55 derece üstündeki mekanize sistemlerin uygulanmasının Türkiye madenciliğinde bir ilk olduğuna dikkat çeken TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu da, "Dünya madenciliğinde ise Çin ve Tayvan'da uygulanıyor" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Åžeref Kalaycı, beraberinde TKÄ° Genel Müdür Vekili Ömer Bayrak, milletvekilleri, TTK Genel Müdürü Kazım EroÄŸlu, GMÄ°S Genel BaÅŸkanı Hakan YeÅŸil ve beraberindekiler ile birlikte TTK Kozlu Müessesesi'ne geldi. Burada yerin - 425 metre altına inen Kalaycı ve beraberindekiler madende kullanılan yarı mekanize sistemi inceledi.
Maden iÅŸçileriyle sofrada bir araya gelen Bakan Yardımcısı Kalaycı, yaklaşık iki saat süren programın ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Kalaycı, "Hayatımda ilk defa bir maden ocağına indim. Emek kutsaldır. Madencilerin emeÄŸi emeklerin içerisinde en kutsal olanıdır. Çok ciddi bir çaba var. Üretim var. Yarı mekanize sistemi gördüm. Çok güvenli ve iyi, diÄŸer müesseselerimizde de genel müdürümüz deneyeceklerini ifade ettiler. Hem üretimi artacak hem de çalışanların güvenliÄŸi açısından fevkalade yeni bir sistem. Ona da sevindim. Ä°ÅŸçi arkadaÅŸlarımızla birlikte sofraya oturduk. Ä°yi ÅŸanslar iyi çalışmalar dileyip ayrıldık" dedi.
"Ahşap malzemelerden kurtulup hidrolik sistemler kullanılıyor"
Yarı mekanize sistemin iÅŸ güvenliÄŸine olan önemine dikkat çeken TTK Genel Müdürü Kazım EroÄŸlu, yeraltındaki tahkimatlarda ahÅŸap malzemeler yerine hirolik direk ve baÄŸlar kullanıldığının altını çizdi.
Hayata geçen mekanize sistemin Türkiye madenciliÄŸinde bir ilk olduÄŸuna vurgu yapan EroÄŸlu, yaptığı açıklamada ÅŸöyle dedi:
"Bizim birinci çabamız mümkün olduÄŸu kadar ahÅŸap malzemelerden kurtulup hidrolik direk çelik baÄŸlı malzemelerden çalışma ortamı oluÅŸturmak. Burada damar eÄŸilimine göre bizim çeÅŸitliliÄŸimiz farklılaşıyor. Düz damarlarda farklı bir jenerasyon kullanıyoruz. Üzülmez ve Amasra'da uyguluyoruz. 35 derece üstü, 55 dereceye kadar olan yerlerde farklı sıkıntılarımız var. Karadon ve Gelik'te bir tane tam mekanize uyguluyoruz. Bir tanesinin ihalesini yaptık. Buradaki mevcut zorluÄŸumuz üçüncü çeÅŸitleme, 55 derece üstü 90 dereceye kadar olan ÅŸu anda Türkiye'de uygulanması mümkün olmayan Türkiye madenciliÄŸinde bir ilk. Dünya madenciliÄŸinde ise Çin ve Tayvan'da uygulanan TKÄ° Genel Müdürü arkadaşımız da bizimle beraberdi. TKÄ°'nin diÄŸer yerlerinde zorluk katsayısı ve eÄŸimi olan yerlerde kendisi de gözlem yaptı. O da kendisi oralarda belirli tavsiyelerde bulunacak. Åžunu söyleyeyim hem biz uyguluyoruz. Hem de redevansçı firmalardan baÄŸlantı yapan arkadaÅŸlar var. Bize üretim boyutunda da bir artış saÄŸlayacak. Ä°ÅŸ kazalarında çok önemli bir tasarrufumuz olacak. AhÅŸap malzeme kullanmaktan tamamen kurtulmuÅŸ olacağız."
Yeniakit
Yorum Yazın