Vitrin yeni hikaye eski

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Vitrin yeni hikaye eski
CHP, Ankara'da 'demokrasi ve değişim' sloganıyla 34.

CHP, Ankara'da 'demokrasi ve değişim' sloganıyla 34. Olağan Kurultayı'nı topladı. Ancak CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun her fırsatta vurguladığı 'yeni CHP'nin izlerine kurultayda rastlanmadı. Kılıçdaroğlu'nun konuşma performansı ve içeriği Meclis grup toplantılarının bir benzeri oldu.

89 yıllık tarihinde 51. kurultayını 'demokrasi ve değişim' sloganı ile başlatan CHP'de Kılıçdaroğlu, salona sağ yanına örgütlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap'ı alarak oturdu. Bu delegelere 2. adam mesajı olarak algılandı. CHP lideri konuşmasında AK Parti'yi eleştirmenin dışında başka bir konuya değinmedi. Kılıçdaroğlu, partisinin Meclis grup toplantısında olduğu gibi ekonomiden, dış politikaya, Kürt sorununa kadar hükümete yüklendi.

DEĞİŞİMİN NE OLDUĞUNU SÖYLEMEDİ

Kılıçdaroğlu, sosyal demokrasinin temelinde ilerleme ve değişimin olduğunu, rant yerine insanı esas aldığını, sosyal demokratların toplumdaki eşitsizlik ve mağduriyetleri gidermek için yola çıktığını vurgulayarak, "Sosyal demokrasinin temelinde değişim, değişim, değişim vardır" dedi. Değişimden anlaşılması gerekenin çağdaş uygarlık düzeyini yakalama ve onu aşma güdüsü olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Tarihin her döneminde sistemden beslenenler değişime karşı çıkmışlardır. Statükocular, istikrar bozulmasın diye statükolarının devamı için çaba harcar. Ama biz halkın çıkarları üzerine inşa edilen değişim için yola çıktık" dedi. Ancak bu değişimin nasıl olacağına açıklık getirmedi.

HER FIRSATI DEĞERLENDİRDİ

Baykal'ın 'kaset' marifetiyle koltuğundan uzaklaştırılmasının ardından genel başkanlığa getirilen ve o dönemden itibaren her fırsatta 'yeni CHP'den söz eden Kılıçdaroğlu, partisi için böylesine önemli olan ve adını verdiği kurultayda değişimden tek kelime dahi söz etmedi. Göreve geleli iki yıl olan CHP lideri, bu süre içerisinde tek adam olmak için her fırsatı değerlendirdi, önceki dönemlerde eleştirdiği parti içi demokrasi uygulamasını, peşpeşe yapılan kurultaylarda muhalefetin sesini keserek kendisi uygulamaya başladı. Kılıçdaroğlu, bu tavrıyla hem kendisinin hem de örgütün eleştirdiği Baykal'ın tutumunu sergilemeye başladı.

YENİ STATÜKOYU OLUŞTURUYOR

Partiyi, örgütü ve yönetimi belirlerken demokratik yöntemleri uygulayacağını belirten Kılıçdaroğlu, olağanüstü tüzük kurultaylarında aldığı ve bu kurultayda geçerli olan yeni tüzüğe rağmen yerini sağlamlaştırmak için her fırsatı değerlendiriyor. Eski Başkan Deniz Baykal döneminde parti yöneticileri belirlenirken uygulanan 'blok liste' sistemini sert bir dille eleştiren CHP lideri, 2 yıl geçmeden Baykallaştı. Bin 282 delegesi olan CHP'de Parti Meclisi için bugün 400'ü aşkın delegenin yarışması bekleniyor. CHP'nin önceki kurultaylarında blok liste yöntemi uygulanırken, genel başkan ve genel merkezin hazırladığı PM listesine oy veriliyordu. Kılıçdaroğlu da daha önce sık sık PM'nin delegeler tarafından şekillendirileceği mesajını vermişti. Kılıçdaroğlu en son geçtiğimiz hafta sonu milletvekilleri ve il başkanları ile bir araya gelerek beşer kişilik liste hazırlamalarını istemişti. Kılıçdaroğlu bir yandan tabana sizin istediğiniz adaylardan oluşan bir anahtar liste hazırladım mesajı vermeye hazırlanırken, diğer taraftan PM'ye seçilmesini istediği kişilerden 60 kişilik bir 'anahtar liste' yapıp delegelerin bilgisine sunacak. Kılıçdaroğlu, hazırladığı 'anahtar liste'yle Baykal'ın uyguladığı blok liste yöntemine başvurarak, parti içindeki gücünü daha da pekiştirmeyi yeni statüko oluşturmayı amaçlıyor.

