YERLİ ÜRÜN KULLAN Yüzde 15 FİYAT AVANTAJINDAN YARARLAN!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
YERLİ ÜRÜN KULLAN Yüzde 15 FİYAT AVANTAJINDAN YARARLAN!
7033 sayılı Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Kanununa göre, kamu alımlarında orta ve yüksek teknolojili yerli malı ürün teklif eden istekliler lehine %15 oranında fiyat avantajı sağlanması zorunlu hale getirilmiştir.

Mega Radar Baskılı Devre Klemensleri, kamu ihale kurulunun yayımladığı 4734 sayılı kanun kapsamında fiyat avantajı sağlanması zorunlu olan ürün listesinde “32442400” CPV kodu ve “terminal blokları” ismi ile ileri teknoloji yerli ürünler sınıfına girmektedir. 

Kamu alımlarında yerli üretime yönelik fiyat avantajı, 2015 yılından itibaren zorunlu olarak uygulanıyor. Bu avantajdan yararlanmak isteyen üreticilerin, yerli malı üretim belgesi ile ihalelere başvurması gerekiyor. Kamu İhale Kanunu’nda yapılan değişikliklerle, orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünlerde, kamu alımı yapılıyorsa yerli malı sunan isteklilere zorunlu ve otomatik olarak yüzde 15 fiyat avantajı sağlanması hükmü konuldu. Bu hüküm uyarınca yerli malı teklif eden bir istekli, ihalede, yerli malı teklif etmeyen istekliden yüzde 15’e kadar daha pahalı teklif yapsa da ihaleyi kazanmış olacak. 

Bu düzenleme ile yerli istekliler ile yerli malına avantaj sağlanmak suretiyle yerli sanayinin iktisadi büyüme ve uluslararası rekabet gücünün artırılması amaçlanıyor.

 “Orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünlerinin” yerli olarak üretilenleri her yıl Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilan edilecek. Bakanlığın yayınlayacağı usul ve esaslar doğrultusunda üreticiler, yerli olarak ürettikleri bu ürünlere ilişkin belge alacaklar.

Tasarıya göre, ortak girişimlerin yerli istekli sayılabilmesi için bütün ortaklarının yerli istekli olması gerekiyor. İmalat sanayiinde uzun zamandır yerli ürünlere ve yerli isteklilere yönelik fiyat avantajının zorunlu olarak uygulanması talep ediliyordu. Hükümet, bu taleplere kısmi de olsa (orta ve yüksek teknolojili mallar) yanıt vermiş oldu.

*01 Temmuz 2017 tarihli ve 30111 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sigma Elektrik Hakan Tan İle SöyleşiÖnceki Haber

Sigma Elektrik Hakan Tan İle Söyleşi

MAKEL ŞİRKETLER GRUBU UKRAYNA’NIN BAŞKENTİ KİEV’DESonraki Haber

MAKEL ŞİRKETLER GRUBU UKRAYNA’NIN BAŞKEN...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar