Sessiz ve demokratik devrim gerçekleşiyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sessiz ve demokratik devrim gerçekleşiyor
Türkiye'deki anayasa değişikliği referandumunun sonuçları dünya basınında geniş yer bulmaya devam ediyor.

Türkiye'deki anayasa değişikliği referandumunun sonuçları dünya basınında geniş yer bulmaya devam ediyor. Guardian gazetesi, haberi "Geçmişi baskı ve askeri darbelerle dolu bir ülkede sessiz bir devrim gerçekleşiyor. Üstelik bu devrim kansız ve demokratik bir şekilde hayata geçiyor" şeklinde duyurdu

DEMOKRATİK BİR DEVRİM

Guardian konuya başyazısında yer verdi. Değişikliklerin İslamcı bir gündemden ziyade insan haklarını öne aldığını belirten gazete, yine de ülke içinde bu yöndeki kaygıların devam ettiğini vurguluyor.

Guardian Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetini icraatları ile değerlendirmek gerektiğini savunu-yor ve icraata ilişkin şu bilançoyu çıkarıyor: "Geçmişi baskı ve askeri darbelerle dolu bir ülkede sessiz bir devrim gerçekleşiyor. Üstelik bu devrim kansız ve demokratik bir şekilde hayata geçiyor. İktidarın, 1960'tan beri dört hükümeti deviren generaller ve yargıçların elinde toplandığı sistem demokratik bir uzlaşı ile değiştiriliyor.

BU POLİTİKALAR ALKIŞLANMALI

Türkiye'nin dış politikası da, AB sonsuza kadar kapıda bekletse bile, büyük mesafe kat ediyor. Rusya ve İran gibi geleneksel rakipleri, onun bölgedeki uzlaştırıcı rolünden övgüyle söz ediyor.

Ayrıca Türkiye Mavi Marmara olayının ardından, bir yandan Gazze'de hapsolmuş Filistinlilerin davasına destek olurken bir yandan da İsrail ile ilişkilerini sürdürmesini bildi. Türkiye attığı her adımla, hem demokratik standartları ve ekonomi yönetimiyle Avrupa'ya yaklaşıyor, hem de Ortadoğu'daki bağlarını güçlendiriyor. Bu alkışlanmalı."

DİE WELT: 'TÜRKİYE BÜYÜK GÜÇ OLMA YOLUNDA

Alman Die Welt gazetesi halk oylaması sonuçlarının "ülkenin modernleşmesi için önemli bir adım" olduğu belirtildi ve "Türkiye büyük güç olma yolunda" ifadesi kullanıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin "büyük bir ekonomik güç olma yoluna girdiği", Türkler'in, diğer Akdeniz ülkelerini geride bıraktığı belirtildi.

Halk oylaması sonuçlarının borsada çıkışla kutlandığı, sermaye piyasası aktörlerine göre AK Parti hükümetinin birçok şeyi doğru yaptığı belirtilen ha-berde yatırımcıların, Erdoğan'ın zaferle çıktığı halk oylamasında anayasadaki kapsamlı değişikliğini "ülkenin modernleşmesi için önemli bir adım" olarak değerlendirdiği kaydedildi.

YENi ANAYASA SEÇiMDEN SONRA

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün eşi Emine Erdoğan'la birlikte merhum Başbakanlardan Adnan Menderes'in oğlu Aydın Menderes'i evinde ziyaret etti. İki saat süren ziyarette referandum süreci değerlendirildi. 1960 darbesinden bu yana yaşanan süreçler ele alınırken, Menderes'in Erdoğan'a 'Referandum ile birlikte 50 yıllık vesayet halkımızın oylarıyla birlikte ortadan kalkmıştır" dediği öğrenildi. Erdoğan da, Cuma günü ölüm yıldönümü olan Adnan Menderes için hazırlanan törene İstanbul'da katılacağını belirtti. Menderes'in referandum sürecinde 'evet' oyu için verdiği mücadele, mülakat ve destek için teşekkür ettiği de öğrenildi. Başbakan Erdoğan, ziyaretin ardından yeni anayasa ile ilgili açıklama yaptı. Erdoğan "Mesuliyetimiz arttı. 2011 seçimlerinden sonra yeni bir anayasa ile ilgili adımlar atacağız. Gecikmeye tahammülümüz yok" dedi.

İdam fotoğrafını gösterdi

Başbakan Erdoğan, ziyarette Aydın Menderes'e, kendisine yaşlı bir kadın tarafından verilen, 1961 yılına ait Hayat Mecmuası'nda yayınlanan, Adnan Menderes'in idam fotoğraflarını gösterdi. yenişafak


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Evet diyen de hayır diyen de kazandıÖnceki Haber

Evet diyen de hayır diyen de kazandı

Alatonu ikna eden istikrar Tuncay Özilhanı edemediSonraki Haber

Alatonu ikna eden istikrar Tuncay Özilha...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar