Uzlaşma çıkmazsa doğrudan referandum

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Uzlaşma çıkmazsa doğrudan referandum
Yeni anayasa için yapılan çalıştayların çıktıları, tek bir raporda toplandı. Buna göre, Cumhurbaşkanı ile Meclis'in mutabık kalması hâlinde, nitelikli çoğunluk şartı ile uzlaşma sağlanamayan bir konunun halk oylamasına götürülmesi önerildi. Özgürlükçü ve demokratik yeni anayasada memurların siyasi partilere üye olmalarının önü açılacak, hâkimlik ve savcılık meslekleri birbirinden ayrılacak.

AK Parti'nin yerel seçimler sonrasında başlayacağı anayasa turu öncesinde Cumhurbaşkanlığı 2 yıldır sürdüğü yeni sivil anayasa çalıştaylarını tamamladı. Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikalar Kurulu tarafından hazırlanan çalıştayların çıktıları rapor haline getirildi. Raporda, yeni ve sivil anayasanın Türkiye'nin temel kuruluş felsefesiyle tezatlık içermeyeceği kaydedildi.


SİYASİ BİRLİK VURGUSU
Medeniyet değerlerine ve halkın güçlü ve güven dolu bir gelecek inşa etme idealine yaraşır, vatandaş ve birey odaklı bir anayasa hazırlanacağı vurgulandı. Yeni anayasanın toplumun her kesimini kucaklayacağına, özgürlükçü ve demokratik olacağına, coğrafi bütünlüğü ve siyasi birliği koruyarak güçlendireceğine dikkat çekildi.


UZLAŞMA SAĞLANMAZSA
Raporda, Cumhurbaşkanı ile Meclis'in mutabık kalması hâlinde bir konunun referanduma götürülmesine imkân tanınabileceğine işaret edildi. Nitelikli çoğunluk şartı ile uzlaşma sağlanamayan bir konuda halk oylaması talep etme yetkisinin halka da tanınabileceğine değinildi. Bu kapsamda belirli sayıda imzayla halkın yasama süreçlerine katılımına imkân tanınabileceği, yine geri çağırma hakkı ile itiraz edici referanduma, halk vetosuna yer verilecek.

HALK OYLAMASI TALEBİ: Cumhurbaşkanı ile Meclis'in mutabık kalması hâlinde bir konunun referanduma götürülmesine imkân tanınabileceği, nitelikli çoğunluk şartı ile uzlaşma sağlanamayan bir konuda halk oylaması talep etme yetkisi halka da tanınabilecek.


SİYASİ PARTİ ÜYELİĞİ: Tarafsız kamu hizmetinin yürütülmesini temin edecek önlemler alınmak suretiyle memurların siyasi partilere üye olmalarının önü açılacak.
 

GÖREVDEN ALMA: Bakanların görevleriyle ilgili suçlardan dolayı görevden alınmasında aranan Meclis çoğunluğu ile Cumhurbaşkanı'nın görevden alınması çoğunluğu birbirinden farklı olacak.


BİREYSEL BAŞVURU: Hâkim ve savcılara, mevcut güvencelere ek coğrafî teminat ve görev süresi teminatı gibi bazı hususlar getirilecek. Hâkimlik ve savcılık meslekleri birbirinden ayrılacak. Hâkimler Kurulu ve Savcılar Kurulu şeklinde ikili bir yapılanmaya gidilecek. Anayasada yer alan hakların tamamına karşı bireysel başvuruda bulunulabilecek. Yüce divan yargılamalarıyla ilgili farklı bir usul benimsenecek ve kararlara karşı itiraz yolu açılacak.

Kaynak:Yeni Şafak


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gabar'dan bir rekor dahaÖnceki Haber

Gabar'dan bir rekor daha

Türkiye'nin verisini Türkiye'de tutarak koruyorSonraki Haber

Türkiye'nin verisini Türkiye'de tutarak...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar