Yeni ABye tek aday Türkiye

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yeni ABye tek aday Türkiye
IMF'den yardım almayan ve mali disiplinden vazgeçmeyen Türkiye, Avrupa'nın en büyük ekonomilerine ders vermeye devam ediyor.

IMF'den yardım almayan ve mali disiplinden vazgeçmeyen Türkiye, Avrupa'nın en büyük ekonomilerine ders vermeye devam ediyor. Önceki gün AB liderler zirvesi öncesi biraraya gelen Fransa Cumhurbaşkanı Nicola Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in AB sözleşmesinde değişiklik önermesi ve yeni birlik için Maastrich Kriterlerini esas alacaklarını açıklamaları Türkiye'nin ekonomik başarısını bir kez daha gözler önüne serdi. Zira Merkel ve Sarkozy'nin aradığı kriterlere hiçbir AB üyesi uymazken, Türkiye gerekli şartları yerine getirebilen tek ülke.

KRİTERLERE UYAN KALMADI

Merkel ve Srakozy bu önerileri 8-9 Aralık'ta gerçekleştirilecek AB liderler zirvesine taşımayı amaçlarken, önerilerin işlerlik kazanması halinde üye ülkelerden hiç biri yeni kurulacak birliğe dahil olamayacak. Maastrich Kriterlerinde yer alan üye ülke devlet borçlarının GSYH'sına oranını yüzde 60'ı geçmemesi ve ülke bütçe açığının GSYH'sına oranı yüzde 3 sınırı getirmesi 27 üyenin saf dışı kalmasına neden oluyor. AB'de devlet borçlarının GSYİY'ye oranı ortalaması yüzde 80'i aşarken, bütçe açığının GSYH'ye oranı ortalaması ise yüzde 6,4. Türkiye ise AB'yi imrendirecek oranlar yakaladı. 2010'da bütçe açığının GSYH'ye oranı yüzde 3,6 olan Türkiye birçok Avrupa ülkesini geride bıraktı. Özellikle Avrupa'nın yumuşak karnı olan Yunanistan, Portekiz, İrlanda ve İspanya gibi ülkelerin tavan yaptığı bütçe açıklarında yüksek oranlara ulaştı. Yunanistan ve Portekiz'de ise oranlar sırasıyla yüzde 10,5 ve yüzde 9,1 olarak gerçekleşti.

EN YAKINI YİNE ALMANYA

Bütçe açığı oranlarında Avrupa'nın önde gelen ekonomilerinden Türkiye'yi geçen tek ülke Almanya oldu. Yüzde 3,3 gibi bir oran yakalayan Almanya dışında İsveç, Estonya, Finlandiya gibi ülkeler ortalamanın altında kaldı. Borçlanmada da Türkiye GSYH'ye oranla yüzde 45 gibi düşük bir oranda kalırken Avrupa'da İrlanda yüzde 96,2, Yunanistan yüzde 142,8, Portekiz yüzde 93'e ilerledi. Üye ülkelerin bütçe açığının GSYH'sine oranının yüzde 3'ü geçmemesi gerektiği AB'de sadece beş ülke bu rakamın altında kaldı. Devlet borçlarının GSYH'sine oranı olan azami yüzde 60'lık rakamı ise bir çok ülke tutturamadı.

Kirişleri kolonları sağlamlaştırıyoruz

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Avrupa'da yaşanan krizi bir depreme benzeterek, tüm dünyanın bundan etkileneceğini ancak Türkiye ekonomisinin kirişleri, kolonları ve zeminini sağlamlaştırmakla meşgul olduğunu söyledi. Türk-Japon Ekonomik Forumu için gittiği Japonya'da konuşan Babacan, Avrupa'nın zor bir dönemden geçtiğini ve sıkıntılarının büyük olduğunu söyledi. Babacan, bu büyük sorunları çözülmesi için gereken cesur adımları atacak güçte çoğu Avrupa ülkesinde bir hükümetin olmadığını belirterek, bu ülkelerin çoğunluğunda mevcut tablonun iç açıcı olmadığını söyledi. Yapılacak liderler zirvesine dikkati çeken Babacan, bunun sonunda IMF'nin ön planda olduğu bir destek mekanizmasına doğru gidileceğini düşündüğünü belirtti.

Adalet Divanı'na büyük yetki

Paris zirvesinden çıkan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel tarafından kamuoyuna açıklanan diğer önemli karardaysa, üye ülkelerdeki mali disiplini ve bütçe açıklarını kontrol konusunda Lüksemburg'daki Avrupa Adalet Divanı'na da yetki verilmesi önerildi. Sarkozy zirve sonrasında yaptığı açıklamada, Paris ve Berlin'in önerilerinin AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy'a çarşamba günü (bugün) iletileceğini duyurdu.

AB sözleşmesinde değişiklik istiyorlar

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angele Merkel, Avro bölgesi borç krizini aşmak için önceki gün Paris'te bir araya gelerek bir dizi karar aldı. Liderler zirvesinde gündeme gelecek bu kararların başında AB sözleşmesinde değişiklikler yapılması ve yeni bir AB oluşturulmasına yönelik görüşler yer aldı. Paris ve Berlin'in, perşembe günü başlayacak AB zirvesine sunacakları ortak öneriye göre, avro bölgesinde, açıkları, gayri safi milli hasılanın yüzde 3'ünü geçen ülkelere otomatik yaptırım uygulanması isteniyor. Yine iki ülke, Avro bölgesindeki ülkelerin mali disipline uymalarının sağlanmasının kontrolü konusunda üye ülkelerdeki anayasa mahkemelerine de yetki verilmesini talep ediyor.yenişafak


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ege 5.1le sallandı, İstanbulda bile hissedildiÖnceki Haber

Ege 5.1le sallandı, İstanbulda bile hiss...

Yeniden inceletirimSonraki Haber

Yeniden inceletirim

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar