Sürpriz görüşmede başörtüsü ve yeni anayasayı konuştular

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sürpriz görüşmede başörtüsü ve yeni anayasayı konuştular
CHP, referandumdan 'evet' çıkması üzerine anayasa değişikliğiyle ilgili tavrını değiştirdi.

CHP, referandumdan 'evet' çıkması üzerine anayasa değişikliğiyle ilgili tavrını değiştirdi. Daha önce mevcut parlamentonun anayasa yapmasına karşı çıkan anamuhalefet partisi, şimdi seçimden önce değişiklik istiyor. Bu talep dün Başbakan Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu arasındaki sürpriz görüşmede de gündeme geldi. TESK'in 18. Olağan Genel Kurulu için toplantının yapıldığı otele gelen iki lider, divanın oluşması sırasında 10 dakika aynı odada bekledi. Görüşmenin içeriğine ilişkin sorular üzerine Erdoğan, "Anayasa ile ilgili tabii ki görüştük." dedi. Kılıçdaroğlu'na, referandum sürecinde üniversitelerdeki başörtüsü sorununu gündeme getirdiklerini hatırlattığını söyleyen Başbakan ekledi: "Biz de bu sorunun çözülmesini istiyoruz. 'Bugünden tezi yok hemen adımı atalım. Ekipleri kuralım, çalışmaya başlayalım' dedim."

Referandumdan 'evet' çıkmasının ardından CHP, anayasa değişikliği konusunda tavır değiştirdi. Mart ayında Bursa'da yaptığı bir konuşmada, "Eğer bu Parlamento yeni bir anayasa değişikliği yapmaya kalkarsa, yapılan değişiklik gerilim ortamında olur." diyen Kılıçdaroğlu, hafta sonu yaptığı açıklamalarda, mevcut Parlamento'nun genel seçimlere kadar yeni anayasayı uzlaşı içinde yapabileceğini belirtti. Başbakan'ın samimiyet çağrısına da "Samimiyim, anayasa için birlikte çalışalım." karşılığını verdi. Yeni anayasa paketinin bir haftada Meclis'ten geçebileceğini öne sürdü. Türk siyaseti, yeni haftaya bu gelişmeler eşliğinde sürpriz bir görüşme ile başladı. TESK'in Genel Kurulu için Rixos Otel'e gelen iki lider, yaklaşık 10 dakika görüştü. Sohbetin ana konusunu ise başörtüsü sorunu ve yeni anayasa tartışmaları oluşturdu. Başbakan Erdoğan, kuruldaki görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Görüşmede anayasa değişikliği konusunun gündeme gelip gelmediğine ilişkin soruya, "Anayasayla ilgili olarak tabii ki görüştük de yani bugün dedik, meydanlarda bir şeyi konuşuyorsun, söylüyorsun. Nedir? Bir başörtüsü meselesini devamlı dillendirdiniz, söylediniz. Ben de ne dedim? 'Bugünden tezi yok hemen adımı atalım. Hemen ekipleri kuralım, çalışmaya başlayalım'." karşılığını verdi. Erdoğan, bir gazetecinin, 'türban' demesi üzerine, "başörtüsü" ifadesini kullandı.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun ise çözüm isteğini yinelediği ve parti bünyesinde başörtüsü sorunuyla ilgili bir rapor hazırladıklarını dile getirdiği öğrenildi. Bu rapor doğrultusunda çalışmalara katkı sunacaklarını belirten Kılıçdaroğlu, ancak daha acil olarak yeni anayasa konusunun ele alınması gerektiğini kaydetti. TBMM'de oluşturulacak mutabakatla en azından genel seçimlere kadar ciddi mesafe kat edilebileceğini söyledi. CHP, Meclis'te 411 vekilin onayıyla kabul edilen ve başörtülü öğrencilerin üniversitelere gidebilmelerinin yolunu açan düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak iptal ettirmişti. CHP, Kılıçdaroğlu'nun partinin başına geçmesiyle birlikte üniversitelerdeki mağduriyeti 'sorun' olarak görmeye başladı. Kemal Kılıçdaroğlu, referandum sürecinde konuyu sık sık gündeme getirerek sorunun çözülmesini istediklerini vurguladı. Ancak Radikal'e verdiği demeçte "Kızlar üniversiteye türbanla gidecek" manşetini yalanlamıştı.

CHP'den uzlaşma komisyonu önerisi

Erdoğan ile Kılıçdaroğlu görüşmesinde, yeni anayasa için uzlaşma komisyonu kurulması önerisi de gündeme geldi. Başbakan, seçimlere kadar sürenin kısıtlı olduğunu hatırlatarak nasıl bir çözüm bulunabileceğini sordu. CHP lideri, uzlaşma komisyonu kurulabileceğini belirterek, "Bu komisyon kısa sürede çalışmalarını tamamlar. Uzlaşılan maddeleri Meclis bir haftada Genel Kurul'dan geçirir." teklifinde bulundu. Başörtüsü konusunda da Kılıçdaroğlu, "Çözüm için bir rapor hazırlığımız var. Konuyu her yönüyle araştırıyoruz. Avrupa insan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) de kararlarını inceliyoruz." ifadelerini kullandı. Erdoğan, buna, "Bu süreçte AİHM'yi karıştırmayalım. Bu bir iç meseledir. İlla bir yere sormak istiyorsak Diyanet'e soralım." şeklinde cevap verdi.

Bu arada CHP'nin yeni anayasa konusunda dokunulmazlıkların kaldırılmasını ön şart olarak sunacağı öğrenildi. Bunun dışında YÖK'ün kaldırılması, seçim barajının düşürülmesi ve TBMM ile cumhurbaşkanının Anayasa Mahkemesi'ne üye seçmesinin önüne geçilmesi gibi şartları da olacak.  zaman


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Et spekülatörleri, bu kez vergiyle terbiye edilecekÖnceki Haber

Et spekülatörleri, bu kez vergiyle terbi...

Toplumsal sorunların temeli CHP politikasıdırSonraki Haber

Toplumsal sorunların temeli CHP politika...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar