Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, "Libya ile yapılan mutabakat kapsamında 7 ruhsat alanı belirledik, yaklaşık 3 ay kadar askı ve ilan süreci devam edecek." dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TP) Libya'da petrol arama ve üretim çalışmaları için ruhsat baÅŸvurusunda bulunduÄŸunu belirterek, "Libya ile yapılan mutabakat kapsamında 7 ruhsat alanı belirledik, yaklaşık 3 ay kadar askı ve ilan süreci devam edecek. 3-4 ay içerisinde sismik aramaları yapacağız, buradan alınan veriler deÄŸerlendirildikten sonra da lokasyon belirleyeceÄŸiz." dedi.
Dönmez, katıldığı bir televizyon programında, Türkiye'nin DoÄŸu Akdeniz'de 6 sondajı tamamladığını ve "Yavuz" sondaj gemisinin Selçuklu-1 lokasyonunda yedinci sondaja devam ettiÄŸini söyledi.
DoÄŸu Akdeniz'de TP'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden aldığı ruhsat alanlarındaki çalışmaların yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti'nin TP'ye verdiÄŸi ruhsat alanlarında da sondaj yapıldığını vurgulayan Dönmez, ÅŸöyle devam etti:
"Libya ile yapılan mutabakat kapsamında ise 7 ruhsat alanı belirledik. TP geçtiÄŸimiz haftalarda Maden ve Petrol Ä°ÅŸleri Genel MüdürlüÄŸü'ne müracaat etmek suretiyle burada petrol arama ve üretim faaliyeti için izin istedi. Yasal bir prosedür var, yaklaşık 3 ay kadar askı ve ilan süreci devam edecek. Sonrasında baÅŸka baÅŸvuran olmazsa, TP bu alanda da petrol aramalarına baÅŸlamış olacak ve 3-4 ay içerisinde önce sismik aramaları yapacağız, buradan alınan veriler deÄŸerlendirildikten sonra da lokasyon belirleyeceÄŸiz. Bu mutabakatla DoÄŸu Akdeniz'in batı kısmında sınırı da netleÅŸtirmiÅŸ olduk."
Dönmez, Libya'nın istikrar ve güvenliÄŸe kavuÅŸmasının öncelikli olduÄŸunu belirterek, "Her iki ülkenin lideri de doÄŸal gaz ve petrol aramalarında iÅŸ birliÄŸinin daha da geliÅŸtirilmesi noktasında görüÅŸlerini beyan etmiÅŸlerdi. Altyapı ve üstyapıda birçok iÅŸler de olacak. Bizim müteahhitlerimiz o bölgeye alışık. Åžu anda da iki tane büyük elektrik üretim santralinin inÅŸası bizim iki büyük özel firmamamıza ait. Onlar da bu süreç tamamlanır tamamlanmaz devreye alınma aÅŸamasına geldi." açıklamasında bulundu.
TP'nin yakın coÄŸrafyada petrol arama ve üretimi yapan güçlü bir oyuncu haline geldiÄŸini ifade eden Dönmez, salgın sürecinden önce Cezayir ile de planlanan bir çalışma olduÄŸunu ve görüÅŸmelerin devam ettiÄŸini söyledi.
Dönmez, TP'nin derin denizlerdeki sondaj kabiliyeti kullanmak üzere ülkelerden talepler de geldiÄŸini vurguladı.
DiÄŸer yandan Türkiye'nin Afrika'da da maden baÅŸta olmak üzere çeÅŸitli yatırımları olduÄŸunu aktaran Dönmez, maden çalışmalarının keÅŸif ve araÅŸtırma aÅŸamasında olduÄŸunu dile getirdi.
"Petrol depoları yüzde 90 doldu"
TP'ye ait "Fatih" sondaj gemisinin Karadeniz'deki sondajına temmuz ayının ortasında baÅŸlayacağını anımsatan Dönmez, Türkiye'nin karada da petrol aramalarını sürdürdüÄŸünü, Diyarbakır ve Siirt'te hidrolik çatlatma yönteminin denendiÄŸini ve ilk çalışmaların olumlu sonuçlandığını bildirdi.
Bakan Dönmez, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) döneminde petrol fiyatlarındaki düÅŸüÅŸ sonrasında Türkiye'nin depolarını yüzde 90 seviyesinde doldurduÄŸunu belirtti.
Petrol fiyatlarının bu yıl içerisinde çok fazla yükselmeyeceÄŸini öngördüklerini ifade eden Dönmez, Kovid-19 krizinin üretici ve tüketici ülkelerin birbirine karşılıklı olarak çok ciddi bir ÅŸekilde bağımlı olduÄŸunu gösterdiÄŸini kaydetti.
AA
Yorum Yazın