Nabucco zirvesi başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Nabucco zirvesi başladı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sadece Nabucco projesinin bile Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olması için yeterli olacağını açıkladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sadece Nabucco projesinin bile Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olması için yeterli olacağını açıkladı.

Ankara Rixos Otel'de Nabucco Projesi İmza Töreni'nde konuşan Başbakan Erdoğan, ''Bu proje başka projeleri de hızlandıracak'' diyerek Nabucco'nun sadece bir enerji projesi olmadığını, aynı zamanda ülkeleri birbirine bağlayacak bir hat oluşturacağını dile getirdi. Erdoğan, sadece Nabucco projesinin bile Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olması için yeterli olacağını ifade etti.

Ankara Rixos Otel'de düzenlenen zirve çerçevesinde, ilk olarak Nabucco Projesine ilişkin tanıtım filmi gösterildi.

Tanıtım filminin ardından katılımcıların kısa birer konuşma yapacağı genel oturuma geçilecek. Oturumun ardından projenin geçiş ülkelerini oluşturan Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya arasında ''Hükümetlerarası Anlaşma'' imzalanacak.

Söz konusu anlaşmayla, projenin inşasını uluslararası anlaşma avantajlarını sağlayarak kolaylaştırmak, hızlandırmak ve işletme safhasında uygulanacak vergilendirme gibi belli esasları karara bağlamak amaçlanıyor.

7,9 MİLYAR EURO'YA MAL OLACAK

Nabucco Doğalgaz Boru Hattı projesi, Hazar ile Kafkaslardaki doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınmasını amaçlıyor. Görüşmelerine 2002 yılında başlanan proje, son yıllarda Rusya ile Ukrayna arasındaki anlaşmazlık yüzünden soğukta kalan Avrupa için büyük önem taşıyor. Avrupa, Nabucco ile Orta Asya enerji kaynaklarına üyelik müzakerelerini yürüttüğü Türkiye üzerinden ulaşabilecek ve Rusya'ya bağımlılığı bir nebze azalacak.

Avrupa'nın doğalgaz tedarik ağını çeşitlendirecek en önemli proje olan Nabucco ile ilgili bazı ayrıntılar şöyle:

* Projenin adı, İtalyan besteci Guiseppe Verdi'nin 'Nabucco' adlı operasından geliyor. Verdi'nin Nabucco'su Yahudilerin Babil'e sürgüne gönderilmesini anlatırken Nabucco Doğalgaz Boru Hattı ise Doğu'nun gazının Batı'ya aktarımını öngörüyor.

* Hatta ilk planda Azerbaycan ve Türkmenistan doğalgazı verilecek. Hat, daha sonra Irak, İran, Mısır ve Rusya gazı ile de beslenecek.

* Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya olmak üzere beş geçiş ülkesi bulunuyor.

* 2004 yılında Türkiye'den BOTAŞ, Bulgaristan'dan Bulgargaz, Romanya'dan Transgaz, Macaristan'dan MOL, Avusturya'dan OMV ve Almanya'dan RWE olmak üzere 6 ülke firması Nabucco projesine imza attı.

* 7,9 milyar Euro'ya mal olacak projeye ortaklardan her biri 400 milyon Euro katkı sağlayacak.

* Boru hattının inşasına 2011 yılında başlanacak.

* İlk gaz 2014 yılında pompalanacak.

* İlk etapta 8-10 milyar metreküplük gazın Batı'ya pompalanması öngörülüyor.

* İlerleyen yıllarda miktar 30 milyar metreküpe çıkarılacak.

* Boru hattının toplam uzunluğu 3 bin 282 kilometreyi bulacak.

* Nabucco hattının bin 558 kilometresi Türkiye'den, 392 kilometresi Bulgaristan'dan, 457 kilometresi Romanya'dan, 388 kilometresi Macaristan'dan ve 46 kilometresi de Avusturya'dan geçecek.

NABUCCO İMZA TÖRENİNE GENİŞ KATILIM

Asrın enerji projesi olarak adlandırılan Nabucco'nun imza törenine ortak ülkelerin yanı sıra ABD ve Avrupa Birliği'nden en üst düzey temsilciler katılıyor.

Ankara Rixos Otel'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliği yaptığı toplantıya katılan yabancı temsilciler şöyle:

AB: Komisyon Başkanı Jose Maanuel Barroso, Komisyon Enerji Komiseri Andris Piebalgs ve İsveç AB Dönem Başkanlığı Temsilcisi Mikael Eriksson.

Almanya: Federal Ekonomi ve Teknolhoji Bakanlığı Devlet Sekreteri Jochen Homann

Avusturya: Başbakan Werner Fayman, Federal Ekonomi Bakanı Reinhold Mitterlehner

Azerbaycan: Sanayi ve Enerji Bakanı Petar Dimitrov

Bulgaristan: Başbakan Sergei Stanishev, Ekonomi ve Enerji BakanıPetar Dimitrov

Gürcistan: Cumhurbaşkanı Mikhail Saakashvili, Enerji Bakanı Aleksandre Khetaguri

Irak: Başbakan NuriEl Mahiliki,

Macaristan: Başbakan Gordon Bajnai, Ulaştırma, İletişim ve Enerji Bakanı Peter Honig

Mısır: Petrol Bakanı Sameh Samir Fahmy

Romanya: Başbakan Emil Boc, Ekonomi Bakanı Adrian Videnau

Suriye: Petrol ve Minaral Kaynaklar Bakanı Sufian Al Allao

ABD: Senato Dış İlişkiler Komitesi Cumhuriyetçi Parti Grubu Başkanı Senatör Richard Lugar, Avrasya Enerji Özel Temsilcisi Büyükelçi Richard Mornigstar.

Toplantıda ayrıca, Nabucco Uluslararası Şirketi Yönlendirme Komitesi Başkanı Werner Auli ile birlikte Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Direktör Riccardo Puliti ve Avpura Yatırım Bankası Direktör Thomas Barret de hazır bulunuyor.

ZAMAN


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Türkiyenin altındaki servetÖnceki Haber

Türkiyenin altındaki servet

Yağmur yağdı, trafik kazaları İstanbul trafiğini felç ettiSonraki Haber

Yağmur yağdı, trafik kazaları İstanbul t...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar