Hakk’a yürüyüşünün 14. Yıldönümünde Şeyhülmuharrirîn Ahmet Kabaklı, Piyer Loti tepesindeki kabri başında anılacak.
Åžeyhülmuharrirîn Ahmet Kabaklı Hakk’a yürüyüÅŸünün 14. Yıldönümü münasebetiyle Eyüp, Piyer Loti tepesindeki kabri başında, 8 Åžubat Pazar günü saat 11.00’de ve Türk Edebiyatı Vakfı’nda, 11 Åžubat ÇarÅŸamba günü saat 17.00’de gerçekleÅŸtirilecek ÇarÅŸamba Sohbeti’nde rahmet ve ÅŸükranla yâd edilecek.
Türk Edebiyatı dergisi ile Türk Edebiyatı Vakfı’nın kurucusu, ÇarÅŸamba Sohbetlerinin baÅŸlatıcısı, gazeteci ve yazar Åžeyhülmuharrirîn Ahmet Kabaklı, vakıf camiasından dostları, talebeleri, nesilden nesile okuyucuları ve sevenleri tarafından geniÅŸ bir katılımla anılacak.
Åžeyhülmuharrirîn Ahmet Kabaklı kimdir?
1300 yıllık edebiyat tarihimizi tarafsız bir gözle ele alan beÅŸ ciltlik bir anıt eser ortaya koyan, Temellerin DuruÅŸması gibi klâsikleÅŸmiÅŸ birçok kitap kaleme alan, 10 binlerce makaleye ve binlerce röportaja imza atan ve binlerce konuÅŸma yapan Åžeyhülmuharrirîn Ahmet Kabaklı, 30 Mayıs 1924’te Harput’ta (Elâzığ) dünyaya geldi ve8 Åžubat 2001’de Ä°stanbul’da rahmet-i Rahman’a kavuÅŸtu.
Ä°stanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden 1948’de mezun oldu.
Ä°stanbul Yüksek ÖÄŸretmen Okulu ve Atatürk EÄŸitim Enstitüsünde hocalık yaptı. Bu dönemde Türk Mûsıkîsi Devlet Konservatuvarında da edebiyat dersleri verdi.
ÖÄŸretmenlik yıllarında Ankara Hukuk Fakültesini de bitirdi ve kısa bir müddet avukatlık mesleÄŸini yürüttü.
Tercüman gazetesinin açtığı bir yarışmayı kazanıp fıkra yazarı olarak basın dünyasına girdi. Daha sonra baÅŸka gazetelerde ve özellikle de Türkiye gazetesinde köÅŸe yazarlığı yaptı.
Gazetecilik ve yazarlık döneminde hiçbir siyasi partinin yanında yer almadı. Sadece ve sadece Hakk’ın ve halkın safında gerçekleri savunup yol gösterdi.
1972’de Türk Edebiyatı dergisini ve 1978’de Türk Edebiyatı Vakfı’nı kurdu.
Eserleri: Türk Edebiyatı (1300 yıllık edebiyat tarihimizi tarafsız bir gözle ele alan beÅŸ ciltlik takım); Temellerin DuruÅŸması 1; Temellerin DuruÅŸması 2: Gazi ve Atatürkçüler; Kültür Emperyalizmi; Müslüman Türkiye; Mâbet ve Millet; MehmedÂkif; Yunus Emre; Mevlâna; Åžairler Sultanı Necip Fazıl; Åžâir-i Cihan Nedim; Åžiir Ä°ncelemeleri; Millete Vurulan Canlı Pranga: Bürokrasi; Alperen; Devlet Felsefemiz; ÇaÄŸlara Hükmedenler; Türkiye'yi YoÄŸuranlar; Sınırların Ötesi; Ä°stanbul Güldestesi; Divan Edebiyatı; Âşık Edebiyatı; Tasavvuf, Tarikat, Edebiyat; Ä°slâmla KaynaÅŸmış Türk Edebiyatı, Nâzım Hikmet, Fatih ve Ä°stanbul, Nerede Ne Yazdı, Sanat ve Edebiyatımız, Ä°rfan ve Ä°nsan, Bu Dünyadan Kimler Geçti, Gönül Seheri, Ejderha Taşı (çocuk kitabı); Charles Dickens’tan“Tuhaf Bir Serüven” (tercüme); Ahmet Rasim’in “Åžehir Mektupları” (sadeleÅŸtirme); Giritli Aziz Efendi’nin “Muhayyelât”ı (sadeleÅŸtirme).
Yorum Yazın