MUHALEFETTEN SERT ELEŞTİRİ

Konuşmasında "demokrasi ve değişim" sloganına sık sık vurgu yapan Kılıçdaroğlu, "Politikalarınızı kişiler üzerinden kurarsanız başarısızlığa mahkûmsunuz demektir" açıklamasına tepki gösteren bazı muhalifler, "Kılıçdaroğlu, 'anahtar liste' oluşturarak, delegeye benim listemi seçin mesajı veriyor ve kendini merkez haline dönüştürüyor" eleştirisinde bulundu.

68 fireyle genel başkan

Kurultayda tek başına aday gösterilen Kemal Kılıçdaroğlu, 1232 geçerli oyun 1164'ünü alarak yeniden genel başkan seçildi. Kılıçdaroğlu'nun 68 oy fire vermesi dikkat çekti. Sonuçların açıklanmasının ardından teşekkür konuşması yapan Kılıçdaroğlu 'Kardeş kavgasının olmadığı, çocukların yatağa aç girmediği, barışın olduğu bir ülke için yolculuğumuz sürecek' dedi.

Salondan notlar

  • Salonun içi mavi, beyaz ve kırmızı renkte balonlar ile CHP bayrakları ile süslendi. Tribünlerin etrafı çeşitli sloganların dönüşümlü olarak yansıtıldığı ışıklı panolarla çevrildi.
  • Kurultay salonuna asılan en dikkat çekici fotoğraf, Atatürk'ün CHP rozetli fotoğrafı oldu. Zira, Atatürk'ün yanında yer alan Kemal Kılıçdaroğlu'nun fotoğrafında ise rozet yoktu.
  • Divanın yer alacağı platforma 'Demokrasi ve Değişim Kurultayı' pankartı asıldı.
  • CHP'nin eski Genel Başkanlarından İsmet İnönü ve Bülent Ecevit'in fotoğrafları dikkati çekti.
  • Kılıçdaroğlu salona gelmeden önce, iki yıllık görev süresini anlatan bir kısa film gösterimi de yapıldı.
  • Bir önceki tüzük kurultayında, iki yanına eski genel başkanları alarak oturmayı tercih eden Kılıçdaroğlu, bu kez soluna eşi Sevim Kılıçdaroğlu'nu, sağına ise örgütlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap'ı alarak oturdu. Bu delegelere 2. adam mesajı olarak algılandı.
  • Kurultaya AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz'un da aralarında bulunduğu siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri, çok sayıda büyükelçi ve sanatçılar katıldı.
  • Deniz Baykal da kurultaya katıldı.
  • Ankara Spor Salonu'ndaki kurultayda, 81 il başkanının imzasıyla Divan Başkanlığı'na Altan Öymen seçildi.
  • CHP'nin Ergenekon'dan tutuklu milletvekilleri Mustafa Balbay ile Mehmet Haberal'ın mesajları okundu.
  • Salona eski milletvekilleri Hakkı Süha Okay ve Şahin Mengü ile gelen CHP'nin eski Genel Sekreteri Önder Sav, CHP'nin parti içi kavgalarla geçirecek zamanı olmadığını söyledi.
  • Mersin Milletvekili İsa Gök, "değişim, dönüşüm ve yenileşme" söylemini eleştirerek, "Başkalaşmanın siyasi adı metaformoz' dedi.
  • Anadolu Ateşi yerine bu kurultayda Artvin ve Çankaya Belediyelerinden halk oyunları ekipleri gösteri yaptı.yenisafak

    • 0
      SEVDİM
    • 0
      ALKIŞ
    • 0
      KOMİK
    • 0
      İNANILMAZ
    • 0
      ÜZGÜN
    • 0
      KIZGIN
    Faciadan dönüldüÖnceki Haber

    Faciadan dönüldü

    Rusya Beşşarsız Şama soğuk değilSonraki Haber

    Rusya Beşşarsız Şama soğuk değil

    Yorum Yazın

    Başka haber bulunmuyor!

    casibom-deneme bonusu-

    Ana Sayfa
    Web TV
    Foto Galeri
    Yazarlar