Mutabakat, tarihî fırsat anayasa treni kaçmasın

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mutabakat, tarihî fırsat anayasa treni kaçmasın
CHP'nin ardından BDP de boykotu bitirerek Meclis'teki yerini aldı.

CHP'nin ardından BDP de boykotu bitirerek Meclis'teki yerini aldı. Yeni yasama döneminin en önemli gündem maddesini ise sivil anayasa çalışmaları oluşturacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, önceki gün Meclis'teki açılış töreninde vekillere anayasa için 6 temel ilke sunmuştu. Bu konuda partilerarası görüşmeler de sorunsuz devam ediyor. MHP ve CHP ile uzlaşma sağlayan iktidar, BDP ile de görüşecek. Bu gelişmeler kamuoyundaki beklentileri artırırken, hukukçular da oluşan mutabakatın önemine dikkat çekti. Anayasa Hukukçuları Derneği Başkanı Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, uzlaşmacı manzarayı 'tarihî fırsat' olarak nitelendirdi. Prof. Dr. Mithat Sancar, demokratik siyaset zemininin tıkanmasının topluma acı bedeller ödettiğini hatırlattı. Siyasîleri "Kırılgan olmamalıyız." sözleriyle uyaran Sancar, toplumu da anayasa sürecine sahip çıkmaya çağırdı. Prof. Dr. Serap Yazıcı ise temkinli konuştu. "Asıl bundan sonra ne olacağı çok önemli. O masada tahammülle, fedakârlıkla çözüm almak üzere oturmalılar." dedi. Prof. Dr. Mustafa Şentop, anayasanın başlangıç olduğunu, daha yapacak çok iş bulunduğunu vurgularken, Prof. Dr. Ergun Özbudun sürenin iyi kullanılmasını istedi: "Uzarsa seçimler yaklaşacak, Parlamento bu işe çok konsantre olamayacaktır."

 

Meclis'in birinci gündem maddesi yeni anayasa. Siyasilere 'anayasa treni kaçmasın' çağrısında bulunan hukukçuların görüşleri şöyle:

Sorunlarımız belli, uzlaşma ortamıyla 6 ayda üstesinden gelinebilir

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergun Özbudun: Başbakan Erdoğan, yeni anayasanın 2012'nin ortasına kadar bitmesi temennisini paylaştı. Bunu 6 ayda halletmek de, 60 yılda halledememek de mümkün. Bu iş çok uzadığı takdirde sonraki seçimler yaklaşacaktır. O zaman Parlamento bu işe çok konsantre olamayacaktır.

Yüzde 100 mutabakat imkânsız, taraflar orta yolu bulmalı

Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Yazıcı: Komisyonlarda 'oybirliğiyle karar alınır' gibi bir yöntem belirlenirse karar almak imkânsızlaşır. Mutabakat, tüm aktörlerin yüzde yüz mutabık oldukları bir pozisyonu değil, tarafların başlangıçtaki taleplerinden biraz fedakârlık ederek orta bir yerde buluşmaları anlamına geliyor. Taraflar önce kendi beklentilerini net şekilde ortaya koymalı, sonra karşı tarafı dinlemeli.

Artık yeni anayasa beklentisinin önünde durulamaz

Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez: Artık yeni anayasa beklentilerinin önünde durmak kolay değil. Süreci tıkayan, yeni anayasayı engelleyemez, kendisine zarar verir. 21 ve 24 anayasaları olağanüstü koşullarda, 61 ve 82 ise darbe sonrasında yapıldı. Tarihimizde ilk kez halkın temsilcileri, demokratik şartlar altında yeni anayasa beklentisini gerçekleştirmeye bu derece yakın.

Demokrasinin özünde tartışma vardır, kırılgan olmamalıyız

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Sancar: Yeni anayasa süreci, kırılgan olmamamız gereken bir süreç. İnsanlar birbirini baskıyla sindirmesin ama, farklı düşünceler kıyasıya çarpışsın. Demokratik siyasetin özü bu. Şu anda demokratik siyasetin yolu açılmaktadır ve bütün aktörler bunun değerini bilmelidir. Toplum da bu değere güçlü şekilde sahip çıkmalıdır.

Anayasa başlangıç, yapacak iş çok

AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Şentop: Anayasayı bir an önce tamamlamak gerekiyor. Türkiye'nin hukuki olarak yapacağı daha çok iş var. Mevzuatların yeni anayasaya uydurulması gerekecek. Meclis, bütün süresini sadece yeni anayasa yapmaya harcamamalı.  zaman


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kürtler PKK gerçeğini gördüÖnceki Haber

Kürtler PKK gerçeğini gördü

Dolar tüm zamanların en yüksek seviyesindeSonraki Haber

Dolar tüm zamanların en yüksek seviyesin...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar