji ürünü bu alet bir nevi baz istasyonu görevi görecek. Burada cep telefonlarının baz istasyonuna ihtiyaç duymadan çalışmasını sağlayacak bir iletişim ağından bahsediyoruz. İnsanlar bu sistem üzerinden konuşmaya başlayacak” ifadelerine yer verdi.

 

 

Başarısının sırrı sudoku ve kimyon

Yoğun çalışma hayatındaki başarısını ve dinamikliğini sudoku ve kimyona borçlu olduğunu anlatan Paul Doany, 'Her akşam yatmadan önce mutlaka sudoku oynarım. Böylelikle yatmadan önce kafamın içini boşaltmış oluyorum. Yediğim yemeklere de çok dikkat ediyorum. Türk mutfağından en çok mercimek çorbasını seviyorum. Özellikle ağır yemeklerde mutlaka kimyon kullanırım. Bu yüzden yanımda sürekli kimyon taşıyorum” şeklinde konuştu.

YENİŞAFAK


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Devrimci Karargâhın hücre evlerine şafak baskınıÖnceki Haber

Devrimci Karargâhın hücre evlerine şafak...

Baba Garipoğlu cinayete iştirakten tutuklandıSonraki Haber

Baba Garipoğlu cinayete iştirakten tutuk...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-maizlik.com-kodim0313kpr.com-www.lataant.com-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar