Avrupa tıkanık, ABD açıldı, Rusya ve Çin ihracatı artırdı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Avrupa tıkanık, ABD açıldı, Rusya ve Çin ihracatı artırdı
Dünyanın 2020’de girdiği tedarik sıkıntısı devam ediyor. Koronavirüs salgını nedeniyle başlayan sıkışıklık, açılmaların başladığı dönemde Ukrayna’daki savaş nedeniyle tekrar tırmandı. Almanya’nın Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü, konteyner liman tıkanıklığının Kuzey Denizi'ne kadar ulaştığını rapor etti.

Almanya'nın önde gelen ekonomi enstitülerinden Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW), konteyner taşımacılığındaki tıkanıklıkların Kuzey Denizi'ne de ulaştığını belirtti.

IfW, küresel mal ticaretine ilişkin analizini açıkladı. Analizde, küresel mal ticaretinin hâlâ konteyner taşımacılığındaki ciddi tıkanıklık ve gecikmelerin tehdidi altında olduğu, küresel ticaretin bundan zarar gördüğü aktarıldı.

Kovid-19 salgınının başlamasından bu yana ilk kez konteyner gemilerin hareketinin Kuzey Denizi'nde Almanya, Hollanda ve Belçika limanları açıklarında kilitlendiği belirtilen analizde, "Şu anda küresel navlun kapasitesinin neredeyse yüzde 2'si burada sıkışmış durumda ve yüklenemiyor veya boşaltılamıyor." denildi.

AVRUPA TIKANDI

Alman Körfezi'nde, toplamda 150 bin standart konteyner kapasiteli yaklaşık bir düzine büyük konteyner gemisinin Hamburg veya Bremerhaven'de boşaltılmak üzere beklediği bildirilen analizde, Rotterdam ve Anvers limanlarında durumun daha da dramatik olduğu, buna karşın Los Angeles açıklarında konteyner gemisi tıkanıklığının son bulduğu aktarıldı.

Küresel mal ticaretinin mayısta yüzde 1 düştüğü öngörüsüne yer verilen analizde, büyük ekonomiler arasında Çin'in olumlu bir şekilde öne çıktığı kaydedildi.

ÇİN VE RUSYA’NIN İHRACATI ARTTI

Küresel ticaret göstergesinde Çin'in mayıs ihracatında bir önceki aya göre (nominal, mevsimsellikten arındırılmış) yüzde 2,1 ve ithalatında yüzde 7 artış, ABD için ise ihracatta yüzde 1,3 gerileme ve ithalatta yüzde 1,8 artış olmasının beklendiği aktarılan açıklamada, ihracatın mayısta Almanya'da yüzde 1,2 ve AB'de de yüzde 1 düşmesinin öngörüldüğü bildirildi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Türkiye'den BM'ye 6 maddelik Yunanistan mektubuÖnceki Haber

Türkiye'den BM'ye 6 maddelik Yunanistan...

Avrupa'da birinci, Dünya'da dördüncü sıradayızSonraki Haber

Avrupa'da birinci, Dünya'da dördüncü sır...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar