Önceki yazılarımızda inovasyon kavramına ve önemine dikkat çekmiÅŸtik. Bu ayki yazımızda ise inovatif ÅŸirket kültürü oluÅŸturmada neler yapılmalı ve nasıl bir yol izlenmelidir? Bu konular üzerinde duracağız.
Åžirket içinde inovasyon yapmanın öncüsü, yol göstericisi ve sahiplenicisi kimdir sorusunun karşılığı hiç ÅŸüphesiz ki iÅŸletmenin tepe yönetimidir. Aksi durumda ÅŸirket çalışanları kendiliÄŸinden haydi inovasyon yapalım da ÅŸirketimiz ulusal ve uluslararası ticari arenada rekabetten geri kalmasın. Karımızı maksimize edelim gibi söylemlerde bulunmayacaklardır! Ä°novatif ÅŸirket kültürünü tüm argümanları ile oluÅŸturmak ve uygun zemini inÅŸa etmek yönetimin irade ve tasarrufundadır.O halde ÅŸirketinizin inovatörü, lideri siz ÅŸirket yöneticilerisiniz! Åžirketin inovatif bir ÅŸirket olması ve çalışanların bu yönde kanalize edilmesi de tabi ki size düÅŸmektedir.
O halde ne yapılmalı? Åžirketler kendi örgütsel yapıları içerisinde mutlaka inovatif politikaları ÅŸirketin tüm birimlerine yayarak benimsenmesini saÄŸlamalıdırlar. Bir iÅŸletmenin baÅŸarılı ve kalıcı olmasını saÄŸlayan en önemli etken inovasyon yapabilme kapasitesidir. Ve iÅŸletmeler tüm çalışanları ve yöneticileri ile beraber inovasyon yapma istek ve potansiyelini etkin kullanmak zorundalar. Çünkü inovasyon yaparken baÅŸarı dediÄŸimiz ÅŸey öyle kendiliÄŸinden gelip iÅŸletmenizin üzerine kurulacağı bir ÅŸey deÄŸildir. Ancak ve ancak ortak hedefe kilitlenmiÅŸ ve aynı amacı içselleÅŸtirmiÅŸ ekipler ile gerçekleÅŸtirilebilmektedir. Ä°novaf bir kültür oluÅŸturmak için iÅŸletmenin yöneticileri, çalışanlar ve paydaÅŸlar ile etkin bir örgütlenme yapısının oluÅŸturulması ÅŸarttır. Bu aÅŸama da Oden (1997:5) iÅŸletmelerde inovatif kültürün tesis edilmesi ve iÅŸletmelerin yenilikçi bir yapıya kavuÅŸturulması için sahip olunması gereken özellikleri ÅŸöyle sıralamaktadır.
1.Daima geleceÄŸe odaklı, öngörü sahibi, taktik ve strateji geliÅŸtirebilen kültür temalı liderlik,
2.YeniliÄŸe ve baÅŸarıya odaklanmış bir ÅŸirket kültürü,
3.MüÅŸteri ihtiyaç, beklenti ve taleplerine kilitlenilmiÅŸ bir strateji
4.Åžirketin tüm faaliyet kalemlerinde toplam kalite yönetimini esas alan politikalar,
5.Esnek bir örgüt yapısı oluÅŸturularak keskin olarak çizilmiÅŸ kalıpların dışına çıkılmış bir yapı oluÅŸturması,
6.Yüksek öncelikli çözüm ortaklıkları, ekip çalışması ve güven
7.Katılımcı yönetim ve insiyatif alma hakkı tanınmış çalışanlar,
8.Ä°nsan kaynakları yönetimine en yüksek düzeyde önem verilmesi,
9.ÖÄŸrenmeyi hayata yayma ve sürekliliÄŸin saÄŸlanarak, deÄŸiÅŸim ve ilerme içerisinde olma,
10.Etkin bilgi sağlama kaynağı, iletişim ve karar alma sistemleri ilgi sağlama kaynağı oluşturma,
11.Süreç içerisinde performansa odaklanmak, süreç yönetimini esas almak,
12. Ürün, süreç ve pazar geliÅŸimine önem vermek
Ä°novasyon, kendisini besleyen bir kültür atmosferinde sürekli bir geliÅŸim ve yenilik içerisinde uzun vade de etkinliÄŸini koruyabilir. Bunun için gerekli olan ve 12 madde ile anlatılmaya çalışılan konulara önem verip iÅŸletme içerisinde inovatif (yenilikçi) bir kültürün oluÅŸumu saÄŸlanmalıdır. Öncelikle takım çalışması ve ÅŸirket içinde birbirinin rakibi deÄŸil takımdaşı olduÄŸunun farkındalık ve bilincinde bir atmosfer oluÅŸturulmalıdır. Takımın her ferdi zincirin önemli bir halkası olduÄŸunun farkında olmalıdır. Ä°novatif ÅŸirket kültüründe insan insanın kurdudur mantığına yer yoktur, olmamalıdır. Herkes bulunduÄŸu noktanın hakkını verme istek ve gayesinde olmalıdır. Her çalışan ÅŸirket içerisinde anlamlı bir birey olarak aidiyet duygusuna sahip olmalıdır. YardımlaÅŸma kültürü geliÅŸtirilmelidir.
Ä°ngilizce bir kavram olan ‘know-how’ olarak bildiÄŸimiz teknik bilgi ve uzman olan çalışanlara sahip olmak olmazsa olmazlardandır. Ä°novasyonu önce fikri düzeyde üretip sonra ticari çıktıya bu çalışanlar eli ile dönüÅŸtürülecektir. Bu da ÅŸirket içinde beyin fırtınası ve diÄŸer inovatif düÅŸünce teknikleri aracılığıyla olabilecektir.
Liderin çalışanları ile kurduÄŸu iletiÅŸim dilinin kalitesi çok önemlidir. Ben dilinden olabildiÄŸince uzak, biz diline hâkim iletiÅŸim ÅŸekli esas olmalıdır. Argo tabirle ‘ben sizin babanızım ben ne dersem o’gibi bir üslup ve yönetim ÅŸekliyle günümüzde bir yere varılamayacağı açıktır. Lider çalışanlarında söylem ve davranışları ile aidiyet duygusu inÅŸaa etmelidir. Yönetici adeta arı misali çalışanlarını bal yapabilir konuma getirmeyi bilebilir bir üslupta olmalıdır.
Israrla çalışan potansiyelinden bahsediyoruz. Çünkü kuÅŸaklar deÄŸiÅŸti. Bizler X-Y-Z kuÅŸak ayrımlarının bile ayırdına varamadan dünya Alfa kuÅŸağından bahsediyor. Yani tablet bilgisayarlarla büyüyen, akıllı telefonsuz bir hayatı bilmeyen, saniyeler içinde düÅŸüncelerini internete aktarabilen, bugüne kadarki ‘en fazla dönüÅŸtürme’ yeteneÄŸine sahip kuÅŸak. Hal böyle iken yeni ekonomik düzenin araçları ve insan kuÅŸakları olarak eskisinden çok farklılık göstermektedir. Bilgi ve inovasyon yeni ekonomik düzenin vazgeçilmez ve olmazsa olmaz bileÅŸenleri arasındadır. Bilginin en kıymetli sermaye olduÄŸu günümüz koÅŸullarında, bilgi donanımlı bireyler iÅŸletmeler için çok önemli bir kaynak olarak görülmelidir. Ä°novasyon için de bu bilgi donanımlı çalışanlar iÅŸletmelerin en önemli hazinesi olmaktadır. Bu durumun bireylere etkisi mecburi olarak her geçen gün daha donanımlı olma mecburiyeti için bir itici güç olacaktır.
Ä°ÅŸletmelerin hayatta kalabilmek ve sürdürülebilir bir rekabet avantajı yakalayabilmek için mecburi olarak inovatif ÅŸirket olma zorunlulukları var. Bunun için inovatif bir ÅŸirtketin iÅŸletmenin iliÅŸkili olduÄŸu daha doÄŸrusu olmak zorunda olduÄŸu teknoloji, müÅŸteriler, tedarik ağı, dış kaynaklar, organizasyon, iletiÅŸim, halkla iliÅŸkiler, her birinin etkin bir ÅŸekilde yönetimini saÄŸlamalıdır.
Facebook Yorum
Yorum Yazın