Sanayici tünelin ucundaki ışığı gö

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sanayici tünelin ucundaki ışığı gö
Sanayi üretiminde aylık bazda artış ise mayıstaki yüzde 5 seviyesinden haziranda yüzde 7,3 seviyesine yükseldi.

Sanayi üretiminde aylık bazda artış ise mayıstaki yüzde 5 seviyesinden haziranda yüzde 7,3 seviyesine yükseldi. Üretim verisi, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın "Tünelin ucundaki ışık göründü." açıklamasını da teyit etti. Sanayi üretiminde ana sanayi gruplarına göre en büyük düşüş yüzde 29,7 ile sermaye malları imalatında görüldü. Ara malları imalatı yüzde 10,8, enerji üretimi ise yüzde 7 düştü. Artış gösteren ana sanayi gruplarında ise yüzde 7,2 ile dayanıklı tüketim malı imalatı, yüzde 1,8 ile dayanıksız tüketim malı imalatı oldu.

 

İş Yatırım'dan yapılan değerlendirmeye göre, aylık sanayi üretiminin bileşenlerine bakıldığında, imalat sanayi üretiminin yüzde 10,6, elektrik-gaz sektöründeki üretimin yüzde 3,8, madencilik sektöründeki üretimin de yüzde 7,9 küçüldüğü görülüyor. Son on bir aydır düşüşte olan sanayi üretiminin, yılın ilk yarısında ortalama yüzde 18,5 daralmış olduğu vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Haziran verisini tahmin etmek için baktığımızda veri setinin birbirinden zıt iki unsuru olduğunu görmüştük. Bir yanda kuvvetli dış ticaret rakamları, öte yanda azalan oranda artan beyaz eşya ve otomobil üretim verileri vardı. Biz dış ticaretin kuvvetine daha fazla ağırlık verdiğimiz için piyasadan daha iyimserdik. Ancak aylık gerçekleşme tahminimizden daha iyi. İmalat sanayiindeki daralmanın yüzde 10,6 ile, sanayi genelinden daha yüksek olduğunu görüyoruz. Ara malı üretimindeki artış, haziran ithalat rakamından sonra sürpriz değil. Yarı dayanıklı mallarda ise, giyim ve tekstil gruplarındaki aylık üretimin etkisini görüyoruz. Yine de bu iki sektörün genel görüntüsünün olumluya döndüğünü söylemek mümkün değil.

Özel Tüketim Vergisi'ndeki yukarı yönlü ayarlamadan sonra otomobil ve beyaz eşya talebinin hız kaybetmesi, bu iki sektörün üretim performansını olumsuz etkileyecektir. Kimyasal üretim grubunda ise talepteki sınırlı iyileşmenin de etkisiyle temmuzda da olumlu bir üretim performansı gözlenecektir. Özel sektörün hızla frene basmasıyla, stok erimesi tarihî yüksek seviyelere ulaşmıştı. Gelinen noktada, toplam talep şartlarında ciddi bir iyileşme olmamasına karşın stoklara üretimin başladığı görülüyor. Bu etkinin kalıcılığından şüphe eden Merkez Bankası ise faiz indirimleriyle yola devam edeceğinin sinyalini çok açık şekilde verdi. Ağustos ayı için 50 baz puanlık faiz indirimi beklemeye devam ediyoruz." BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ ise Özel Tüketim Vergisi'ndeki geçici indirimlerin bazı sektörlerde imalat tarafına haziranda olumlu yansıdığını kaydetti. Yıllık bazda belirgin artış gösteren tek alt sektörün yüzde 7,2 ile dayanıklı tüketim malı imalatı olduğunu belirten Altuğ, ağustostan itibaren baz yılın daha avantajlı bir hale geleceğini ifade etti; ancak bunun etkisinin temmuzdan itibaren imalattaki daralmanın yavaşlaması olarak görüleceğini, ÖTV'deki indirimlerin ise temmuzdan itibaren etkisini yitirmeye başlayacağını söyledi. Altuğ, 'daralmanın üçüncü çeyrekte de sürmesinin neredeyse kesin olduğunu' ve sanayi üretiminin üç aylık ortalamasındaki daralmanın mayıs ayındaki yüzde 18,9 seviyesinden yüzde 15,2'ye indiğini sözlerine ekledi. ZAMAN

 

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yazıcıoğlu, Keş Dağındaki Hasret Kurultayında dualarla anıldıÖnceki Haber

Yazıcıoğlu, Keş Dağındaki Hasret Kurulta...

2 milyar hint keneviri 4 günde imha edildiSonraki Haber

2 milyar hint keneviri 4 günde imha edil...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar