Türkiye'den BM'ye 6 maddelik Yunanistan mektubu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye'den BM'ye 6 maddelik Yunanistan mektubu
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler'e Yunanistan'ın Türkiye'ye yakın adaları silahlandırdığı yönünde iki mektup gönderildiğini açıkladı. Açıklamanın ardından, mektuplarda yer alan maddeler ortaya çıktı.

Türkiye ile Yunanistan arasından yaşanan Kıbrıs, Doğu Akdeniz ve kıta sahanlığı gibi sorunlara bir yenisi olarak Türkiye'ye yakın adaların silahlandırılması eklendi. Lozan ve Paris anlaşmasını bozarak silahlandırılan adalar, egemenlik tartışmasını başlattı.

ADALARIN STATÜSÜ İHLAL EDİLDİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan’ın Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri düzeyinde girişimlerde bulunmasınının sebebinin 1923 Lozan ve 1947 Paris Anlaşmaları ile silahlandırmama koşuluyla kendisine verilen adaların statüsünü ihlal etmesi ve Türkiye’nin de bu ihlali uluslararası hukuk çerçevesinde gündeme getirmesi olduğunu vurguladı. Çavuşoğlu, gerçekleştirilen ihlale karşılık Türkiye'nin Birleşmiş Milletler'e 2 mektup gönderdiği belirterek Yunanistan'ı mektuplara cevap vermeye çağırdı.

6 MADDELİK MEKTUP İLETİLDİ

Türkiye'nin BM Daimi Büyükelçisi Feridun Sinirlioğlu tarafından iletilen mektupta, şu hatırlatmalar yer alıyor:

Madde 1: Lozan anlaşmasının 12. maddesine göre Yunanistan'ın adalar üzerindeki egemenliği mazide ve atide adaların gayri askeri statüsüne bağlıdır.
Madde 2: Montrö sözleşmesi sadece Türkiye'ye boğazlar çevresini silahlandırma hakkı verir, Yunanistan için açık ya da örtülü hüküm içermez. Karadeniz olarak tarif edilen alan Yunanistan'ı kapsamaz.
Madde 3: Müzakerelerde taraflar arasında siyasi taahhütte bulunulmadıysa herhangi bir yasal zorunluluk nedeni yoktur.
Madde 4: Türkiye taraf olmasa da Paris Barış Antlaşması en üst seviye silahsızlanma anlaşmasıdır ve herkes için bağlayıcıdır.
Madde 5: Finlandiya ve İsveç arasındaki Aaland takıadası sorunun çözümü Türkiye talepleri için örnek teşkil etmektedir.
Madde 6: Yunan iddialarının yasal dayanağı zayıftır, iddialar gerçeklikten kopuk bir zihin yapısını göstermektedir, bu nedenle daha fazla yanıtı hak etmemektedir.

ADALARIN EGEMENLİĞİ TARTIŞILIR

Atina'nın her platformda Türkiye karşıtlığı yaptığını belirten Çavuşoğlu, "Diğer taraftan da özelikle de Türkiye'nin ABD'den almak istediği F-16'ları Türkiye'ye vermeyin diye lobi yapacaksın. Aslında bu NATO müttefikliğine de sığmayan bir hareket" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye ile Yunanistan arasında zaman zaman görüş ayrılıkları bulunduğuna, ilişkilerde iniş ve çıkışlar olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

Peki Yunanistan'ın agresif olmasının başka bir sebebi nedir? Yunanistan'ın 1923 Lozan ve 1947 Paris anlaşmalarında silahlandırmama şartıyla kendisine verilen adaların statüsünü ihlal etmesi ve bizim de bu ihlali uluslararası hukuk çerçevesinde gündeme getirmemiz. Biz BM'ye iki tane mektup yazdık. Bu adalar Yunanistan'a bu şartlarla verildi.

Anlaşmalar ortada ama Yunanistan bunları ihlal ediyor ve adaları silahlandırıyor. Eğer Yunanistan bu ihlalden vazgeçmezse bu adaların egemenliği tartışılır. Bugün bir kere daha söylemek istiyorum. Yunanistan bu ihlallerden vazgeçmezse, bu adaların egemenliği tartışılacaktır. Bu kadar açık, net. Anlaşmalara uyacaksın.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Terör destekçisi milletvekilinden İsveç hükümetine şantajÖnceki Haber

Terör destekçisi milletvekilinden İsveç...

Avrupa tıkanık, ABD açıldı, Rusya ve Çin ihracatı artırdıSonraki Haber

Avrupa tıkanık, ABD açıldı, Rusya ve Çin...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar