Rusya ile yüzyılın imzasında hedef 100 milyar dolar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Rusya ile yüzyılın imzasında hedef 100 milyar dolar
Rusya Başbakanı Vladimir Putin, günübirlik çalışma ziyareti için dün Ankara'ya geldi.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, günübirlik çalışma ziyareti için dün Ankara'ya geldi. Putin, saat 10.55'te geldiği Esenboğa Havalimanı'nda Ankara Vali Yardımcısı Fevzi Güneş, Rusya Başbakan Yardımcı Igor Seçin ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri tarafından karşılandı. Temasları çerçevesinde ilk önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakanlık Resmi Konutu'nda baş başa görüşen Putin, daha sonra Erdoğan tarafından onuruna verilecek öğle yemeğine katıldı. İki Başbakan, Başbakanlık Yeni Bina'da protokol imza töreninin ardından toplantı düzenledi. İmza törenine İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi de katıldı. Yapılan üçlü görüşme sonrasında imzalar atıldı. Protokollerin en önemli ayağını enerji alanındaki anlaşmalar oluşturuyor. İmzalanan protokollerden biri Rusya'nın Nabucco projesine alternatif olarak ortaya koyduğu Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı projesiyle ilgili oldu.

GÜNEY AKIM'A VİZE

Rusya siyasi çekişme yaşadığı Ukrayna'yı by-pass etmek için, boru hattını Türkiye karasularından geçirmek istiyor. Bu amaçla Karadeniz'de fizibilite araştırması yapmak üzere bir protokol imzalandı. Güney Akım projesini, Rusya, İtalya'nın Eni şirketiyle birlikte yürütüyor. Bu nedenle protokolde İtalya Başbakanı Berlusconi'nin de imzası yer alıyor.

RUSYA SAMSUN-CEYHAN'DA

Enerji alanındaki ikinci protokol Çalık Grubu'na ait Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı'na Rusya'nın petrol vermesine ilişkin. Şu ana kadar Rusya petrol vermediği için proje hayata geçemiyordu. Bu boru hattı, boğazlardaki tankerlerle petrol geçiş trafiğini hafifleteceği için önemli olarak değerlendirildi.

NÜKLEERDE İŞBİRLİĞİ

Üçüncü protokol barışçıl nükleer enerjide işbirliğini amaçlıyor. Akkuyu'daki nükleer santral ihalesine Rus-Türk ortaklığı teklif vermişti. Rusya, birim fiyatla ilgili olarak HES'lerde üretilen enerji fiyatına yaklaştı ancak burada görüşmeler sürecek. İhale şartnamesine göre, devlet santrali kuracak şirketten 15 yıl elektrik alımını garanti ediyor. Üretim maliyeti yüksek olunca, tüketiciye de son derece yüksek rakamlar yansıyor. Görüşmelerde bunların dışında ayrıca gümrükle ilgili sorunlar da çözüme ulaştırılırken, tarım konusu da ele alındı. Karma Ekonomik Komisyon'un eşbaşkanlığını yapan Enerji Bakanı Taner Yıldız, 4 yıl içinde iki ülke arasındaki ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. İki ülkenin 2000 yılında 4,5 milyar dolar olan ticaret hacmi 2008 sonunda 38 milyara yükseldi.

 

Toplamda 20 belge imzalandı

 

 

 

  • Türk enerji şirketleri Ruslarla 8 belge imzaladı.

     

     

  • Putin'in getirdikleriyle birlikte toplamda 20 belge imzalandı.

     

     

  • Gerek gaz, petrol ve nükleer enerji konusunda 3 ana başlıkta projeler planlandı.

     

     

  • Enerji alanında Türkiye atom enerjisi kurumu ile RUSATOM arasında nükleer enerjinin barışçıl amaçlı nükleer tesislerle ilgili olmakla birlikte 2 anlaşma daha imzalandı.

     

     

  • Putin'in ziyaretiyle TÜPRAŞ, TETAŞ, AKSA Enerji ve Çalık Holding gibi şirketlerin Rus ortaklarıyla 8 belgeye imza konuldu.

     

     

  • Başbakan Erdoğan, Bir Türk-Rus koleji bir de Türk-Rus Üniversitesi kurma teklifinde bulundu. Putin'in bu öneriye sıcak baktığı belirtiliyor.

     

    İşte imzalanan o tarihi anlaşmalar

     

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin, iki ülke arasında 'gaz alanında işbirliği' ve 'petrol alanında işbirliği' protokollerini imzaladı. Törende, iki ülke arasında nükleer güç mühendisliği alanında işbirliği protokolü de Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı İgor Sechin ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından imzalandı. Törende imzalanan ve Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında değişik alanlarda işbirliğini öngören diğer metinler ise şöyle:

     

     

  • Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu 9. Dönem KEK Toplantısı Protokolü,

     

     

  • Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti arasında Nükleer Enerjinin Barışçıl Amaçlarla Kullanımına İlişkin İşbirliği Anlaşması,

     

     

  • Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti arasında Nükleer Kazaların Erken Bildirimi ve Nükleer Tesisler Hakkında Bilgi Değişimi Anlaşması,

     

     

  • Türkiye Cumhuriyeti Türk Standartları Enstitüsü ile Rusya Federasyonu Federal Teknik Regülasyon ve Metroloji Servisi Arasında Standardizasyon ve Uygunluk Değerlendirmesi Alanlarında İşbirliğine İlişkin Memorandum,

     

     

  • Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Rusya Federal Uzay Ajansı (ROSCOSMOS) Arasında Dış Uzayın Keşfi ve Barışçı Amaçlarla Kullanımı Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı,

     

     

  • Eğitim, Bilim, Kültür, Gençlik ve Spor Alanlarında İşbirliği Programı (Kültürel Değişim Programı-KDP)

     

     

  • Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Rusya Federasyonu Federal Bitki Karantina ve Veterinerlik Servisi Arasında İthal ve İhraç Edilen Su Ürünlerinin Gıda Güvenliği Konusunda İşbirliğine İlişkin Memorandum,

     

     

  • Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Müsteşarlığı ile Rusya Federasyonu Federal Gümrük Servisi Arasında Gümrük İşlemlerine İlişkin Mutabakat Zaptı,

     

     

  • Türkiye Sermaye Piyasası Kurulu ile Rusya Federal Finansal Piyasalar Otoritesi Arasında Bilgi Alışverişi Hakkında Mutabakat.

     

    Üç ayrı başlıkta işbirliği geliştirme

     

    İmza töreninde konuşan Başbakan Erdoğan şunları söyledi: "Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin geldiği nokta çok memnuniyet verici. Türkiye, Rusya'nın beşinci ticari ortağı konumunda, iki ülke arasındaki ticaret hacmi 40 milyar dolara ulaştı. Siyasi, askeri, ekonomik alanda gelişme kaydettik. Üç ayrı başlık altında iki ülke arasında işbirliğini geliştirmeye yönelik protokolleri imzaladık. İmzaladığımız gaz protokolü, Rusya'dan doğalgaz alımımıza imkan sağlayan ve süresi 2011 yılında son bulacak olan doğalgaz alım sözleşmesinin süresinin uzatılmasını öngörmektedir. Hükümetlerarası işbirliği liderlerle yürütülecek. Bu kapsamda her yıl bir kere liderler buluşacak. Planlanan konularda ne yaptık, ne yapıyoruz, ne yapacağız, bu çalışmaları devam ettirme fırsatını bulacağız." Törende Putin de açıklama yaptı. Putin'in konuşmasından öne çıkanlar ise şöyle: "Bugün gördük ki Güney Akım'ın bölgenin enerji güvenliği açısından büyük önemi var. İtalya için de bugün önemli.Putin, ancak Güney Akım'ın yapılacak olmasının Nabucco'nun önünü kesmediğini söyledi. Nükleer enerjiye gelince Türk-Rus ortaklığının ihaleyi kazanması çok önemli. Nükleer santral projesi önemli, bu konuda mutabakata vardık."Gümrük rejimlerinin basitleştirilmesi konusunu da ele aldıklarını söyleyen Putin, imzalanan belge ile iki ülke arasında biri deniz biri de kara olmak üzere iki tane ek yeşil koridor açılmasını kararlaştırdıklarını bildirdi. Putin, bu sayede Rusya'ya giriş yapan Türk mallarının listesinin genişletilmesi konusunda fikir birliğine varıldığını belirtti.

     

    Keskin nişancılarla korundu

     

    Karşılama sırasında, Esenboğa Havaalanı'nda keskin nişancıların da görev yaptığı gözlendi. Yaklaşık 2 bin polis görevlendirildi. Alınan önlemler kapsamında, sabah erken saatlerden itibaren, Putin'in bulunduğu konvoyun geçişi için iki ayrı güzergah belirlendi. Geçiş yolu üzerinde bir ağaçta içi dolu bir çuvalın asılı olduğunu gören bomba imha ekipleri, çevre güvenliğini alarak müdahale etti.

     

    Sıcak hava Putin'i fena bunalttı

     

    Putin, uçaktan indikten sonra, hava sıcaklığından etkilenerek ceketini hemen çıkarttı ve kendisini almak için aprona giren araca bindi. Esenboğa Havaalanı'ndan ayrılan Rusya Başbakanı Vladimir Putin, ilk olarak Başbakanlık Resmi Konutu'nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile baş başa bir görüşme yaptı.

    GÜNEY AKIM'A İKNA

    Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyareti, Rusya'da da büyük yankı uyandırdı. Moskova'da yayınlanan Vedomosti gazetesi, “Putin'in sehayatinin, Türkiye ve Rusya açısından büyük önem taşıdığı”nı öne sürerken Türkiye ile görüşmelerde Rusya için “kritik önem” taşıyan konunun, Nabucco projesi olduğu yonündeki görüşlerine de dikkat çekti.

    Vedomosti gazetesince yayımlanan haberde “Putin'in sehayatinin, Ankara'ya Türkiye'yi Güney Akım'a katılmaya iknayı amaçladığı” savunuldu.

     

    Başbakanlık konutu önünde nükleer eylemi

     

     

    Öte yandan Greenpeace üyesi bir grup, nükleer enerjiye karşı protesto gösterisi yaptı. “Enerji devrimi şimdi”, “Nükleer? Hayır teşekkürler” yazılı dövizlerle Güvenpark'ta toplanan grup, parkta eylem yapmalarına izin verilmeyince, çevik kuvvet nezaretinde Milli Müdafaa Caddesi'ne geldi. Burada üzerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in fotoğraflarının olduğu büyüt matruşka maketleri önünde toplanan grup üyeleri adına yapılan basın açıklamasında, Putin'in enerji konularında görüşmek için Türkiye'ye geldiği belirtildi. Nükleer santral ihalesinin görüşme konuları arasında yer aldığının ifade edildiği açıklamada, “Bu pazarlıkta kimin kaybedeceği belli. Bu uğurda harcanacak milyarlarca lira Türk halkının cebinden çıkacaktır” denildi.

     

    Berlusconi ENI için Türkiye'ye geldi

     

    İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Çalık Enerji ile İtalyan ENI firmalarının ortaklık stratejisinin geliştirilmesine katılmak için Türkiye'ye geldi

     

    Türkiye ile Rusya'nın 9'uncu Dönem Karma Ekonomi Komisyonu (KEK) Protokolü imza törenine katılan İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin, Çalık Enerji ile İtalyan Eni International firmalarının Trans Anadolu (Samsun-Ceyhan) Ham Petrol Boru Hattı Projesindeki ortaklık stratejilerinin geliştirilmesi için yaptıkları görüşmelere katılmak için geldiği öğrenildi.İtalya Başbakanlığı tarafından ziyarete ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Bu, Berlusconi'nin arabuluculuk başarısının göstergesidir" ifadesi kullanıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

    ARABULUCULUK GÖSTERGESİ

    “Samsun-Ceyhan petrol boru hattını gerçekleştirmeye ilişkin anlaşma, Chigi Sarayı'nın başarılı arabuluculuğunun göstergesidir. Türkiye üzerinden geçecek olan bu hat, petrolün Hazar Denizi'nden Akdeniz havzasına ulaşmasını sağlayacaktır. İtalyan hükümetinin desteğine sahip olan bu projede ENI, en önemli şirket konumundadır." Öte yandan Aksa ile Rus devlet firması Gazprom arasında 23 ilde doğalgaz dağıtımı yapılması anlaşması bulunduğuna dikkat çekilirken, ortaklığın 3 yılda dağıtımı gerçekleştireceği gaz miktarını 15 milyon metreküpe çıkarmayı hedefledikleri öğrenildi. Ortaklık ayrıca, Ceyhan'da LNG istasyonu kurulması yönünde de bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor.

     

    Önce kendisi sonra sevgilisi İstanbul'da!

     

    İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'yle para karşılığı birlikte olduğunu açıkladıktan sonra dünya çapında bir üne kavuşan Patrizia D'Addario da, bir televizyon programına katılmak üzere İstanbul'a geldi. D'Addario, Berlusconi ile geçirdiği geceyi telefon kayıtlarıyla kanıtlamasının ardından bir anda İtalya'da ve dünyada şöhrete kavuştu. D'Addario'u televizyon yetkilileri çiçeklerle karşılarken, sanatçı lüks bir araba ile konaklayacağı yere götürüldü. Berlusconi'nin konutunda düzenlenen ve haremi andıran 2 partiye katıldığını söyleyerek dikkatleri üzerine çeken D'Addario'nun anlattıkları dünya basınına birçok kez konu olmuştu. Berlusconi yapılanların bir komplodan ibaret olduğunu söylemişti.

  • YENİŞAFAK

     

     


    • 0
      SEVDİM
    • 0
      ALKIŞ
    • 0
      KOMİK
    • 0
      İNANILMAZ
    • 0
      ÜZGÜN
    • 0
      KIZGIN
    Emniyet, 9 bin 500 polis alacakÖnceki Haber

    Emniyet, 9 bin 500 polis alacak

    Helikopter kazasıyla ilgili flaş gelişmeSonraki Haber

    Helikopter kazasıyla ilgili flaş gelişme

    Yorum Yazın

    Başka haber bulunmuyor!

    casibom-deneme bonusu-

    Ana Sayfa
    Web TV
    Foto Galeri
    Yazarlar