OSTİMde deprem gibi patlama

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
OSTİMde deprem gibi patlama
Ankara dün saat 11.

Ankara dün saat 11.00 sularında korkunç bir patlamayla sarsıldı. Patlamanın, OSTİM'deki Mega Center adlı hidrolik makine üreten işyerinde meydana geldiği anlaşıldı. 100'e yakın kişinin çalıştığı belirtilen 4 katlı işyerinde büyük göçük oluştu. İş merkezindeki dev demir bloklar adeta kâğıt gibi yırtılarak olay yerine saçıldı. Patlama, çevre binalara da hasar verirken iş merkezine ait dev demir bloklar araçları dümdüz etti. Korkunç patlamada 6 kişi hayatını kaybetti. Patlamada yaralanan 34 kişi Dışkapı Yıldırım Beyazıt Hastanesi, Onkoloji Hastanesi, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Etlik İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alındı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. Ergün, "Çalışma esnasında oksijen tüplerinin olduğu bölümde kesme işlemi yapılırken bir patlamanın olma ihtimali çok yüksek. Bunun üzerinde ağırlıklı olarak duruluyor." dedi. Enkazın bazı bölgelerinin tehlikeli ve çökme ihtimalinin olduğunu kaydeden Ergün, kurtarma ekiplerinin bu riskleri göz önünde bulundurarak çalışmalarını sürdürdüklerini anlattı. Ergün sözlerini şöyle sürdürdü: "Patlamanın oksijen tüplerinden kaynaklanması üzerinde duruluyor. Başka nedenler var mı yok mu bunlar da yapılacak teknik çalışmaların ardından ortaya çıkacak."

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer de patlamayla ilgili gazetecilerin sorularını cevapladı. İlk tespitlerine göre işyerinin birkaç yıl önce taşındığını öğrendiklerini söyledi.

FİRMANIN İŞLETME RUHSATI YOK
Ömer Dinçer, "2007'de denetim yapmışız. Bazı tespitler görmüşüz, ama onlar insan hayatını tehlikeye atacak tespitler değil. Nedenine ilişkin bir tespitte bulunmadık. İncelemelerimiz devam ediyor. Yine işletmede bir eksiklik olarak, işletmenin işletme belgesinin olmadığını öğrendim. Gerekçelerini, sebeplerini inceliyoruz. İnsanlarımızın hayatını kaybetmiş olması büyük üzüntü kaynağı. Çok sayıda yaralılarımız var. İş sağlığı ve güvenliği, önce insanın kendi sağlığını ciddiye almasıyla olabilir. Biz yapısal ve teknolojik tedbirleri alsak bile, eğer insanlar kendi hayatlarını önemsemiyorlarsa bu çok büyük bir zafiyettir.'' ifadelerini kullandı. Ankara Valisi Alaatten Yüksel ise akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, oksijen tüpünün patladığı konusunda bir tereddüt olmadığını söyledi. OSTİM'de 2009 yılı içinde iki ayrı patlama sonucu 3 kişi hayatını kaybetmişti.

İki işçi, enkaz altından çıkarılmayı bekliyor
OSTİM'de oksijen tüplerinin patlaması sonucu meydana gelen ilk patlamanın ardından işyeri harabeye döndü. İki işçinin, çöken enkazın altında kaldığı öğrenildi. Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, olayda oksijen tüplerinin patladığı konusunda tereddüt bulunmadığını ifade etti. Patlamaya ilişkin teknik raporları beklediğini, yetkililerin bu konu üzerinde çalıştıklarını belirten Yüksel, çok kısa süre sonra her iki patlamanın da teknik gerekçelerini kamuoyuyla paylaşacaklarını kaydetti. Yüksel, şöyle konuştu: "İlk olayda 6 vatandaşımız hayatını kaybetti, 34 yaralı vatandaşımız vardı. Bunların 19'u şu anda hastanelerde tedavi altında bulunuyor. 2 çalışanı bütün aramalarımıza rağmen bulamadık. Enkaz altında oldukları değerlendiriliyor. Bu gece nerede, hangi saatte olursa olsun bütün kurumlarımızla, kuruluşlarımızla orada çalışıyoruz. Bu akşam çalışacağız." Bu arada, patlamanın meydana geldiği işyerinde ekiplerin çalışması sürüyor. Patlama nedeniyle göçüğün olduğu yerdeki beton kalıplar vinçler yardımıyla dışarı çıkarılıyor. Patlama nedeniyle bina dışında zarar gören araçlar da çekiciler yardımıyla olay yerinden götürülüyor. Öte yandan, arama kurtarma çalışmalarına Sivil Savunma ve AKUT ekiplerinin, arama kurtarma köpekleri de katılıyor. Patlamanın şiddeti nedeniyle çevrede bulunan çok sayıda işyeri ile Abdülkadir Geylani Camii'nin camlarının kırıldığı görüldü.

İşten izin alabilseydi düğünde olacaktı
Hayat mücadelesi için çalışan işçilerden ölenlerin hayat hikâyeleri ise yürek burktu. Düşük bir maaşla çalıştıkları belirtilen işçilerden 28 yaşındaki Necdet Ali Tanışma'nın 2 gün önce işe başladığı öğrenilirken, 30 yaşındaki Ali Yiğit ise geride iki yetim bıraktı. Yiğit'in çocuklarından birinin 2 yaşında, diğerinin de 11 yaşında olduğu açıklandı. Yiğit'in eşinin Çorum'da kardeşinin düğününe gittiği ve acı haberi burada aldığı öğrenildi. Ali Yiğit'in ise düğüne gitmek için eşyalarının hazır olduğu, ancak işyerinden izin alamadığı için Çorum'a gidemediği belirtildi. 4 çocuklu ailenin tek erkek çocuğu olan 28 yaşındaki Dursun Kavak'ın ise ailesinin geçimini sağlamak için evlenemediği anlaşıldı. Olay yerinde hayatını kaybeden işçilerden 26 yaşındaki Satılmış Şimşek'in ise bir süre önce çocuğunun öldüğü belirtildi. Onkoloji Hastanesi'nde yaşamını yitiren diğer işçilerin isminin ise Abdulkadir Kurt ve 42 yaşındaki Ahmet Özdemir olduğu ifade edildi. Patlamada yaralı kurtulanların yanı sıra bir işçinin de patlamadan bir saat önce hastaneden rapor almak için izin aldığı açıklandı. Patlamadan kurtulan işçinin Onkoloji Hastanesi'nin morguna giderek ölen mesai arkadaşlarının kimlik tespitini yaptığı öğrenildi. Kimlik tespitlerinin ardından cenazeler, belediyelerin cenaze araçları tarafından alındı. Abdulkadir Kurt, Ali Yiğit ve Necdet Ali Tanışma'nın cenazeleri ise Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. zaman

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ordu taraflar arasında barikat kurduÖnceki Haber

Ordu taraflar arasında barikat kurdu

Firavunun paralı askerleriSonraki Haber

Firavunun paralı askerleri

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar