İstanbul Teknik Üniversitesi Enerji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şişman:- "Birçok sektörde kullanılan radyasyon ölçüm cihazlarının tamamı ithal ediliyor"- "İTÜ olarak Enerji Teknokent'in katılımı ve Kalkınma Bakanlığı'nın desteğiyle radyasyon ölçüm cihazlar
Ä°stanbul Teknik Üniversitesi (Ä°TÜ) Enerji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. AltuÄŸ ÅžiÅŸman, birçok sektörde kullanılan radyasyon ölçüm cihazlarının tamamının ithal edildiÄŸini belirterek, "Ä°TÜ olarak Enerji Teknokentin katılımı ve Kalkınma Bakanlığının desteÄŸiyle radyasyon ölçüm cihazlarının üç farklı türünde yerli üretim projesini baÅŸlattık. 18 ay sonra üç türdeki radyasyon ölçüm cihazı yerli olarak seri üretime hazır olacak." dedi.
ÅžiÅŸman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin nükleer teknolojiye geçiÅŸ sürecinde radyasyon ölçüm cihazı üretiminin oldukça önmeli bir adım olduÄŸunu söyledi.
"Türkiye nükleer teknolojiyle ilgili bir gelecek inÅŸa edecekse, bunun ilk adımı radyasyon ölçüm cihazları ithalatını sonlandırmaktır." diyen ÅžiÅŸman, Ä°TÜ Enerji Enstitüsü bünyesinde bu cihazları rahatlıkla üretebileceklerini ifade etti.
ÅžiÅŸman, ÅŸu an Türkiye'nin farklı hastane ve iÅŸletmelerinde 50 bin radyasyon ölçüm cihazının kullanıldığını kaydetti.
Birçok sektörde kullanılan bu cihazlarının tamamının ithal edildiÄŸine dikkati çeken ÅžiÅŸman, ÅŸunları söyledi:
" Ä°TÜ olarak Enerji Teknokentin katılımı ve Kalkınma Bakanlığının desteÄŸiyle radyasyon ölçüm cihazlarının üç farklı türünde yerli üretim projesini baÅŸlattık. 18 ay sonra üç türdeki radyasyon ölçüm cihazı yerli olarak seri üretime hazır olacak. Tanesi 600 avrodan ithal edilen bu kiÅŸisel dozimetreleri (radyasyon ölçüm cihazı) çok daha ucuza mal ederek üretiyoruz. KiÅŸisel dozimetrelerin yanı sıra, alan monitörü dediÄŸimiz özellikle hastanelerde kullanılan ve sabit duran cihazlar var. Bunların da tanesi bin 500 avroya ithal ediliyor. Bu bin 500 avroluk cihazları ÅŸu an çok daha uygun maliyetlerle üretir durumdayız. Son olarak özellikle gümrük kapılarında kullanılan ve yüz binlerce dolar ödenerek ithal edilen panel dedektörlerinde de yerli üretim için hazırlanıyoruz. Bu yılın sonunda prototipler masaya konmuÅŸ olacak. Burada ihracat fırsatları da düÅŸünülmeli çünkü bu cihazlar dünyanın her yerine satılabilir. Türkiye olarak eÄŸer dünya pazarına hitap edebilirsek, milyar avroluk bir pazara girebiliriz."
- Cihazlar telefonlarla haberleÅŸecek
ÅžiÅŸman, bu süreçte üniversite ve teknokent iÅŸ birliÄŸini hayata geçirdiklerini ve özellikle kiÅŸisel dozimetrelerde mevcutlara göre üstünlük saÄŸlayan deÄŸiÅŸiklikler yaptıklarını anlattı.
Mevcut durumda daha büyük olan ve üzerinde az bilgi barındıran bu cihazları cep telefonlarıyla haberleÅŸen cihazlar haline getirdiklerini belirten ÅžiÅŸman, "Bunlar çok daha küçük ve bütün bilgileri telefonda barındırıyor. Yazılım üzerinden hastane otomasyonuna baÄŸlanıp, bütün bilgileri transfer edebiliyor. Hastane ortamında günler, haftalar, aylar ve yıl boyunca alınan tüm dozlar, deÄŸerler kayıt altına alınıyor. Bunu telefona geçirdiÄŸimiz anda telefondaki uygulamalar üzerinden inanılmaz yeni pazarlar yaratabileceÄŸimizi düÅŸünüyorum." diye konuÅŸtu.
www.memleket.com.tr
Yorum Yazın