Balıkesir, Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Cihat Şimşek, kırmızı ette oluşan yüksek fiyatlara ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı.
Balıkesir, Karesi ve Altıeylül Kırmızı Et Üreticileri BirliÄŸi BaÅŸkanı ÅžimÅŸek: - "Üreticilerimiz en az bir yılda yetiÅŸtirdiÄŸi besili hayvanı kasaba kilosu en yüksek 25 liradan teslim ederken, aynı gün içinde kasabın et reyonunda fiyatı 40-45 lira oluyor" - "Maliyeti göz önünde bulundurulduÄŸunda, tüketicilerin eline ulaÅŸan fiyatlarla kıyaslandığında, yüksek ücretlerin üreticiden deÄŸil, tamamen tüketiciye son noktalarda ulaÅŸtıran et dükkanları ile kar marjını yüksek tutan kiÅŸilerden kaynaklandığı açık bir ÅŸekilde ortada"
"Üreticilerimiz en az bir yılda yetiÅŸtirdiÄŸi besili hayvanı kasaba kilosu en yüksek 25 liradan teslim ederken, aynı gün içinde kasabın et reyonunda fiyatı 40-45 lira oluyor" dedi.
ÅžimÅŸek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Balıkesir'in, hayvan varlığı açısından Türkiye'de 5. sırada yer aldığını ve kırmızı et üretiminde söz sahibi bir il olduÄŸunu söyledi.
Ä°lde, geçen yıl yaklaşık 147 bin büyükbaÅŸ ile 445 bin küçükbaÅŸ hayvanın kesime gittiÄŸini vurgulayan ÅžimÅŸek, aylık ortalama 3 ila 4 bin ton kırmızı et üretiminin yapıldığını anlattı.
Ülkede kırmızı et tüketiminin arttığını ancak besilik hayvan üretiminin aynı oranda artmadığını ifade eden ÅžimÅŸek, "Bakanlığın besilik hayvan üretimini desteklemesi gerekiyor. Süt hayvanlarına gayet büyük destekler verildi, ÅŸu anda ülkede tüketim fazlası süt bulunuyor. Aynı ÅŸekilde besilik hayvana da destek verilirse sorunlar aşılabilir" ifadesini kullandı.
''Yüksek fiyat üreticiden kaynaklanmıyor"
Kırmızı ette oluÅŸan yüksek fiyatların üreticiden kaynaklanmadığını dile getiren ÅžimÅŸek, ÅŸunları kaydetti:
"Et fiyatlarının yüksek olduÄŸuna yönelik bilgiler, hem üreticimizi hem de tüketicimizi rahatsız ediyor. Üreticilerimiz en az bir yılda yetiÅŸtirdiÄŸi besili hayvanı kasaba kilosu en yüksek 25 liradan teslim ederken, aynı gün içinde kasabın et reyonunda fiyatı 40-45 lira oluyor. Ayrıca hayvanın deÄŸiÅŸik yerlerinden özel kısmını tüketicilere çok yüksek fiyatlara satıyorlar. Maliyeti göz önünde bulundurulduÄŸunda, tüketicilerin eline ulaÅŸan fiyatlarla kıyaslandığında, yüksek ücretlerin üreticiden deÄŸil, tamamen tüketiciye son noktalarda ulaÅŸtıran et dükkanları ile kar marjını yüksek tutan kiÅŸilerden kaynaklandığı açık bir ÅŸekilde ortada. Nitekim Bakanlığımız tavan fiyat koyarken tüketici fiyatını da üretici fiyatını da söyledi. Üreticide fiyat 2 lira düÅŸerken, kasap ve marketlerde 10-15 lira fiyat farkının olduÄŸu görüldü. Bu da kar marjını çok yüksek tutarak tüketiciye ulaÅŸtırıldığının göstergesidir."
Ayrıca hayvan varlığının Türkiye'de yeterli olduÄŸunu belirten ÅžimÅŸek, et ithalatının acil durum dışında gerçekleÅŸmesinin üreticiye zarar vereceÄŸini bildirdi.
ÅžimÅŸek, et ithalatı yerine üreticiye destek vermenin daha akıllıca olduÄŸunu vurgulayarak, yüksek fiyatlarla ilgili, üreticinin sorumlu gösterilmemesini istedi.
Kaynak : AA
Yorum Yazın